lördag 19 januari 2019

Maktspel på högsta nivå

Vill mäktig få mindre makt?
Har du någonsin träffat någon ledande människa som vill få mindre inflytande? Som vill ”lyckas mindre”? Mindre makt innebär mindre möjligheter att påverka framtiden. Oavsett om vi talar om idrottare, musiker, företagare, politiker eller föreningsledare gäller samma logik. Jag har aldrig träffat någon sådan ledare. De kämpar alla, efter egen förmåga, för att bli ännu bättre och ännu mäktigare. De framgångsrika jobbar för tydliga uppdragsgivare och med tydliga uppdrag. De jobbar inte för andra än sina uppdragsgivares bästa. Då jag haft den stora äran att träffa väldigt många ledande människor är jag övertygad om att ovan är en generell sanning.

Frida Stranne skriver en mycket intressant krönika om USA och svenska debattörers förhållningssätt till USAs maktutövning runt om på vår jord. Den är mycket läsvärd. Inte i några avseenden är det klokt att vara naiv när man är vuxen. Självklart verkar USA i sitt folks och sina företags intressen runt om på vår jord. Hur kan man tro något annat? Så ska, och brukar svenska regeringar också agera. Bland annat skriver Stranne  ”Att inte föra en kritisk diskussion om hur denna förmåga används och vad som motiverar olika strategier är ansvarslöst.”. En stor och viktig skillnad mellan USA och till exempel Kina och Ryssland är att en amerikansk president och andra mäktiga regelbundet får förklara sina ageranden i öppna ”förhör” i olika senatutskott.
https://www.expressen.se/kronikorer/frida-stranne/tank-om-trump-har-ratt-en-svensk-tiger-om-usa/

Här i USA handlar idag väldigt mycket av mediabevakningen om Trumps relationer till Ryssland och om att 800.000 statsanställda inte får gå till jobbet på grund av en budgetkonflikt. En konflikt mellan Republikaner och Demokrater om pengar till murbygge. Trump vill bygga klart muren mot Mexiko. En mur som Clinton började bygga, Obama byggde vidare på och som Trump vill slutföra. Muren kan säkert stoppa många fattiga ekonomiska ”flyktingar” men knappast knarkhandeln. Demokraterna har rätt i att knarktunnlarna kommer att fortsätta att göda USA med knark från central- och Sydamerika. Maktkampen i USA är rätt löjlig att följa. När så mycket av ett lands politiska fokus ligger på liknande frågor tror jag landet utvecklas sämre. Att de flesta ledande politikerna i USA har gedigna arbetserfarenheter och är gråhåriga är verkligen ingen garanti för att de uppträder ”vuxet”. Onekligen har Trump fått det mycket jobbigare efter Demokraternas framsteg i det amerikanska mellanvalet. Men visst handlar också muren symboliskt om trygghetsfrågor och landets förmåga att fungera utan 800.000 statsanställda om effektivitetsmöjligheter. Vi behöver åter mellanval i Sverige! Rimligt att vi får chans att byta ut odugliga partier från makten minst vartannat år.
https://www-m.cnn.com/2019/01/17/politics/donald-trump-shutdown-nancy-pelosi-https://www.politico.com/magazine/story/2017/03/connections-trump-putin-russia-ties-chart-flynn-page-manafort-sessions-214868economy/index.html?r=https%3A%2F%2Fwww.google.se%2F&rm=1
https://www.politico.com/magazine/story/2017/03/connections-trump-putin-russia-ties-chart-flynn-page-manafort-sessions-214868

Dagens besvikelse
Sveriges riksdag som igår släppte igenom en svag vänsterorienterad regering. En vänsterregering som sägs komma att driva liberal politik. Skrattretande. Och varför tog S med MP i regeringen? En ren S regering hade varit betydligt mindre skadlig för oss svenska medborgare. JÖKen är lanserad. Precis som DÖ är överenskommelsen ett hån mot stora delar av Sveriges väljare. Maktspelet i Sveriges riksdag har återigen landat i en demokratiskt vidrig ”lösning”. Det positiva med detta egennyttiga och respektlösa agerande är att en ny demokratisk ordning  kommer att bli verklighet inom kort. Vad tror du händer när den hemliga överenskommelsen mellan S och V blir självklart tydlig? Det vill säga att bland annat utredningarna om hyresreglering och LAS landar i mycket små förändringar? Går då C och L med på nyval? Knappast. Med tanke på deras allt uslare väljarstöd. De måste tycka att vi invånare är knäppa.

Och jag delar Håkan Boströms analys att Moderaterna har två möjliga vägval som kräver snabbt ställningstagande. Två svaga partier, C och L, bär knappast på nycklarna till Rosenbad längre. I synnerhet inte efter ett så stort väljar och samarbetssvek. Socialdemokraterna fick som de ville med hjälp sv C och L.
http://www.gp.se/ledare/moderater-inför-avgörande-vägval-1.12466728

Johan Hakelius skriver också mycket bra om det bedrövliga skådespel i Sveriges riksdag vi medborgare tvingas bevittna.
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/vi-ar-alla-offer-for-stora-blasningen/?fbclid=IwAR1vHTUyOUsZ8BRfpn8racw-rT6S1DInPo6wGsE-awSGxnbiJZJP2NOtw10

Dagens stjärna
Helena Lindahl som vågade stå upp för vallöften om att inte stötta en vänsterregering trots att Lööf krävde det. Det är inte ok att kraftigt svika många av dem som lagt sin röst på ett parti den 9/9 2018. Dags för en ny C partiledare från Västerbotten kanske?
https://www.expressen.se/nyheter/norlen-lattad-bra-att-sverige-far-en-regering/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar