Både bland centerpartister i Uppsala och bland Uppsalabornas väljare fick jag ett starkt personligt stöd inför och i samband med kommunvalet 2018. Tack för det kraftiga personliga stödet för att företräda dem under den nuvarande mandatperioden. Självklart sviker jag inte alla dessa tusentals personers förtroende enbart för att Centerpartiets partistyrelse på helt orimliga grunder uteslutit mig ur det partiet. Jag har alltid tagit mina åtaganden och löften på mycket stort allvar. I ljuset av att jag anser att vår demokrati ordentligt behöver moderniseras startar jag idag en förnyelseplattform i Uppsala kommun. En plattform, med arbetsnamnet Uppåt Uppsala, varigenom jag också löpande kommer att låta aktiva Uppsalabor få genomslag inom lokalpolitiken. Uppsala kan utvecklas mycket bättre än nu. Uppsala måste utvecklas mycket bättre än nu. Huvudsak är under lång tid framöver att bättre kämpa för social hållbarhet och tryggt åldrande. Du som är Uppsalabo får gärna hjälpa till med detta nödvändiga demokratiska utvecklingsarbetet. Helt klart är att det är många som är besvikna över hur senfärdigt det konkret tas i uppenbara problem. Och med rätt förutsättningar är det många fler än nu som vill bidra till en bättre gemensam framtid.
Naomi Abramowicz har rätt. Intresseorganisationer är inte oberoende experter. De driver som intresseorganisationer egenintressen i olika förpackningar. Uppsala kommun ska vara en intresseorganisation för Uppsalabornas bästa, inget annat. Det innebär till exempel inte korkad isolationism.
”Sverige är ett land som kännetecknas av starka intresseorganisationer. De har också en tung ställning inom svensk politik och agerar ofta remissinstanser i samband med statliga utredningar.”
”Den höga organisationsgraden i Sverige är en tillgång och en styrka. Det är ett tecken på en livskraftig demokrati att människor både vill och vågar utnyttja sin rätt att organisera och engagera sig. Men allt för ofta sker det att medierna behandlar intresseorganisationer – ibland kallade lobbygrupper – som vore de oberoende experter som inte drivs av en egen agenda.”
”Oavsett intressegruppernas syfte är deras åsikter inte objektiv fakta. De bör också granskas och ifrågasättas, precis som alla andra makthavare. När medierna är oförsiktiga, och framförallt okritiska, mot intressegrupper riskerar deras rapportering att stadfästa och reproducera särintressens bild av verkligheten. Då glömmer man bort sitt uppdrag och gör allmänheten en otjänst.”
http://www.gp.se/ledare/intresseorganisationer-är-inte-oberoende-experter-1.12769225
Vi får se hur väl och brett Uppåt Uppsala kan engagera Uppsalaborna. Uppåt Uppsala är definitivt en icke socialistisk eller protektionistisk intresseorganisation. En intresseorganisation med ambitionen att skapa former för en vitaliserad lokal demokrati. Kan det bli ett lokalt parti? Kanske, om de som utnyttjar chansen att delta i föreningens utveckling längre fram känner att det kan göra stor positiv nytta för Uppsalaborna. Från och med idag är jag processledare för Uppåt Uppsala och ett partipolitiskt fristående ombud för Uppsalaborna i Uppsalas kommunfullmäktige.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/stefan-hanna-kallar-till-presskonferens-5200082.aspx
Alice Teodorescu exemplifierar tydligt hur tilliten till flera av dagens partiledare och partier är mycket låg. Vi kan inte längre lita på starka löften som ges för att få våra röster. En gång per fyra år får vi på felaktiga grunder rösta för att därefter tydligt bevittna hur löften och rimliga demokratiska ordningar inte respekteras. Det är bara makten och känslorna som ska få styra... Stora delar av Uppsalaborna och svenskarna accepterar inte denna självgoda ordning. Allt fler slutar knyta ”händerna i byxorna”.
”Visserligen har den begagnade regeringen, de liberala stödhjulen och den Sjöstedtska tutan riggat det så fiffigt att de när som helst, tack vare den blocköverskridande överenskommelsen, kan friskriva sig från sina forna vallöften med hänvisning till det överordnade målet att utesluta SD från inflytande. Men det kommer inte att hålla för evigt. Särskilt inte om, vilket mycket empiri talar för, SD kommer att växa ytterligare just på grund av den blocköverskridande uppgörelsen.”
”I grunden handlar det om hederlighet. Om att väljarna ska kunna lita på att det som sägs före ett val också gäller efteråt. Om man före valet går ut och säger att förändringar i LAS kommer att omkullkasta vanliga människors trygghet – rösta därför på oss, vi är garanten mot vansinnet! – så kan man inte efter valet göra just detta bara för att få behålla makten. Det är oseriöst och dessutom skadligt för förtroendet för det politiska systemet som sådant.”
”I en demokrati kan man inte lajva opposition. Att vara opposition förpliktigar, till viss mån mer än att vara i regeringsställning. Men en opposition som inte kan eller vill utmana om makten är ingen opposition. En opposition ska utkräva ansvar. Men vem är ansvarig i nuvarande riksdag? En riksdag som röstat igenom en M/KD-budget som ska omsättas av en S/MP-regering som tagits som gisslan av C/L.”
Dagens besvikelse
De som driver på för att människors inlägg på sociala medier ska förhandscensureras av plattformsleverantörer av sociala nätverk. Det är en väg som leder helt fel. Däremot är det rimligt att kraftigt höja straffen för dem som begår brott på nätet.”Jag delar Sanna Wolks uppfattning att det är problematiskt när de stora internetföretagen, som levererar digital infrastruktur, sätts att göra juridiska bedömningar med stora konsekvenser för den enskildes rättigheter och i praktiken även för yttrandefriheten. Någon annan mening framkommer inte heller i huvudledaren. Detta är beslut som, likt Wolk skriver, borde tas av domstol. Upphovsrättsskyddat material bör tas bort i efterhand.”
”Om man sedan vill kalla förhandsfiltrering för censur eller inte är ur ett journalistiskt perspektiv främst en semantisk fråga. Konsekvenserna blir ju desamma. Att ta bort upphovsrättsskyddat material i efterhand har vi självklart aldrig benämnt censur. I texten framgår det tydligt att det är just "förhandscensureringen" vi kritiserar.”
http://www.gp.se/ledare/plattformarna-har-ett-ansvar-1.12810271?noAccess=true&aId=1.12810271
Dagens stjärna
Adam Cweijman ger kloka reflektioner på Liberalernas ökenvandring. Det finns några riktigt duktiga personer som är politiskt engagerade inom Liberalerna, med omfattande arbetslivserfarenhet. Jag hoppas deras engagemang bättre kan tas till vara i mer nutidsenliga politiska rörelser. Uppsala är i stort behov av demokratiskt förankrade rörelser som skyndsamt och handfast verkar borgerligt pragmatiskt för invånarnas bästa.
”Den lojaliteten och enigheten är idag, många år senare, som bortblåst. Vissa skulle kanske hävda att det handlar om väsentliga ideologiska skillnader och skiftande partikulturer som temporärt dämpades av en mångårig borgfred. Då med syftet att frånta Socialdemokraterna makten. Jag tror inte på den förklaringen. Enigheten var djup men också ett uttryck för en samsyn rörande relationen mellan staten och individen. Den politiska konfliktdimensionen som präglade hela 1900-talet. De gemensamma programmen var genomarbetade och meningsskiljaktigheterna små.”
”Det som splittrade Alliansen och förpassade Liberalerna till en ödemark dit få väljare tycks vilja följa var något annat. Statsvetaren Björn Östbring gjorde en mycket klok iakttagelse nyligen som nog utgör en viktig ledtråd: När politiken kretsar kring för eller emot nationalism försvinner andra konfliktlinjer (SvD 22/1). Det luddiga ”allas lika värde” ställs mot en vag motsats. Politiken reduceras till för eller emot godhet.”
http://www.gp.se/ledare/sista-kapitlet-för-liberalerna-1.12785643
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar