onsdag 23 januari 2019

Arvsanlag och miljö

Genetik
Arv och miljö gör oss till dem vi är. Varje människa är unik. Det genetiska arvet vi bär på kommer att ha mycket stor påverkan på våra individuella liv. På väldigt många sätt. Så är det och det bekräftar massor av vetenskapliga studier. Vissa påstår att miljön vi växer upp i har störst påverkan på hur bra våra livsmöjligheter blir. Visst har miljön mycket stor betydelse, på många sätt. Inte minst den kultur vi växer upp i under våra 15 första år påverkar vårt beteende mycket. Och visst är det stora skillnader i möjligheter beroende av om man växer upp i en fattig afghansk miljö jämfört med en som växer upp i en svensk medelklassmiljö. Men i varje jämförbar miljö är det lättare att förstå att det är arvet, genbakgrunden, som skiljer oss åt. Och allt fler mixtrar med gener för att skapa ”perfekta” barn. I många länder är det förbjudet att genmanipulera mänskliga embryon.
https://genteknik.nu/genetik_genteknik/
https://fof.se/artikel/forskare-genmanipulerade-manskliga-embryon
http://respektlivet.nu/nyhetsarkiv/nyheter/2018/japan-vill-tillata-genmodifiering-av-manskliga-embryon

Det är bland annat vetenskapligt bevisat att gener avgör vem som är mer eller mindre intelligent. I Illustrerad Vetenskap får vi lära oss lite om de vetenskapliga kunskaperna.

”I åratal har forskare försökt att förstå varför vissa människor är mer intelligenta än andra. Nu har ett forskarteam från Kings College London i England hittat svaret i virrvarret av gener.”
”2014 gjorde ett forskarteam med Sylvane Desrivières i spetsen dna-analyser och IQ-test på 1 583 tonåringar, medan de samtidigt mätte tjockleken på tonåringarnas hjärnbark med en hjärnskanner.”
”De barn som hade lägst intelligens hade en särskild variant av genen NPTN och en lite tunnare hjärnbark i den vänstra hjärnhalvan.”

”Tjock hjärnbark innebär större intelligens

Hjärnbarken är den del av hjärnan där nervellerna kopplas ihop med varandra och den kan liknas vid en processor i en dator som utför alla komplicerade beräkningar.”
https://illvet.se/manniskan/hjarnan/intelligens/intelligens-beror-pa-dina-gener

Om du är en medelintelligent som jag när det gäller naturvetenskapliga ämnen är det för vissa lätt att tappa självförtroende jämfört med de naturvetenskapliga begåvningarna. Gör inte det! Människans utveckling är fylld av exempel på hur olika begåvningar tillsammans skapar framsteg och framgångar. Forskningen har också metodiskt identifierat olika former av intelligens. Beroende av vad vi vill med våra liv, eller måste göra, är olika kombinationer av intelligenser viktiga. De av oss som lyckas matcha just våra intelligenser mot förutsättningarna i vår unika miljö kan nå det möjligas gränser. Vi har alla kombinationer som är mycket konkurrenskraftiga i rätt miljö. Skolans uppgift är att stimulera varje unik elevs unika möjligheter. Med hjälp av dagens teknik är det mer möjligt än någonsin tidigare. Därför är varje dag som inte alla våra elever får ett omfattande individuellt E-lärandekomplement till lärare en förlorad dag! Det är både en konkurrensförbättringsfråga för svenskt näringsliv och en jämställdhetsfråga kopplat till socialt svaga och socialt starka barn.

”Varje människa har en unik kombination av intelligens. Detta är en fundamental, utbildningsmässig utmaning.”
                                 Howard Gardner
https://www.google.se/amp/s/utforskasinnet.se/upptack-8-typer-av-intelligens/amp/

Dagens besvikelse
Politiker som år efter år bagitaliserat, eller inte velat tala om, hedersförtryck och hedersvåld. Alice Teodorescu skriver läsvärt om problemet.

”Det finns all anledning att vara bekymrad. Enligt docent Astrid Schlytter, en av Sveriges främsta experter på hedersproblematik, kan man anta att var tredje elev, flicka som pojke, som är född utomlands eller som har två utlandsfödda föräldrar lever under hedersrelaterade familjenormer. Det skulle innebära att nära 240 000 unga lever under hedersförtryck i ett av världens mest jämställda länder (Aftonbladet 29/5- 2017).”

”Det är givetvis svårt att veta varför Sahlin, liksom många andra som kallar sig för feminister, gjorde dessa bedömningar. Faktum är att det fanns gott om kunskap - för den som ville ta del av den. Problemet var, och är delvis fortfarande, att så många inte ville ta till sig kunskapen eftersom den stred mot andra intressen.”


”I klarspråk: det har länge förekommit en föreställning om att man inte kan bekämpa rasism samtidigt som man uppmärksammar problem inom delar av befolkningen med ursprung i utlandet. Därför valde man den ena kampen på bekostnad av den andra samtidigt som de som påtalade hedersproblematiken anklagades för rasism - det mest effektiva sättet att tysta människor i Sverige.”
”Nyamko Sabuni (L), integrationsminister i den första Reinfeldtregeringen, har vittnat om det massiva motstånd hon mötte för sina försök att stävja hedersförtrycket. De kritiska reaktionerna kom från såväl politiska motståndare som partiledarna i den dåvarande Alliansen, liksom från det egna kvinnoförbundet (DN 31/1- 2018). Hur många liv hade kunnat räddas om man hade lyssnat till Sabuni för tio år sedan?”
”Det finns mycket att lära av den destruktiva hanteringen av hedersförtrycket: Vikten av att angripa samhällsproblem på ett tidigt stadium, att vara mer proaktiv än reaktiv, att ta till sig också sådan information och kunskap som eventuellt strider mot de egna ideologiska premisserna. Kanske kan man då undvika att om 17 år bekymrat behöva konstatera att insatserna inte varit tillräckliga och att mer måste göras. När nu Stefan Löfven (S) får ytterligare en mandatperiod till sitt förfogande bör han fundera på vilka av dagens "känsliga" frågor som behöver hanteras på ett förnuftigare vis än vad som varit fallet med hedersförtrycket.”
http://www.gp.se/ledare/lär-av-misstagen-löfven-1.12649873

Dagens stjärnor
Polisen i Region mitt. Igår deltog jag på ett möte med många av tidigare nämnd myndighets chefer. Jag är imponerad av deras insatser trots allt för begränsade resurser. Jag uppskattar att de blir allt konkretare och tydliga med att beskriva den verklighet de dagligen möter. Uppsala och Sverige har allvarliga brotts problem i förhållande till tidigare och i förhållande till tillgängliga resurser. Det är nu helt nödvändigt för Sverige att driva en socialt hållbar politik. Det är inte vad fyrpartiöverenskommelsen enats om.



Håkan Boström. Ja, asylsystemet har många brister. Gör om! Gör rätt!

”Naturligtvis är inte alla som söker asyl oärliga. Men det är i praktiken ofta en gråskala. Själva idén att det går att dra en skarp gräns mellan ”riktiga” flyktingar och andra är föråldrad. Sverige borde istället helt övergå till ett utökat kvotsystem som direkt hämtar upp de mest behövande direkt från flyktingläger, de som kanske inte ens har råd att ta sig hit. I övrigt bör man, tillsammans med övriga EU, inrikta sig på effektiv hjälp i närområdet. Så hjälper man fler, samtidigt som man motverkar en lika skrupellös som livsfarlig flyktingsmuggling och undviker ett långdraget och godtyckligt handläggningsförfarande.”
http://www.gp.se/ledare/den-säkra-asylprövningen-är-en-illusion-1.12605236

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar