måndag 31 december 2018

Gott nytt år

Nyårslöften
Igår inleddes med en härlig promenad i strålande solsken i underbar naturmiljö, på Råö i Halland. Efter lunch hade jag och min ”chaufför”ett mycket värdefullt möte i centrala Göteborg. Ett möte som bjöd på stora känslor av framtidshopp.

Vår mänskliga historia är full av historiska berättelser om möten mellan människor som fick kraftfulla följder. Vi får se om gårdagens möte går till historien som ett sådant möte. Det är inte osannolikt. Mötet ägde rum i en intressant och historisk miljö och inramat med en fantastiskt solig dag. Ett nyårslöfte från mig är att jag ska möta många fler invånare 2019 än under 2018 för att bättre kunna företräda invånarnas intressen. Uppsala och Sverige kan mycket bättre än nu och vägen dit handlar i stor utsträckning om att stärka demokratins legitimitet och att säkra en kompetentare representation. En representation som på riktigt inser hur viktigt det är att motverka polarisering och kraftig segregation. Polarisering och stärkt segregation utmanar rimlig balans i ett samhälle och leder till sist till allvarliga konflikter. Vi kan undvika den framtiden, men det kräver ett ansvarsfullt och erfaret ledarskap.
https://youtu.be/jp2kqAvtWgc

Vi lämnar nu ett 2018 då demokratin i västvärlden försvagades ytterligare. Inte minst i Sverige. Annie Lööf och company agerade demokratiskt vidrigt och cirkusen runt regeringsbildningen är både tragisk och skrattretande. Sanna Raymans ord nedan ger lite perspektiv på regeringsbildningsröran. Ett nyårslöfte från mig är att jag under 2019 kommer att engagera mig mycket för att vitalisera vår demokrati. Den behöver kraftigt vitaliseras och dess legitimitet återupprättas. Invånarnas bästa ska alltid stå i fokus, inget annat. Det folk som politiker ska företräda. 

”Norléns stillsamma sätt är förvisso en lisa för själen. I en tid då det offentliga samtalet består av spott och fräs i sociala medier, citerar han Charles Dickens och är kolugn. Men, alltför mycket konflikträdsla och följsamhet blir en nackdel. Att vi fortfarande är utan regering beror delvis på talmannens ovilja att pusha hårdare. Sveriges politiska knut är alltför hårt åtdragen för att en lösning ska kunna vädjas fram.  All tidsspillan var dock inte meningslös. Visst föreföll det onödigt att låta Annie Lööf sondera, givet vad vi redan då visste om partiernas positioner. Men det gav henne en möjlighet att själv upptäcka det som redan var känt. Ibland är det klokt att låta ett skeende ha sitt förlopp. Dessutom rättvist att alla får vara Lucia. Svenskare blir det inte.”
https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/den-natdejtande-ostgoten-norlen-bor-bli-arets-svensk/

Året avslutas också med att Uppsalaprofilen Ebba Busch-Thor hamnat i ”skottlinjen” av en massa kulturförnekare. Efter att hon skrivit en debattartikel om värdet av svenska traditioner attackeras hon om att Sverige minsan inte har några egna traditioner och ingen egen kultur... Flera gånger genom åren har jag bloggat om att det självklart finns svenska traditioner och vissa beteenden samt förhållningssätt som generiskt kan kallas svensk kultur. Jag ger ett nyårlöfte om att stå upp för att det är så även under 2019. Den misslyckade integrationspolitiken kan aldrig bli mycket bättre om vi inte tydligt kan hjälpa till exempel afghaner och somalier med att förstå de stora kulturella skillnaderna mellan den bakgrund de kommer ifrån och den generellt svenska. Integrationspolitiken måste bli mycket bättre! Det är rent korkat att inte förstå hur viktig denna insikt är. Den som inte fattar värdet av att tydliggöra skillnaderna kommer aldrig bidra till ett framtida Sverige som är socialt hållbart.
https://www.synonymer.se/sv-syn/generisk
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/5V7e06/jo-det-finns-visst-svenska-traditioner
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qnljVE/ni-viftar-undan-vara-traditioner-for-latt
http://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp

Dagens besvikelse
Regeringar som inte förstår att deras viktigaste uppgift är att bidra till sitt folks konkurrenskraft. En skola som år efter år underpresterar och en industri som inte klarar av att utnyttja den mest konkurrenskraftiga tekniken leder mot förfall. Är jag förvånad? Nej, det blir så här när de ledande politiska företrädarna i stor utsträckning saknar relevant arbetslivserfarenhet och när känslor fått ta över före logik. Anna Dahlberg exemplifierar väl i bifogad artikel hur illa svensk framtid byggs. Och du minns väl hur få av Framtidskommissionens, 2013, viktiga förslag som blivit verklighet....
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sverige-har-inte-rad-att-missa-ai-revolutionen/

Dagens stjärnor
Mästerkockarna i Osaka, Japan. Vem gillar inte japansk mat? När man upplevt det japanska och övriga världsköket i Japan blir man inte förvånad över den kvalitet deras gastronomiska upplevelser bjuder på. När jag bodde i Tokyos stadsdel Yoyogi-Uehara var Le petite bateau ett lysande exempel som jag ofta besökte.
https://www.di.se/nyheter/besok-staden-med-121-michelin-stjarnor/

Anders Jonsson. Så klok och så produktiv med ständigt nya låtar om livets olika känslor. Här är jag nu. Det ser annorlunda ut när vintern tagit sitt grepp om det vackra landskapet. Mycket roingivande naturmiljö att avsluta 2018 och inleda 2019 på. Än en gång önskar jag dig ett Gott Nytt år!
http://www.andersjonsson.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar