söndag 27 januari 2019

Urspårat självfokus

Narcissister har tagit över
Vi som haft eller har ledande politiska uppdrag ska vara partiernas främsta säljare av de idéer ett parti företräder. Vi ska också vara goda förhandlare för att på bästa sätt förvalta väljarnas röster efter val. Trots det tycker jag Johan Hakelius krassa kritik av många ledande politiker är befogad. 

”Rester av problemlösning, konflikthantering och reformambitioner finns kvar, men andra saker är viktigare. Som att med språk och tankekraft definiera om verkligheten. Det som inte passar finns inte. Det som borde finnas finns, även om det inte finns.”

”Politik har alltid handlat om makten över problembeskrivningen, men nu handlar det inte längre om att titta på verkligheten och tolka den. Det handlar om att fantisera ihop en verklighet som passar. Det är i sin tur grunden för den moderna politikens främsta uppgift: att uttrycka politikers personlighet.”

”Poängen med Trumps mur är inte att den löser migrationsproblem, poängen är att den visar att han är en viss sorts person: en sådan som vet att göra skillnad på folk och folk och begriper värdet av gränser. Det är hela syftet. Politik har blivit ett signalsystem för politiker som vill berätta om sina väsen. De är strängt upptagna med sina identiteter. Allt handlar om att tala om vilka de är.”

”Innan ni flinar föraktfullt åt Trump, alternativt kokar över av ännu ett orättvist angrepp på honom, ta ett djupt andetag. Trump är inte huvudsaken. Det här handlar minst lika mycket om Sverige. Några udda saker: Vi har fått en vänsterregering som ska driva högerpolitik. Vi har fått ett par partier som talar om vilken politik regeringen ska driva, men ändå säger att de är i opposition. Vi ska, utan att utreda konsekvenserna, få en generösare migrationspolitik än resten av Europa igen, som om vi aldrig hade upplevt hur det gick förra gången. Varför det? Jo, därför att svenska politiker är lika tidstypiska som Donald Trump. När politiken är till för att politiker ska kråma sig i sina finaste personligheter, spelar logik, konsekvens och verklighet ingen roll. Då kan vänster också vara höger och regering vara opposition, bara man vill det. Nyss gjorda misstag går bra att göra om. "Jag är inte en person som … ", "Jag är en person som … ". ”

”Blåbrun, konservativ, liberal, liberal, liberal. Så låter det när politiken främst är till för att politiker ska djupdyka i sig själva och tala i oändliga cirklar om sina bästa jag. Så låter det när politik blivit ett projekt för partiledares självförverkligande.”

”Förr i tiden var det genant och kallades narcissism.”

Ja, förr det var förr det. Idag lever vi i en ny medial verklighet som sannolikt lockar fram narcissistiska anlag hos många fler än tidigare. Inte minst inom politiken anses det meriterande att vara synlig. Att vara synlig innebär att i vart fall lite då och då vara synlig på Facebook, twitter, Instagram, youtube, Snapchat och i traditionella mediakanaler. Det är onekligen en helt nyt id som säkerligen stiger en och annan ”åt huvudet”. Särskilt dem som har horder av personal som jobbar med att lyfta fram just den personen så mycket som möjligt. Jag tycker att denna utveckling är mycket negativ eftersom sakfrågorna och åsikterna alltid borde vara centrala.
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/svenska-politiker-lika-tidstypiska-som-trump/

Dagens besvikelse
Den rödgröna regeringen.Anna Dahlberg har rätt, de rödgröna går inte att lita på inom det nödvändiga antiterrorarbetet.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/kan-vi-lita-pa-de-rodgrona-i-kampen-mot-terrorismen-/

De inom Uppsala kommuns fritidsförvaltning som inte gav våra lagledare till flicklaget i fotboll information om att träningslokalen lånats ut till en brottningsturnering.

Dagens stjärna
Göran Persson. Ja, det oskickliga politiska spelet kopplat till Sveriges riksdag stärker de politiska flankerna på ett oroande sätt.

”Uppgörelsen mellan S, C, L och MP kan komma att förändra den politiska skalan. Det menar den tidigare statsministern Göran Persson (S). Om Moderaterna tappar sin position som största högerparti kan den titeln i stället övergå till SD. Och det kan det innebära stora risker för Socialdemokraterna, varnar han.”
https://www.expressen.se/nyheter/goran-persson-uppgorelsen-kan-bli-forodande-for-s/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar