söndag 20 januari 2019

Vad tycker du

Som man ropar får man svar
Hur många i ett arbetslag anser du att det är ok att strunta i? Att till och med tydligt markera mot dem att vi andra kommer inte att seriöst lyssna på vad ni säger och alltid strunta i vad ni föreslår. På de allra flesta arbetsplatser är jag säker på att ett liknande förhållningssätt aldrig skulle tolereras. Och i våra skolor kallas det för mobbing och mycket pedagogisk tid läggs på att fostra våra barn i respektfullt bemötande. Även de som är bråkiga eller ”konstiga” ska respekteras och efter bästa förmåga inkluderas. Är det en felaktig pedagogik? Alice Teodorescu tycker till klokt om hur väljarna till V och SD behandlas via sina ombud. Du som följer min Blogg vet att jag står långt ifrån V och SD inom många viktiga sakfrågor. Det innebär dock inte att jag avstår från att respektera dem. Det innebär inte att jag avstår från att prata med dem. Och det innebär inte att jag avstår ifrån att se det som positivt när de delar samma åsikter som jag. Att starkt ogilla delar av ett partis politik innebär inte att man demokratiskt klokt ska strunta i de väljarperspektiv de representerar. Vad tycker du?

”Det ligger i demokratins dilemma att mer eller mindre icke-demokratiska krafter kan bli valda i demokratiska val och därigenom, helt i enlighet med demokratins spelregler, få makten att avskaffa själva demokratin.”

”Alla som levt i totalitära samhällen vet att demokratin inte kan tas för given. Det är emellertid förhållandevis enkelt att vara uppmärksam på hårdföra ledare med totalitära idéer. Svårare är det att se sådant som vid första anblick inte ser ut som ett hot. Men tilltron till demokratin, och på sikt demokratin i sig, kan också naggas i kanten av de goda krafternas agerande inför de hot som ger dem (befogad) anledning till oro.”

”Den så utdragna svenska regeringsbildningen är ett exempel på en sådan process som kan visa sig få konsekvenser för synen på svensk demokrati. Redan dagarna innan Stefan Löfven (S) återigen valdes till statsminister under fredagens votering kom en undersökning som visade på ett stort tapp rörande förtroendet för politiker efter höstens turer. I Novus-mätningen som genomfördes under onsdagen, samma dag som Löfven nominerades för andra gången, svarade 70 procent att deras förtroende för politiker minskat eller minskat kraftigt (SVT 17/1).”

”När det övergripande målet för nästan samtliga partier har blivit att utestänga SD från inflytande har en osund princip etablerats. Oavsett vad man tycker om SD:s eller V:s historia, eller samtid för den delen, bör man fundera på om det är principiellt rätt att så många väljares röster ska diskvalificeras från demokratiskt inflytande. Ett inflytande som de nämnda partierna har fått av väljarna, inte av de andra partierna. Om man är osäker bör man fundera på hur man skulle ha resonerat om man själv tillhört ett parti som hanterats enligt så tveksamma principer.”
http://www.gp.se/ledare/hotet-mot-demokratin-kommer-i-olika-skepnader-1.12537146

Stefan Löfvén delar inte bilden av en svag regering eller att legitimitet saknas. Om man trodde att han skulle säga något annat måste man vara mycket naiv. En sak är dock helt klar, Socialdemokraterna lyckades bryta det mycket framgångsrika Allianssamarbetet. Bra jobbat av dem, mycket dåligt av C och L. Trovärdigheten att kalla sig ett oppositionsparti bara för att man av några taktiska skäl avstod från att ingå i en vänsterregering är 0. Jag kan absolut förstå det stora sveket om C och L skulle presentera en ny politisk samhörighet. Självklart kan C och L välja att långsiktigt samarbeta med S och MP istället för M och KD. Då får de också bekänna färg. Med få undantag anser jag inte att det stämmer. Det blir intressant att se hur det går för den nya regeringen... Särskilt intresserad är jag av att se om vi får några viktiga reformer som blir verklighet de kommande två åren...

”Efter många svåra förhandlingar lyckades han bryta blockpolitiken och spräcka Alliansen, vilket har varit det uttalade målet de senaste åren.”

”Det som förde partierna samman från början var motståndet mot att låta Sverigedemokraterna få inflytande. Och det är också det som låg bakom att man slutligen enades och utgör grunden för de fyra partiernas samarbete till 2022, menar Löfven. 
– Vi vill att vårt samhälle ska vara öppet och ha respekt för varandra oavsett vem du är, vilket kön du har, var du än kommer i från och vad du tror på eller vad du inte tror på. Vi har alla samma värde och ska ha samma möjligheter. Det är för att vi tror på det samhället, på fri handel, på samarbetet i EU, som vi säger att det här extremistpartiet inte kan få ett avgörande inflytande.”

”Många politiska bedömare räknar med att det kommer att bli en stormig mandatperiod för Löfvens regering och att den kommer att få svårt att överleva fram till nästa val 2022. Men själv är han positiv och tror att det kommer att gå vägen.
– Vi är alla bestämda om att ta det här i mål och jag som regeringschef ska se till att leda det arbetet så att vi gör det vi ska.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/8waLkr/det-handlar-inte-om-att-lasa-fast-sig-i-nagot-nytt-block
Dagens besvikelse
De som skapat en skolverksamhet som inte levererar tillräckligt bra och rättvis kunskapsuppbyggnad åt våra barn och unga. Högsta prioritet måste vara att få ordning på skolan. Och lösningen är inte ett helt förstatligande, tvärt om, mindre statlig styrning. Adam Cveijmans artikel om friskolesystemet är läsvärt. Vi måste kraftigt förbättra situationen utan att återigen röra till det för lärarna och skolledarna.

”Men med åren har reformen dessutom dragit på sig mycket kritik. Den påstås skapa ojämlikhet och segregera eleverna mer än vad som var fallet under tiden då närhetsprincipen gällde för (icke)valet av skolan.”

”Något som verkligen är ett problem är friskolornas drivkrafter. Den rimliga utgångspunkten är att de vill kombinera en god skolgång med att de gör någon sorts vinst. Som det ser ut idag är skolornas incitament att locka till sig maximalt antal elever. Detta då skolpengen är kopplad till antalet elever - den följer den enskilda individen - inte skolan.”
http://www.gp.se/ledare/friskolereformen-ett-hot-mot-sig-själv-1.12540983

Dagens stjärna
Peter Hjörne som ironiserar om att Stefan Löfvén åter är statsminister i ett land i kris. Ett land med bedrövlig bildningsutveckling och stor brist på nödvändiga reformer för att stärka vår konkurrensförmåga. Bland annat bättre skolresultat.

”Med stigande förvåning och sjunkande förtroende har politikernas uppdragsgivare, det vill säga de svenska väljarna, betraktat de många märkliga turerna i höstens politiska parningsdans.”
http://www.gp.se/ledare/grattis-stefan-löfven-1.12541333

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar