måndag 7 januari 2019

Vet hut

Varför så svårt?
Diskriminering, trakasserier, mobbing och kollektivt misstänkliggörande är alltid oacceptabelt. Hur kan det finnas så många i Sverige, ”världssamvetets” centrum, som trakasserar och hotar andra människor bara för deras trosuppfattning eller annorlunda utseende? Antimitismen är ett oacceptabelt exempel på generaliserande inställning till, och beteende mot, människor som råkar tillhöra en särskild folkgrupp. Wetterberg har helt rätt när han uttrycker sin frustration över att detta beteende breder ut sig i Sverige. ”Vet hut” som han uttrycker det. Enskilda människor, oavsett vilken folkgrupp man räknas in i, kan vara mer eller mindre bra som medmänniska. Det är alltid fel att klassa grupper av människor som om de alla är lika. Judehat, islamofobi, romerhat och så vidare är ett korkat och vidrigt förhållningssätt. Alla jordens människor är unika och vi ska alla enskilt få stå till svars för våra handlingar. De allra flesta människor jag haft förmånen att träffa, runt om på vår jord, har varit goda medmänniskor. Och i min värld ska enskilda människor aldrig dömas på andra sätt än jämställt i domstol. Utifrån ett samhälles lagar. Wetterbergs krönika hade blivit bättre om han även vågat problematisera om varför antisemitismen vuxit den senaste tiden. Skälen är sannolikt komplexare än många tror, vad tror du?
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/judehatet-i-malmo-far-mig-att-skammas/
https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/antisemitism
Jag upprepar att väldigt många religioners och filosofers visdomsord inkluderar ”Den gyllene regeln”. På individnivå borde den vara självklar. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Hur svårt kan det vara? Samtidigt gäller relevanta lagar. När man tycker att lagarna är fel får man respektera lagstiftningsprocessen och kämpa demokratiskt för en förändring.
https://sites.google.com/site/religionstema/veckans-uppdrag-1/om-att-goera-gott/den-gyllene-regeln

Dagens besvikelse
De som inte förstår att alla som vågar att pröva företagsidéer är hjältar. Även de som ekonomiskt misslyckas är tveklöst hjältar. Få blir riktigt framgångsrika och det är inte ovanligt att framgångar blivit möjliga genom tillfälligheter, eller tur om man så vill kalla det. Och andra har drabbats av otur. Och alla som får en verksamhet att gå runt jobbar stenhårt och arbetar långa veckor. Tänk att det finns många missunnsamma människor som inte förstår det. Det borde vara självklart för alla att det är företagandet och dess konkurrenskraft som lägger grunden till vårt välstånd.
https://www.va.se/nyheter/2018/12/18/veckans-fail---darfor-ar-det-viktigt-att-vaga-misslyckas/
https://www.va.se/nyheter/2019/01/04/olastrandberg-insights/

Dagens stjärna
Anna Ekelund-Nachman. Ja, hon har rätt. Det är en usel och feg metod att mesa med människor som kraftigt utsätter andra människor för fara. Det är mer än hög tid för ansvariga politiker att ge Polis och andra relevanta myndigheter det stöd som krävs för att sätta hårt mot hårt. Det är tyvärr det enda språk de möjligen förstår. Omhändertagna farliga personer kan uppmuntras att tänka i nya och mindre destruktiva banor.

”Beror det på att jag är medveten om att män liknande dessa bestialiska mördare, som svär trohet till Daesh, också befinner sig i Sverige och planerar dåd även här? Säpos chef Klas Friberg säger öppet att ungefär 3000 personer i extremistiska miljöer kan ta till våld och att minst två attacker har avvärjts under 2018.”

”Hittills har de styrande i Sverige inte velat förstå orsaken till hatet och hoppats på förståelsens blidkande kraft. Sådana försök föder bara ytterligare hat och förakt. Frivilliga ”allvarssamtal”, Stockholms stads nya satsning, ligger i linje med tidigare fiaskon. Som vanligt läggs fokus på förövaren, sällan på den som utsätts.”
”Jag lever i ett land som inte rår på hatet. Det bränns bilar, exploderar och skjuts bäst det vill för att våra politiker inte kan komma överens om hur man ska få bukt med problemen. Det finns ingen logik i hatet mot västerlänningar, kvinnor, judar, religiösa, sekulära med flera. Den som hatar må känna sig förfördelad men har gått vilse i hjärnan, påhejad av andra vilsegångna.”
”Det är hög tid att lämna tanken på ont och gott, sluta värdera och i stället bara konstatera att den som går till attack måste stoppas.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/forstaelse-stoppar-inte-de-som-hatar-25506

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar