fredag 18 januari 2019

Vi behöver britterna

BREXIT eller ej
Sverige och många andra mindre EU medlemsländer skulle få en bättre framtid om Storbritannien blir kvar inom medlemsklubben. För mig är det trots försök svårt att förstå vad som är sannolika scenarier för Storbritannien när Mays förslag med EU föll. Vad händer i ett avtalslöst läge? Kommer nu en majoritet MPs kräva en ny folkomröstning? Vad händer efter mars månad 2019 om det inte finns något separationsavtal klart?
https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887
https://www.google.se/amp/s/www.cnbc.com/amp/2019/01/15/theresa-may-loses-brexit-vote-what-happens-next.html

Jag tycker mycket illa om folkomröstningar i komplexa frågor. Det är bland annat för att beslut ska förväntas vara grundade på mer faktabaserad logik som folkvalda ansvarsfullt ska förväntas fatta liknande beslut. Att lämna ett samarbete som EU är definitivt ett sådant beslut som blir väldigt kostsamt om det i huvudsak är känslostyrt. Vi människor fattar självklart våra beslut utifrån känslor när vi inte är ordentligt insatta i en sakfråga men ändå tar ställning. EU behöver Storbritannien. Storbritannien behöver EU. Snälla britter, tänk om! Team Boris Johnson och UKIP lurade er. Libertarianer och nyliberaler bär inte på hållbara vägval. De tillhör de politiska grupperingarna som ska vara långt ifrån verklig politisk makt.

Om och om igen har jag försökt beskriva att inte ens Tyskland enskilt är tillräckligt kraftfullt för att matcha krafter som USA och Kina. Vissa tycker inte det är ett problem. Jag tycker det är bra om det minst finns tre balanserande maktkrafter i världen. En stor skillnad mellan EU och de två andra megakrafterna är att EU inte har en gemensam militärmakt. Det tycker jag vi borde ha. Det skulle vara väldigt positivt för Sverige som idag har ett minst sagt svagt försvar i händelse av ett angrepp.
Dagens besvikelse
De som år efter år drivit en politik som gjort svenskars köpkraft utomlands allt sämre. I stor omfattning samma människor som med öppna ögon drivit en politik som allt mer polariserar Sverige.
Lotta Gröning ger intressanta reflektioner på detta i bifogad artikel. Sverige kommer nu att polariseras och splittras än mer under den tid som den nya regeringen får verka. Så tråkigt för våra unga svenskar. Ett tydligt exempel på dekisSverige är vår köpkraft utomlands. Svensk politik har gjort oss allt fattigare när vi reser på utlandssemestrar.
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/jag-oroar-mig-for-de-bortglomda-valjarna/

”Sverige är ett delat land, klyftorna är större än någonsin och på många områden. Mellan stad och land, mellan de som har utbildning och de som saknar.”

”Klyftorna är särskilt tydliga demokratiskt, det är så många väljare känner sig helt osynliggjorda och bortkörda. De proteströstar i hopp om att ansvariga politiker ska lyssna till dem. Men de har ytterst lite att hämta från riksdagspartierna, det har denna regeringsturbulens visat med all tydlighet.”

Migrationspolitiken, som har varit en stor fråga både under den gångna mandatperioden och i valrörelsen, lämnas helt utan analys och åtgärd. Istället ska regeringen Löfven öka anhöriginvandringen och migrationspolitiken ska de göra upp om i en parlamentarisk kommitté. Det lär ta lång tid. Migrations- och integrationspolitiken är på många områden en katastrof. Släpp in människor och visa din medmänsklighet – det är budskapet från många partier, men sedan tar det slut. Sverige har ingen strategi för en fungerande integration och vi struntar helt i många människor som kommit hit för att de vill leva och komma in i samhället.”

Idioten som hoppade av det skepp som jag åker på i nuläget. 
http://www.ladbible.com/news/news-passenger-jumps-off-eleventh-floor-of-a-cruise-liner-20190117?c=1547749856676

Dagens stjärnor
Carl Schlyter, MP, och allt fler partister för olika partier som hoppar av med bland annat motiveringen att rimliga demokratiska spelregler inte respekteras. ”Människors misstro och önskemål om förändring måste tas på större allvar”. ”Tonläget kommer vara hårt och högt ett bra tag framöver.”
https://www.expressen.se/nyheter/carl-schlyter-darfor-lamnar-jag-i-dag-partiet/

Allt fler politiker som inser att våra äldre invånare kräver mer resurser. Det är dock i våra kommuners verklighet vi kommer att se hur väl olika lokalsamhällen klarar av att ge våra äldsta invånare ett tryggt och anständigt åldrande. Samtidigt måste allt finansieras. Den nya uppgörelsen mellan S+MP+C+L+V är dock på tok för dyr. Vi kan bara klara det vi redan har ”på bordet” om konkurrenskraften snabbt stärks och effektiviteten inom den offentliga sektorn kraftigt förbättras. Det kommer aldrig hända med den regering som stundar.
https://www.expressen.se/dinapengar/pension/uppgorelsen-har-ar-de-nya-loftena-till-pensionarerna/

Anders Boström. Ja, Vilken väg väljer M? En liberalkonservativ väg hoppas jag med fokus på de viktigaste sakfrågorna. De måste lösas och vänstern bär inte på hållbara svar. Det är inte osannolikt att C och L nu bäddat för att andra partier än S, MP, V, C och L får över 50% i flera kommande val. Det tar lång tid att bygga förtroenden. De går snabbt att förlora det. 
http://www.gp.se/ledare/moderater-inför-avgörande-vägval-1.12466728

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar