söndag 6 januari 2019

Principer eller kaos

Ramverk för samexistens
Principer är viktiga. Enkelt uttryckt kan man jämföra dem med tio Guds bud. Enkla budskap om förhållningssätt som gör att ett samhälle fungerar bättre än om enbart den starkes rätt gäller inom en anarki. Tänk att det finns människor som eftersträvar att leva i kaos. Det är vad anarkister tycker verkar vara en attraktiv tillvaro. Korkat om du frågar mig. Det innebär med andra ord inga ramar för hur vi bäst förhåller oss till varandra. Konsekvensen blir självklart att den starkaste och mest aggressiva kommer att styra. Även en stark och aggressiv kan vara klok, men det utgör ”undantagen som bekräftar regeln.”
https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier/anarkism
https://www.synonymer.se/sv-syn/anarki

Med hjälp av principer kan vi bygga enkla ramar inom vilka fritt tänkande människor kan ges förtroendet att relevant förhålla sig. Relevant utifrån att varje samhälle är unikt. Unika människor, unik demografi och unik infrastruktur. Och självklart gäller relevanta lagar oss alla jämlikt. Principer anger till exempel vilken särskilt inrikting ett politiskt parti har. Principer som i sin tur driver fram önskemål om lagförändringar eller helt nya lagar. Och anarkisterna vill skrota alla lagar. Då skulle vi visserligen spara in på rättssystemet eftersom inga poliser, åklagare, advokater eller domare längre skulle behövas.... Om du ska välja fyra principer som du anser skapar bra ramverk för hur vi människor ska agera, vilka väljer du?
https://www.synonymer.se/sv-syn/princip
https://genteknik.nu/fyra-principer-for-att-gora-moraliska-val/
http://www.statskontoret.se/globalassets/publikationer/2017/vardegrunden.pdf
http://radrumsverige.se/?page_id=127
Efter flera värdefulla samtal om var i världen jag bäst kan förbättra min förståelse för vår samtid har jag landat i ett resultat. För att verkligen försöka förstå verkligheten måste man besöka den. De flesta människors verklighet är utanför Sveriges gränser. Svenskars påverkan på människans utveckling är liten, om än per capita imponerande. Genom möten med kunniga och människor i allmänhet lär man sig mycket. Utifrån statistik, faktaartiklar och människor i USA, Mexiko, Honduras, England, Kina, Palestina/Israel, Spanien och Estland borde bilden av vår nutid bli glasklar. Vi får se. De starkaste principerna är universella. Den mäktigaste av alla principer går att finna i alla delar i världen och dess trosuppfattningar, ”den gyllene regeln”. Den symboliserar inte anarkism och är fantastisk som fundamental levnadsprincip.
https://app.studi.se/l/den-gyllene-regeln

Dagens besvikelser
De som i vårt jämlika samhälle använder sig av klanprinciper med hedersförtryck och hedersvåld. Det har inget i Sverige att göra. I Sverige gäller Sveriges rikes lag oss alla jämlikt. Och genom föreningar i olika former och trossamfund får vi verka utifrån olika principer.
https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/aven-pojkar-ar-offer-for-hederskulturen/

De som länge motverkat att Sverige får en rättssäker och ansvarsfull migrationspolitik. Det är inte många år sedan då ledande politiker krävde att Polisen slutade att genomföra stickprov av id-kontroller som en metod för att hitta personer som olagligt lever i Sverige.

”Det är en charad. Ingenting är på allvar. Avslag, utvisning, förvar, straff, allt hanteras med vag sömngångarblick från myndigheternas sida. Men detta haveri bär svenska politikers många fingeravtryck. De flesta partier insisterar visserligen på att migrationspolitiken ska vara generös men bestämd: ett ja är ett ja, ett nej är ett nej, och så vidare. Men lagar och regler är inte utformade för att upprätthålla ett sådant system. Tvärtom.”

”Den som inte vill lämna landet har vida möjligheter - och starka drivkrafter - att stanna. Utvisningsbeslut preskriberas generellt efter fyra år och då kan man ånyo ansöka om uppehållstillstånd. Förvaren är misskötta och lätta att lämna, tvångsutvisningarna har minskat kraftigt från redan låga nivåer, utlänningskontrollerna är få och ineffektiva. 
Till vissa länder är det svårt att tvångsutvisa människor, men ingenting tyder på att Sverige systematiskt uttömmer de möjligheter till påtryckningar som finns.  Som en följd breder skuggsamhället ut sig. Medborgarnas tilltro till politiker och myndigheter undergrävs. Migrationspolitikens legitimitet äventyras.”
https://www.expressen.se/ledare/det-far-inte-vara-sa-latt-att-halla-sig-undan-utvisning/

Det finns gott om relevanta skäl till varför allt fler invånare i Sverige tappar allt mer förtroende för landets ledande politiker. Många borde avgå och försöka dra in nettoskattepengar istället för att inom politiken försvaga svenskt generellt välstånd och vår konkurrensförmåga.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/valjarnas-fortroende-for-politikerna-rasar/

Dagens stjärna
Expressens ledare. Det finns verkligen både korkade och orättvisa förslag som föreslås i bakvattnet av en misslyckad migrations- och integrationspolitik.
https://www.expressen.se/ledare/bostadsbrist-ar-inget-skal-for-penningtvatt/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar