måndag 28 januari 2019

Rimligt och rättvist

Balans mellan rättigheter och skyldigheter
Kul att Vi i Sverige nu också har två vassa och kloka manliga skribenter som ständigt levererar kloka och modiga artiklar. Under många viktiga år har det framförallt varit kvinnliga skribenter som klokt, och återkommande, tagit i våra viktigaste samhällsfrågor. Håkan Boström och Thomas Gür tycker jag löpande levererar resonemang som är ansvarsfulla och kloka. Det är viktigt att ett hållbart samhälle utvecklas rimligt och rättvist.

”Enligt Zainali växte välfärdsstaten fram för att vi alla gemensamt ville skapa goda värden för medborgarna, det vill säga oss själva. Det låter bra. Men det är inte så välfärdsstatens historia ser ut. Den svenska välfärdsstaten var ett svar på industrialiseringen och urbaniseringens konsekvenser. Den formades i en intressekamp. Men den formades faktiskt framförallt med syftet att öka den ekonomiska tillväxten, eller produktiviteten hos ”folkmaterialet”, som makarna Myrdal skulle ha uttryckt det. Att barnomsorg alltid prioriterats framför äldreomsorg är ett uttryck för detta synsätt.”

”Det vore orättvist att avfärda välfärdsstaten som en krass, manipulerande inrättning för att försörja företagen med frisk arbetskraft (sådan kritik finns). Men det är lika felaktigt att beskriva den som uttryck för en ädel idealism. Välfärdsstaten ger en grundtrygghet men den är också en del av vårt produktionssystem. Den kräver beskattat arbete (ofrihet) samtidigt som den ger trygghet (frihet).”

”Marknadsmekanismer eller inte. Styrning är ofrånkomlig i all verksamhet. Sker den inte via marknaden måste den ske via intern administration, precis som inom ett företag. Det är inte en motsättning mellan pengar och medmänsklighet. Det är något mycket tråkigare. En pragmatisk kalkyl över hur man får mest "pang för pengarna" i en specifik verksamhet. Den kalkylen görs bäst utan en massa bombastiska, ideologiska övertoner. Ett råd som för övrigt kan riktas till politiker av alla färger.”
http://www.gp.se/ledare/den-nyttiga-välfärdsstaten-1.12729715
Dagens besvikelse
Att det inte blev ett extraval till Sveriges riksdag. Jag tror det skulle vara mycket bra för svensk utveckling om MP och L åkte ur. I nästa val skulle det också vara positivt om något mer tidsenligt parti kliver fram och vinner ett stort stöd.
https://www.expressen.se/nyheter/l-och-mp-under-sparren-om-det-var-val-i-dag/

Dagens stjärnor
Inger Enkvist. Ja, den viktiga skolan har länge misskötts. De senaste åren främst av partier som Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Kommer Anna Ekström som utbildningsminister kunna vända den negativa utvecklingen? Jag hoppas det. Tydliga förväntningar och krav i kombination med en hållbar migrationspolitik krävs. Eftersom både MP och L ingår i regeringsunderlaget har vi mycket stora anledningar att tvivla på att nödvändiga förändringar blir verklighet.

”– PISA-resultatet visar att det i Sverige är ett fåtal individer som kommer att behöva ta ett försörjningsansvar för många i framtiden. 2015 varnade OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher Sverige. Han underströk vid sitt Sverigebesök för att vi behöver ”urgent changes”. Sedan dess har vi inte gjort någonting.”

https://www.fplus.se/professor-skolans-problem-synliga-redan-1990/a/J1davP?fbclid=IwAR2Tv6cW_yeXvWZmx0DcMJrp9xoZZ9CvMsoamlPOjyFrawqfHrihleS-vHQ

Bodil Eriksson. Ja, med hjälp av en god infrastruktur för delning av bilar kommer slöseriet med begränsade resurser kopplade till fordon att kraftigt kunna minska.
https://www.di.se/nyheter/volvodirektoren-som-ska-strypa-privata-bilagandet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar