torsdag 3 januari 2019

Varför

Mening med ditt liv
Startar du varje morgon med att bestämma varför du ska kliva upp ur sängen? Särskilt dagar som bjuder på kyla och stormvindar kan det väl vara en motiverad fråga?... Även om du inte inleder varje dag med att reflektera över meningen med just ditt liv, gör du det kanske någon gång per år? Eller inte. Det är inget fel med att livets dagar ”flyter” dit ”vindarna bär”. Samtidigt är det många människor som behöver känna mening med det många timmar per dag kräver för att livet ska kännas positivt. Beroende av var i Maslows behovstrappa vi befinner oss innebär mening olika saker. Den som har svårt att säkra mat och dryck varje dag ser det som meningsfulla ambitioner att uppfylla dag efter dag. Om du är har det mesta och har upplevt mycket kan det vara betydligt svårare att känna meningsfullhet.
https://lattattlara.com/psykologiska-perspektiv/humanistiskt-perspektiv/maslows-behovstrappa/

Det mesta i våra liv kan förpackas i politiska perspektiv och ställningstaganden. Så är det. Politiken som styr har med andra ord en mycket stor betydelse i länder som hårt beskattar sina ärliga invånare. Centralisering av ekonomiska resurser och beslut minskar kommuners och enskilda människors valmöjligheter och självbestämmande. Det är viktigt att hitta en god och logisk balans om hur makten ska fördelas från enskilda till grupper av människor. Det människor löpande kan påverka engagerar också fler. Det upplevs helt enkelt mer meningsfullt att engagera sig i frågor som man vet att man kan påverka.

För många människor på vår underbara jord bidrar religioner till en mening med våra korta liv. Vissa religioner manar till beteenden i detta liv som ger möjligheter till ett bättre nästa liv. Andra manar till beteenden som ska leda oss mot att ”slippa” födas igen. I en eller annan skepnad. Meningsfullheten går att finna på många sätt. Oftast inte genom materiella vägval när de finns som möjliga i överflöd. Hur länge tror du att den som har tre Ferrari och som får en fjärde känner glädje och mening med ytterligare en lyxbil?
https://www.globalis.se/Statistik/Lyckoindexet
Hedy Lamarr bär på en mycket fängslande berättelse om ett människoöde. Jag säger bara en sak, se filmen om henne! Lyssna särskilt på slutet när hon ger sina levnadsråd. Varför vara bitter, vad hjälper det? Vad kan du och jag lära av en berättelse som den om Hedvig Kiesler bär på (hennes riktiga namn)? En kvinna som ansågs vara den vackraste på jorden men som främst var en stor uppfinnare. Ytan blev under hennes liv det hon mest fick förhålla sig till i förhållande till andra människor. Hon var en enastående problemlösare och uppfinnare. Hennes inre uppfann bland annat ”hoppande frekvenser” som har en enorm betydelse i dagens samhälle. Meningen finns inte i pengar. Samtidigt är pengar ett medel för att kunna förverkliga det som känns meningsfullt. Lamarr satsade hela sin förmögenhet på filmer om att yta inte är viktigt. Etablissemanget ville inte att en sådan berättelse skulle spridas. Hon förlorade allt. Men hon vågade ge sina ambitioner en chans.
https://www.svtplay.se/video/20481872/hedy-lamarr--filmstjarna-och-uppfinnare/hedy-lamarr-filmstjarna-och-uppfinnare?cmpid=del:an:01-02-2019:hedy-lamarr--filmstjarna-och-uppfinnare:pla:lp-app

Berättelsen om Tim Bergling, Avicii, har också mycket att lära de människor som vill komma närmare möjligheten att leva ett så positivt liv som möjligt. En superbegåvning som hamnade i ett ”tar race” som tog hans liv allt för tidigt. Han hade inte kraften att sätta egna gränser. Hans omgivning vågade inte tro på honom långsiktigt så kortsiktigt skulle vinstmöjligheterna maximeras. Särskilt tycker jag du ska reflektera över hur ”olämpligt” det är med stora framgångar för tidigt i livet. Det skadar inte att veta lite mer om sig själv innan man hamnar i ”klorna” på andra människors ambitioner. Meningen finns inte i pengar. Samtidigt är pengar ett medel för att kunna förverkliga det som känns meningsfullt.
https://www.svtplay.se/video/17478602/avicii-true-stories/avicii-true-stories-avsnitt-1?cmpid=del:an:01-02-2019:avicii-true-stories:pla:lp-app

Dagens besvikelse
Alla som slänger skräp i naturen. Hur svårt är det att samla skräpet i en ficka, eller påse, för att vid tillfälle slänga i en soptunna? ”Håll Sverige rent”-kampanjer på 70-talet gjorde nytta. Dags för en ”Håll världen ren”-kampanj. Att motivera fler att agera mer långsiktigt ansvarsfullt är meningsfullt.
https://www.searchmagazine.se/artiklar/skräp-ön-i-stilla-havet-är-nu-tre-gånger-större-än-frankrike_10535.htm?fbclid=IwAR0tgj6R_41R2eo5zmVEHenza7nrvF5BjofkMPI0SUDCMEuCGIKovg37uhs

Dagens stjärna
Widar Andersson. Personkulter och ”ungdomlig ideologisk besatthet” i moderna samhällen symboliserar dysfunktionalitet. I synnerhet i en politisk verksamhet som funnits i över 100-år, och som gärna vill se sig som en folkrörelse, leder personkult snett. Bland annat för att det är ohållbart. Det finns gott om talespråk som vittnar om hur det går när självbilden blir större än ”kläderna klarar av”. Varför finns partier? Är invånare och medlemmar till för partiledningarna eller tvärt om?...,

”Centerpartiets Annie Lööf inleder 2019 på sämsta möjliga vis när hon rasar från toppen och till botten. Enligt Aftonbladets politiknestor Lena Mellin så har det aldrig under mätningarnas tjugoåriga historia noterats ett så snabbt och kraftigt ras som det vi ser nu för Lööf.”

”Jämfört med mätningen i oktober har Annie Lööf tappat hälften av sitt förtroende. 38 procent hade i oktober högt eller mycket högt förtroende för henne. I december har hon kvar 19 procent. Vilket placerar henne på 7 plats; bara några få procentenheter före miljöpartiets båda språkrör som sina vanor trogna ligger allra sist i tabellen.”

”Annie Lööf har inte rosat marknaden under de fåfänga regeringsbildningsförsöken under hösten. Hennes väldiga ordmassor om "sakpolitik" har inte kunnat dölja det faktum att hon använt C: s avgörande 31 mandat för att säga nej till både Löfven och Kristersson i riksdagens omröstningar om statsminister. Annie Lööf har fått alltmer negativ press allteftersom tiden gått. Rollen som nej-drottning har inte uppskattats vare sig i det moderata eller i det socialdemokratiska lägret.”

”Jag vet många kloka centerpartister som är djupt skeptiska till partiledningens fixering vid SD. Men ingen säger något. Kritiken når inte fram. Det är inte sunt. Därför rasar det.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/personkulten-far-det-att-rasa-om5647528.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar