onsdag 9 januari 2019

Demokrati i kris

Fokus på invånarna, sakfrågor och reformer
Tveklöst behöver vår demokrati vitaliseras. Framförallt måste politikers fokus vara att tjäna dem politiker ska företräda. På tok för mycket tid ägnas inåt inom partier och mellan partier. Då klarar inte politiker och partier av att få den nödvändiga ”markkänsla” som är så viktig för att det politiska uppdraget ska vara i rimlig harmoni med dem man företräder.

Idag har jag en debattartikel i SvD om hur viktigt det är att vår demokrati blir bättre. Bättre i form av bättre harmoni med invånarna. Jag lyfter också fram att det är oacceptabelt att inte leva upp till sina stora vallöften. Det förstår man om fokuset är på väljar- och invånarnytta. Vissa har självklart redan bjudit på kommentarer som ”Han är en looser som vill hämnas”, ”Han visar sin oförmåga att samarbeta” och så vidare. ”Looser” får de som tycker så tycka. Jag ger uttryck för vad jag anser vara demokratiska problem. Jag beskriver några exempel på hur det enligt mig gått snett inom Centerpartiet. Flera av dessa synpunkter finns också med i min bok ”En stund på jorden” som kom ut i augusti 2018. Innan valet och innan jag blev utesluten. Vi behöver Demokrati 2.0.

”När jag var över 40 år valde jag att bli partipolitiskt aktiv. Jag valde Centerpartiet som tydligt blivit borgerligt, förstod näringslivets betydelse för välståndsbygget, brydde sig om de viktiga miljöfrågorna samt kämpade för decentralisering av makten. Under Annie Lööfs ledarskap har dock en osund ledarkult byggts upp, öppna gränser blivit en besvärande symbolfråga och avståndstagandet från Sverigedemokraterna det övergripande viktigaste. Problematiserande röster mot förd politik har tystats och känslor har i stor utsträckning fått styra. Nu kan man inte heller vara säker på att Centerpartiet är en tydlig icke socialistisk kraft.”
”Vissa anser att populismen frodas i vår tid. Jag hävdar att det främst handlar om en konsekvens av långvarig brist på verklighetsförankring bland många folkvalda. Om man på allvar anser att en fungerande demokrati kräver en stark koppling mellan dem som ska företrädas och dem som ska företräda dem krävs en omfattande och löpande dialog. I dag är det för lite löpande dialog och många ledande politiker är otillgängliga. Ständiga mer eller mindre enkla opinionsundersökningar kan aldrig ersätta alla verklighetsberättelser som löpande invånarnärhet representerar.”

”Vallöftet om att stödja Kristersson som statsministerkandidat har svikits. Och vi får se om Lööf kommer att äta upp en av sina skor om Centerpartiet ändå till sist väljer att släppa fram Socialdemokraterna till makten. Det är inte förvånande att förtroendet för politiker sjunker i allmänhet och i synnerhet sjunkit för Centerpartiets nationella företrädare. Ett parti som utvecklas till något sektliknande, med personkultbeteenden, har inte den demokratiska kraft som vår tid kräver. Den politiska kraften kan bara komma från en mångfacetterad debatt, med högt i tak och där sakpolitiken utvecklas. En nutidsenlig pragmatisk sakpolitik med en tydlig ideologisk inriktning.”

”Det är hög tid för samtliga politiska krafter som anser sig vila på någon form av liberal grund att enas om en reformagenda för Sverige. Landet är i desperat behov av reformer som gör invånarna tryggare, barn och ungdomar bättre utbildade och näringslivet konkurrenskraftigare.”

”Centerpartiet gick till val på att stötta Kristersson som statsministerkandidat. Det är hög tid att leverera på det löftet till väljarna. En sådan regering kan bäst matcha de reformbehov som Sverige har.”
https://www.svd.se/osund-ledarkult--c-ett-parti-i-demokratisk-kris
Dagens besvikelse
De som inte politiskt kan formera sig utan att hitta på dåliga ”trix”. Dumt att försöka ge sken av att man i minoritet inte behöver stöd av andra partier för att få igenom förslag. Om det stödet kommer från S, SD, V eller någon annan ska inte spela någon roll. En minoritet behöver alltid hitta ytterligare sakfrågekompisar. Enskilda partier och samarbetspartners måste våga tro på sin egen politik. Ja, ja ”överenskommelsen” som det skrivs om nedan är väl främst ett ”spel för galleriet” för att L och C ska kunna stötta en Moderatregering. Ja, ja det är bättre än alternativen även om matematiken är som den är. En minoritetsregering är en minoritetsregering. Oavsett om det blir 4, 3, 2 eller 1 av Allianspartierna som får chansen att bilda regering.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7128025&fbclid=IwAR3O-PGyFVRP6MXAbIjWYaeT1LaVj9IkM4N_PzOFO4zwLmX1_VMp0j67E9U
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/alliansen-arbetar-pa-dokument-for-att-stoppa-sd/

Dagens stjärna
Mats Knutson, SVT. Liberalerna och Centerpartiet har gjort bort sig ordentligt de senaste månaderna. Bra lägesbeskrivning av Knutson. Sorgligt att de sköter sina viktiga uppdrag så dåligt.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jan-bjorklunds-sista-strid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar