måndag 21 januari 2019

Billig olja och billiga pengar

Tillgången på pengar
Hur länge kan massivt utbud på billiga pengar erbjudas utan att inflationen sticker iväg? Länge tycks det. I en marknad som den svenska, och många andra också, har vi arbetskraftsbrist på kvalificerad arbetskraft. Och robotik och artificiell intelligens har inte än ersatt en massa människor. Ändå rusar inte lönekostnaderna. Den billiga energin och globala konkurrensen är sannolikt huvudskälen till varför inte inflationen rusar. Den främsta konkurrensen är om de begränsade resurserna. Det inkluderar kompetens och energitillgångar. Eftersom rörligheten på arbetskraft inom EU är mycket lägre än i USA hjälper inte löneskillnader till för att förflytta många människor mellan länder. Kulturella och strukturella skillnader har också stor påverkan på rörligheten. I Sverige vill till exempel de flesta i ett par ha intressanta jobb. Det är inte så lätt att lösa om man inte behärskar ett lands språk tillräckligt bra och eftersom tillgången till Sveriges mycket generösa föräldraledighet är mycket sämre i de flesta andra länder. Även tillgången till rimligt dyr förskoleverksamhet är mycket begränsad runt om på vår jord.

Personligen tror jag sedelpressarna fortsätter att ”glöda” på ett eller annat sätt. När riksbanker höjer räntorna ökar istället stater sina utgifter. I Sverige kan det vara smart om det inte är kopplat till ännu mer föräldraledighet och ”friår”. Däremot om det är kopplat till smarta investeringar. Inte minst i investeringar som stärker vår äldreomsorg och vår integration.

Igår visades en mycket sevärd dokumentär om spelet om oljan i världen. Dels om hur spekulation på råvarumarknaden driver prissättningen men främst hur frackingolja i USA kraftigt ändrat spelreglerna på oljemarknaden. I USA fick jag förra veckan lära mig att den kraftiga frackingoljeutvinningen i USA är ett av huvudskälet till landets boomande ekonomi de senaste åren. Exploateringen av frackingolja började redan under president Obamas tid och har fortsatt under Trump. Initialt var det dyrt att bryta frackingolja och omsätta det till användbart drivmedel och smörjolja. Oljan i främst Texas har återigen mycket stor betydelse för USAs ekonomi. Efter att USA också ändrat lagstiftningen, tack vare enorma tillgångar av frackingolja, får amerikanska oljebolag nu sälja på världsmarknaden. Nu är USA självförsörjande på olja och kan dessutom hålla nere oljepriserna i ett mycket oljeberoende USA. Nedan bifogad dokumentär, i kombination med det jag fick lära mig om USAs oljeindustri förra veckan, är mycket värdefulla insikter för att bättre förstå världspolitiska förändringar. Så mäktig är fortfarande oljemarknaden. Och visst är det mycket viktigt att vi i Sverige fortsätter att ställa om mot miljövänliga, fossilfria, energisystem. Men hur mycket vi som konsumenter än ställer om i Sverige har det i princip 0 global betydelse.
https://www.svtplay.se/video/20731720/spelet-om-oljan/dokument-utifran-spelet-om-oljan-avsnitt-1?cmpid=del:an:01-20-2019:spelet-om-oljan:pla:lp-app

Som vanligt är kineserna långsiktigt tänkande. Kulturellt tränas deras ledare i den konsten. Oljan kan fortsätta att stimulera världens ekonomier i hundra pr till parallellt med att den förstör vår miljö. Samtidigt behövs nya kostnadseffektiva energisystem skapas. Det gör kineserna. Och kineserna sitter på flera av de största mineraltillgångar som behövs i den nya världen. Det är minst lika värdefullt som oljan.

Dagens besvikelse
Den nya regeringen som inte strukturellt tar nödvändiga grepp för att försöka lösa Sveriges två största utmaningar. Återskapa social hållbarhet och stärka svensk konkurrenskraft. Och Anna Dahlbergs bifogade artikel är mycket läsvärd. Den saknar dock en huvudfråga, hur ska alla dessa kostnader finansieras? En stor andel av våra långtidsarbetslösa redan idag är nysvenskar. Långt ifrån alla som kommer till Sverige representerar kvalificerad arbetskraft.

En förklaring är förstås högkonjunkturen och arbetskraftsbristen som följer i dess spår. Men det är också ett välkänt mönster att när asylvägen stryps väljer migranter andra sätt att ta sig hit. Sverige har västvärldens mest generösa system för arbetskraftsinvandring, och med ett arbetstillstånd i handen kan tredjelandsmedborgare flyga hit reguljärt och ta med sig familjen på samma plan. Allt talar därför för att den historiskt höga invandringen kommer att bestå under åren framöver. Migrationsverket räknar exempelvis med 99 000 asylsökande under åren 2019-21 i sin senaste prognos.”

”Till år 2028 kommer Sveriges befolkning att ha vuxit med ytterligare en miljon, enligt SCB. Det är en mycket snabb demografisk förändring, som ger upphov till en rad frågor: Var ska alla dessa människor bo i bostadsbristens Sverige? Hur ska vi få fram lärare, sjuksköterskor, socialsekreterare och poliser för att matcha befolkningsökningen?”

”En lång rad av de problem som dominerar samhällsdebatten hänger ihop med detta integrationsmisslyckande: gängkriminaliteten, social oro och utslagning i skolan, utanförskapsområden där grundläggande rättigheter inte respekteras, bostadsbristen, våldsbejakande islamism, arbetslösheten, den växande ojämlikheten och så vidare.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofvenpakten-blundar-for-de-verkliga-problemen/

Dagens stjärna
Min morfar, riddare Arne Back. Världens bästa morfar som idag fyller 97 år. Få är mer intressanta och lärorika att tala med som han. Massor av kärlek till honom. En ansvarsfull, varm, intelligent och företagsam person.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar