torsdag 17 januari 2019

Drömmen om fler

Försörjningsförmåga
Det är långt ifrån alla Sveriges 290 kommuner som har förmånen att vara attraktiva för människor att leva huvuddelen av sina liv i. Avgörande för om attraktionen finns där är möjligheterna till intressanta och rimligt välavlönade arbetsmöjligheter, attraktiva boendemiljöer samt möjligheter till ett rikt fritidsliv. Hönan och äggen typ....

Väldigt många yngre och ofta eftertraktad arbetskraft vill också ha nära till ett rikt nöjesutbud. Eftersom storstäder och dess närområden erbjuder många av dessa kvaliteter är den globala urbaniseringen inte förvånande. Väldigt få människor vill helt enkelt försöka leva isolerat. Få människor vill begränsas av nedärvda ”hackordningar”.

De lokalsamhällen som blomstrade för 60 år sedan men som är döende idag blomstrade för att de kunde erbjuda arbetstillfällen. Utan arbetstillfällen ingen livskraft. Det minsta som krävs är, som i till exempel Hunnebostrand, 2-3 mycket goda turistmånader som kan finansiera mycket av en årlig lågkostnadstillvaro på landsbygden. Nyckeln till livskraft är arbetstillfällen. Inga drömmar i världen kan ändra på den logiken. För 200 år sedan bodde runt 90% av svenskarna på landsbygden. Idag bor över 85% av Sveriges invånare i stora eller små städer. Inte minst jordbrukets fantastiska effektivisering med hjälp av ny teknik har starkt bidragit till urbaniseringen. Och den som tror att utlokaliseringar av myndigheter bär på svaren på hur utvecklingen kan brytas har sannolikt endast delvis rätt. Till att börja med behöver vi färre myndigheter. Bortsett från det, vilka mindre städer runt om i landet kan attrahera och behålla tillräckligt bra kompetens? Storuman, Härnösand, Gävle, Nyköping, Mariestad och Karlshamn kanske?

Fler invånare leder inte till någon välståndsökning om inte fler invånare också förbättrar försörjningskvoten. Det vill säga fler människor av det totala antalet människor i ett samhälle som jobbar, eller som har ok pension, och inte är beroende av försörjning från övriga invånare.
https://www.scb.se/statistik/AM/AA9999/2003M00/AM78ST0302_06.pdf
http://www.regionfakta.com/varmlands-lan/befolkning-och-hushall/forsorjningskvot/

Urbaniseringen fortsätter, på gott och ont. Högst prioritet har att få stopp på växande utanförskapsområden! De finns framförallt i våra större städer.
https://m.youtube.com/watch?v=hytcc0E748Y
https://m.youtube.com/watch?v=NRLJfVlszBc
https://www.so-rummet.se/kategorier/urbanisering
https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2015/Urbanisering--fran-land-till-stad/
Kanske är det främst på våra avbefolkningsplatser som artificiell intelligens och robotar kan göra en stor insats tills den sista homosapiens sapiens tar ner sin skylt på en plats som tappat sin överlevnadsförmåga för en större grupp människor. Kan det vara så? Med tanke på hur mycket dyrare det är att tillhandahålla samhällstjänster på landsbygden jämfört med i befolkningstäta områden är det sannolikt modern teknik som kan göra stor nytta för enskilda människor på vår landsbygd.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/fler-kommuner-far-farre-invanare-25390

Ett av skälen till varför många centerpartister är positiva till en kraftig icke arbetskraftsinvandring är drömmen om att avbefolkningsorter ska räddas med ny befolkning. Men varför skulle de allra flesta av invandrade vilja bo på platser där inga svenskar vill bo på? Och urbaniseringen är ingen isolerad svensk utveckling, den är global. Ann-Charlotte Marteus har rätt, självklart ska även sannolika konsekvenser av önskad migrationspolitik utredas! Men C+MP+L+V vill inte att en objektiv utredning ska tydliggöra som de flesta logiskt tänkande inser. Det vill säga att den migrationspolitik som C+L+V+MP företräder kraftigt kommer att förstärka utanförskapsproblemen i våra större städer. Det är extremt idiotiskt att inte ge ett utredningsuppdrag kopplat till den enskilda fråga som starkast påverkar Sveriges framtid. Drömmar, ideologiska perspektiv och känslor duger inte som beslutsunderlag.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/allt-ska-utredas-utom-migrationspolitiken/

Dagens besvikelse
De partier som gått på Socialdemokraternas maktblåsning. Det enda positiva med detta är väl att Löfvén visar att några års näringslivserfarenhet är guld värt inom politiken. Och de som blivit blåsta saknar konkurrensutsatt näringslivserfarenhet. Alice Teodorescu ger sina perspektiv på blåsningen nedan. Jag håller med, de centerpartister och liberaler som inte trycker rött Visar tydligt att de stödjer en röd riktning framåt för Sverige. Det är bedrövligt.

”Alltsedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen år 2010 har vänstern gjort allt i sin makt för att öka priset för något som helst samröre, direkt eller indirekt, mellan Alliansen och partiet. Löfven har sedan han valdes till partiledare talat om vikten av att bryta upp blockpolitiken. Men det är knappast av omtanke om Sverige som han önskat det.”

”Löfven, en skicklig förhandlare och strateg, visste att en borgerlig regering som skulle accepteras av, vilket inte är detsamma som att den skulle förhandla med, SD skulle äventyra möjligheterna för vänstern att återfå makten under en lång tid. Strategin inom vänstern, att medelst brunsmetning och paralleller till 1930-talet sätta bilden av att en borgerlig regering är början på slutet för svensk demokrati, var noga genomtänkt.”


”Det som satt klausulen ur spel, enligt Sjöstedt, är en överenskommelse mellan honom och Löfven ”som ni aldrig kommer att få se”. För att verkligen förnedra Lööf och Björklund förtydligade han i en av de efterföljande intervjuerna också att: ”Klausulen finns bara kvar på ett ställe – i överenskommelsen. Där förekommer den som en plågsam påminnelse för C och L om deras fiasko”.”
”Ett fiasko är vad det är, minst sagt. C, L och V försöker på olika vis göra gällande att Löfven minsann inte kommer att kunna köra över (någon) av dem trots att hans ”löften” i praktiken är motstridiga. Men vad har de att sätta emot? Ska de hota med att avsätta honom – med SD:s stöd – trots att Löfven när som helst kan svara med att utlysa nyval? Varför skulle de göra det när alternativet, så som de har utmålat det, är början på slutet för svensk demokrati? Denna pikanta omständighet är Löfven givetvis högst medveten om, vilket också är anledningen till att han kunnat spela ut C, L och V mot varandra.”
”Socialdemokraterna har orkestrerat den största blåsningen i modern svensk politisk historia och belönas nu med att Stefan Löfven nominerats till statsministerposten. På fredag bör alla centerpartistiska, liberala och vänsterpartistiska riksdagsledamöter som önskar se sina väljare i ögonen framöver trycka på den röda knappen.”
http://www.gp.se/ledare/januariblåsningen-en-fars-i-många-akter-1.12431406

Dagens stjärna
Johan Westerholm. En intressant beskrivning och reflektioner om Centerpartiet.
https://ledarsidorna.se/2019/01/centerpartiet-har-hittat-hem-asiktsgemenskap-sedan-decennier-med-delar-av-socialdemokraterna/?fbclid=IwAR0Apoj8whECr-_0XyNPeDirv09FbgmjBX9042msAlg9D7paoduJLD_QyxI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar