Huvudsaker och bisaker
Curt Nicolin var en av 1900-talets största svenska industriledare. Han var en mycket imponerande personlighet, på många sätt. Jag hade förmånen att träffa honom ett antal gånger och varje gång bjöd på en skatt av visdomsord. Bland annat återkom han till att vädret i Sverige är en komparativ fördel. Det vill säga en konkurrensfördel i förhållande till företagande i varmare breddgrader där det är svårare att få hög effektivitet per satsad krona. Och att producerad kyla är dyrare än producerad värme. En annan sak han återkom till var att det är viktigt att skilja mellan huvudsak och bisak. Min huvudanalys är att politiken i på tok för stor utsträckning idag ägnar sig åt bisaker och tar inte seriöst i de svåra huvudsakerna. Det är huvudsaker som avgör hur bra eller dålig vårt unika samhälle kommer att vara att leva i om 5, 10, 15, 30 och så vidare år. Om Nicolin hade levt idag hade han varit jämnårig med en annan klok 90+, min morfar. Båda dessa herrar har och hade mycket intressanta liv. En har det fortfarande ekonomiskt bra och är snart 100 år. Den andre dog egenskapat mycket ekonomiskt rik redan 2006. Vad skulle du välja om du kunde, vara väldigt rik mellan 50-75 och sedan dö eller ha det ekonomiskt bra och leva till 90? I takt med all fantastisk utveckling inom medicin och medicinteknik-området är det viktigt att inse att 90 om 20 år sannolikt är som 70 år idag.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Curt_Nicolin
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/industrimannen-curt-nicolin-dod
https://www.synonymer.se/sv-syn/huvudsak
https://www.synonymer.se/sv-syn/bisak
De tre viktigaste huvudsakerna i dagens Sverige menar jag är att nutidsanpassa och stärka vår demokrati, säkerställa ett konkurrenskraftigt och växande näringsliv samt säkra social hållbarhet. Det är de partier som har bäst politik för det som kan bidra till en attraktiv framtid för invånare i Uppsala och övriga Sverige. En sådan huvudsak är i allra högsta grad migrationspolitiken. Jag är just nu på ett mycket oroande möte med Polisen som talar föredömligt tydligt om deras verklighetsbild. Bifogat finner du en läsvärd artikel skriven av Anna Dahlberg.
"Under 2018 beviljades 132 696 uppehållstillstånd av Migrationsverket. Det är en historiskt hög invandring - nästan ett nytt Jönköping - även om långt ifrån alla kommer att stanna i Sverige permanent. Numera dominerar inte längre asylärendena bland dem som beviljas uppehållstillstånd (drygt 25 000), utan de två största kategorierna är familjeanknytning (ca 45 000) och arbete (ca 41 000). Arbetstillstånden har ökat kraftigt och ligger nu på en rekordnivå."
"Till år 2028 kommer Sveriges befolkning att ha vuxit med ytterligare en miljon, enligt SCB. Det är en mycket snabb demografisk förändring, som ger upphov till en rad frågor: Var ska alla dessa människor bo i bostadsbristens Sverige? Hur ska vi få fram lärare, sjuksköterskor, socialsekreterare och poliser för att matcha befolkningsökningen?
Hur påverkar den stora migrationen från strängt konservativa delar av världen synen på jämställdhet och individens rätt att själv välja sin religion, sexualitet och politiska övertygelse? Redan i dag lever nästan var sjätte niondeklassare i våra storstäder under hedersförtryck. Med tanke på att cirka 30 procent av alla barn som föds i Sverige har en mor som är född i ett annat land kommer frågan om värderingar - och hur snabbt de kan förändras - att bli central."
"Många av dem som kommer till Sverige kommer naturligtvis att klara sig alldeles utmärkt, och kommer att bidra med sin talang och kompetens. Men ingen kan längre blunda för att helheten inte fungerar."
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofvenpakten-blundar-for-de-verkliga-problemen/
Malcom Kyeyune skriver klokt om två av dessa huvudsaker i nedan bifogade artikel. Migrationsfrågan = social hållbarhet och vårt lands demokratiska kris. Kyeyune ger också några historiskt intressanta referensramar till sitt tyckande. Jag hoppas innerligt att Uppsala och Sverige kan få politiska krafter som hindrar att vi ska behöva gå väldigt djupt innan vi går uppåt igen. Glöm inte den prognos FN gjorde om Sverige som de tvingades dra tillbaka! Kanske hade FNs prognosmakare vägt in att Sverige skulle ta en mycket stort mottagande av människor som söker sig till bättre länder att bo i, oavsett skäl.
https://www5.kau.se/bedomningsstod-i-historia-arskurs-4-6/referensram
"Att den nuvarande regeringsbildningen har förvandlats till en sorts tågkrasch i slow motion är knappast någon nyhet vid det här laget. Många andra har redan sagt och skrivit sitt om alla de olika sätt som denna uppgörelse vi till slut hamnade i är bristfällig, absurd, eller bara urbota dum. Och visst är den alla dessa saker, och mer därtill, men det bör inte hindra oss från att nu fästa blicken lite närmare horisonten, och fundera över vilken sorts tid 20-talet kommer att bli."
"För det första är det numera helt tydligt att vi lever i ett politiskt system som håller på att gå sönder. Även den som har råkat spendera de senaste 120 dagarna under en sten kan se detta tydligt. Vi har en ekonomi som på är väg in i en allvarlig kris, bland annat på grund av att den inte visat sig kapabel att hantera konsekvenserna av den (migrations)politik som förts."
"Talande för politikens växande dysfunktion är den nuvarande regeringens löfte att helt enkelt verka för att öka den sortens invandring (det vill säga anhöriginvandring) som är som mest belastande för välfärden. Sagda regering gör inte detta för att opinionen i Sverige nu skulle peka åt det hållet, för opinionen pekar i själva verket åt motsatt håll."
"Förklaringen är en annan, och enklare: det politiska systemet, och våra partier och partipolitiker, har inte längre förmågan att reagera på opinionen hos de egna väljarna eller på ekonomiska eller politiska problem som tornar upp sig på horisonten. De har fullt upp med att reagera på imperativ som kommer inifrån de egna strukturerna – socialdemokratins tvingande behov av att dela ut välbetalda maktposter, Centerpartiets maniska behov av att markera mot ondska och så vidare."
"Vårt system blickar inåt, inte utåt, och i takt med att vi får allt fler problem, som ingen verkar kunna eller vilja lösa – polisens kris, skolans kris, kommunernas kris, integrationens kris – så blir viljan till inåtblickande bara starkare och starkare."
"Problem kommer inte hanteras, politikerna kommer bara att skämma ut sig. Denna process kommer att tuffa på i ett förutsägbart lunk, ända tills problemen till slut vuxit sig allt för stora och politikerna tappat det sista av sitt förtroende. Men vad som händer därefter, det vete fåglarna."
http://www.gp.se/ledare/vad-har-vi-att-v%C3%A4nta-oss-av-20-talet-1.12469956?fbclid=IwAR01tKsQoAXCCc0EKiUYvE9qUJGIXihf3ugV9okFlxNlCavmEZVTUlwc4P8
Dagens besvikelse
Philip Botström, SSU. Han tycker att alla ministrar är för gamla. Den yngsta är så ung som 38 år. Jag skulle tveklöst välja ett annat lag för Sveriges bästa som statsminister men Löfvén är klok som väljer människor med mer livserfarenhet än vad till exempel Botström representerar. Med fler personer med omfattande arbetslivserfarenhet inom politiken, och äldre, i politiska ledarroller kommer också huvudfrågor och pragmatism få större utrymme.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/J1deoJ/lofvens-regering-far-baklaxa-ingen-minister-yngre-an-38
Dagens stjärna
Ebba Busch-Thor. Man kan tycka vad man vill om den politik hon företräder men hon har ett bra moraliskt kompass och civilkurrage. Jag delar i sak hennes kritik. Men i verkligheten är väl sanningen en annan och den förklarar nog att Ygeman är tillbaka. Jag kan fortfarande inte tänka mig att Löfvén inte hade fått information om problemen men även han insåg inte problemets omfattning. Ygeman "tog smällen" åt Löfvén och kompenserades först med gruppledarrollen i riksdagen och nu med en ny ministerpost. Malcom Kyeyune har rätt, det svenska politiska "spelet" är ur funktion för att lösa sitt huvuduppdrag. Huvuduppdraget att både kort och långsiktigt verka för det folk man ska företrädas bästa.
https://www.expressen.se/nyheter/busch-thor-sagar-ygemans-comeback/
tisdag 22 januari 2019
Gör om och gör rätt
Etiketter:
bisak,
Busch-Thor,
demokrati,
huvudsak,
inåtblickande,
migration,
Nicolin,
pragmatism,
uppdrag,
Ygeman
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar