Snabbt och kunskapstungt
Vad krävs för konkurrenskraft i vår tid? Till att börja med behövs en ständig ”skörd” av välutbildade människor som kan fylla efterfrågade roller eller som har idéer och modet att starta eget. Välutbildad inkluderar både teoretiskt och praktiskt utbildade. När ett samhälle säkrat kompetensutvecklingen krävs ”bara” en bra näringslivsmiljö, smidiga samarbetsstrukturer och snabbhet för att ett samhälle klarar tuff konkurrens med andra ”hungriga” samhällen. Personligen anser jag också att Sveriges delar precis som här i USA borde välja borgmästare.
Japan och Sydkorea visade särskilt på 70- och 80-talet hur fort ett samhälle kan bli ett av världens rikaste. Kinas utveckling de senaste 30 åren är häpnadsväckande. Vare sig ett västerländskt samhälle vill eller inte är det dumt att inte försöka förstå det kinesiska ekonomiska undret. Till skillnad från det fantastiska frihetskonceptet som USA representerar är Kina politiskt mycket homogent. Vi får se vilka konsekvenser det får den närmaste framtiden. Främst går dock Kinas framgångar att finna i faktumen att de har en konfusiansk filosofi, över en miljard människor talar varianter av kinesiska, de utbildar massor av välutbildade människor, de har en stark familjeaffärskultur och de är mycket långsiktiga i sitt strategiska arbete.
Det senaste året har västvärlden gått från enbart kortsiktig konsumtionsglädje över Kinas utveckling till rädsla för enpartitatens enorma makt och globala ambitioner. Inte minst USAs handelskrig mot Kina visar att USA nu är mycket störda av Kinas styrka som hittills bara växt och växt. Personligen tar jag ett historiskt och krasst perspektiv på Kinas agerande som supermakt. Supermakter har alltid betett sig egennyttigt. Det är idiotiskt att tro något annat. Även Kinas politiker ska se till sitt folks bästa. Andra länders politiker får se till sitt folks bästa. Bra relationer till Kina är viktiga för ett litet land som Sverige. Det är oklokt att vara emot starka samarbeten med kineser. Självklart är det mycket värdefullt inte bara för kinesiska intressen utan även svenska. Samtidigt får vi inte vara dumma, eller det så vanligt förekommande på toppnivå i Sverige, naiva. Både i relationer med USA och Kina är svenskt medlemskap i EU viktigt. Geopolitiskt är det naivt och faktaresistent att tro att Sverige har tillräcklig egen kraft.
Som ofta kunde vi nyligen läsa en mycket bra artikel i The Economist om vad resten av världen kan lära av Kina. Vi kan lära oss mycket av Kina! Och framförallt måste vi jobba för gemensam positiv utveckling och inte konfrontation. Kina är ett relativt homogent samhälle med över 1,3 miljarder människor som tillhör folkgruppen haner. Bara för att ta två exempel på vad vi behöver av varandra är västvärldens kreativa folkgruppsmix och Kinas enorma antal ingenjörer som varje år går ut ur deras universitet.
”THAT CHINA has had decades of stellar growth is beyond doubt. More controversial is what can be learned from it. Does China prove that the basic tenets of developmental economics are right? Or does it argue for an overhaul? These questions brought together an august group of Chinese and foreign economists on December 9th in Beijing. They debated a new report that distils China’s experience into a handful of lessons which, the authors argue, belong in textbooks.”
”The exercise, held at Tsinghua University, was a reflection on the start four decades ago of China’s “reform and opening” period, the rebirth of the economy following Mao’s disastrous rule. The anniversary is intensely political. Yet it is also a good moment to ask how China has done so well. Forty years ago, it had a 2% share of global GDP in terms of purchasing-power parity; now it has more than 18%.”
https://www.economist.com/finance-and-economics/2018/12/14/seeking-lessons-from-chinas-long-economic-boom
Dagens besvikelser
Alex Schulman. Som alla andra har han både bra och dåliga sidor. Han brukar ofta ondgöra sig över människor som inte tycker som honom. Mycket utrymme för sitt tyckande får han då han tycks tillhöra en inre PK-krets i Stockholm. Det är med självklar rätt borgerliga partier fortsatt är besvikna på Centerpartiet. Vad gäller lämpligheten att sitta vid makten är det Sverige behöver många fler politiska företrädare med gedigna arbetslivserfarenheter. Det leder garanterat mot en mer hållbar väg framåt.
https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/det-ar-barnungarna-som-ar-hotet-inte-annie-loof/
Den som våldtagit en hjärndöd kvinna på en institution i USA. Kvinnan blev gravid och plötsligt ringde personal till 112 (911) och bad om födselhjälp...
Dagens stjärnor
Alice Teodorescu. Det är inte enbart resultatutvecklingen i våra skolor som utvecklats väldigt dåligt under Liberalernas och Miljöpartiets ledning. Arbetsmiljön för elever, lärare och övrig personal har försämrats på ett helt oacceptabelt sätt. För våra elevers bästa, och vår fortsatta konkurrenskraft, måste dessa partier hållas långt ifrån minister och ordföranderoller som berör den viktiga skolan. Nu ska det också utredas om skolan helt ska förstatligas... Det kommer garanterat inte hjälpa. Jag brukar uppmana människor som tror att staten är den bästa huvudmannen att tala om hur väl till exempel Polisen, Försvaret och Arbetsförmedlingen fungerar.
”I ett inslag i SVT berättar en uppgiven vice ordförande för Lärarförbundet i Västerås, Camilla Lundberg, om medlemmar som vittnar om att hoten och våldet inte enbart kommer från elevernas håll utan också från föräldrarnas.”
”Också i riket som helhet har anmälningarna om hot och våld ökat stadigt under det gångna året. Totalt rör det sig om 845 stycken incidenter. Bland dessa återfinns 54 händelser där kniv eller vapenliknande föremål förekommit.”
”Men det talas alltför lite om föräldrarnas roll i detta. Barn gör inte som man säger utan som man gör. Om barn och ungdomar ser sina föräldrar och anhöriga storma in på skolorna i syfte att hota eller rentav bruka våld mot personalen sänder det en tydlig signal om vilket beteende som är accepterat.”
”I grunden handlar det, oavsett om brotten ökat i frekvens eller om de anmäls oftare, om en farlig normlöshet. Om föräldrarna inte hyser någon respekt för lärare och annan personal, och dessutom manifesterar det inför barnen, hur ska barnen då kunna förväntas göra annorlunda? Varifrån ska de lära sig sådant som civiliserad konfliktlösning och argumentation?”
http://www.gp.se/ledare/normlösheten-slår-sönder-samhället-1.12259418
Flera vettiga föredetta ”centerkollegor” som kämpar med ”näbbar och klor” för att försöka minska skadan med det svekfulla vägval partistyrelsen rekommenderat. Det är dock viktigare att känna lojalitet mot dem man företräder än mot en partiledning.
https://www.expressen.se/nyheter/storre-fortroende-for-jimmie-akesson-an-for-annie-loof/
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar