torsdag 28 juni 2018

Sverige kan bättre

Bra räcker inte
Är det viktigt att tillhöra toppsamhällena på att erbjuda alla sina invånare ett drägligt liv fullt av individuella möjligheter? Det tycker jag. Jag vill gärna leva i ett samhälle där de som har det sämst ändå har det drägligt bra och där alla barn och unga får en likvärdig chans att genom praktisk och teoretisk bildning, samt företagsamhet, göra klassresor. För att klara av att ge alla våra invånare den möjligheten i livet räcker det inte med att vara bra i konkurrens med andra samhällen, vi måste vara bättre. Det går självklart att klara av den ambitionsnivån.
Jag tycker det är viktigt att kämpa för ett närsamhälle, Uppsala och Sverige, som erbjuder en demokratisk tillvaro med en bra lägsta levnadsnivå för alla. Ett samhälle där också alla får en jämlik chans att utvecklas. För mig är det märkligt att inte alla tycker det. Det kanske har att göra med att man är född med "guldsked" eller att man saknar upplevelser av samhällen där skillnaderna mellan rika och fattiga är enorma. När skillnaderna mellan rika och fattiga är enorma i ett samhälle blir det otryggt och korrupt. Och orättvist. Inget barn har själv förtjänat förmånen att födas in i en kärleksfull och materiellt rik familj. Inget barn har heller valt att födas in i ett sammanhang med drogberoende föräldrar och misär. Bland annat därför är det viktigt att sträva efter en rimligt bra lägstanivå för alla och att skolor erbjuder praktiska och teoretiska utbildningar som individuellt kan matcha elever mot självförsörjning och möjligheten att förverkliga egna drömmar. Sverige har idag sammanhållningsproblem som söndrar. Det måste få ett slut. Det kräver ett tydligt och värdebaserat ledarskap. Janne Andersson kanske kan ta rollen som nästa statsminister... Sverige kan mycket bättre än nu. Sverige måste kunna mycket bättre än nu.
VM i fotboll fortsätter. Sverige mötte igår Mexiko i en match som var avgörande för det fortsatta VM-deltagandet. Och det svenska laget presterade fantastiskt. De visade hur lagarbete kan fungera när det fungerar som bäst. De visade hur framgångsrikt ett lag kan prestera trots att man saknar världsstjärnor. Tack Janne Andersson och hans lag för en fantastisk underhållning och glädje när vi gick vidare i VM 2018.
Dagens kalkon
De som inte förstår hur viktigt det är att använda vår flagga som en tydlig symbol för vårt unika samhälles värdegrund. Durmaz var en av alla nysvenskar som tydligt markerade att han är stolt att bära de svenska färgerna. Stoltheten kommer inte ifrån människor som är inskränkta och fördomsfulla utan ifrån den vackra del av vårt samhälle som i sin hårdaste form uttrycks i våra lagar. Sverige berikas hela tiden av människor från olika delar av världen. Jag önskar alla att känna en viss stolthet för det man kommer ifrån. Samtidigt gäller det att vi som lever tillsammans också tar ett gemensamt ansvar för vårt närsamhälle, oavsett varifrån vi kommer. Vårt kommunala vapen, vår svenska flagga och våra lagar är det som rättvist ska ge oss en gemensam symbol för vårt gemensamma välståndsbygge, oavsett varifrån man kommer. Välkommen hit, välkommen hem. Det här är våra samlande symboler, det här är vår värdegrund och vår ambition är att fortsätta att erbjuda våra invånare stor individuell frihet med massor av framtidsmöjligheter. För att lyckas med det behöver vi samarbeta på ett bra sätt. Det är särskilt viktigt att de som inte är rika samarbetar för att tillsammans säkra en rättvis möjlighet för det stora flertalet. Det finns gott om dåliga exempel på samhällen runt om på vår jord som är usla på att inkludera det stora flertalet på en välmåenderesa genom livet.
Dagens stjärna
Janne Andersson och hans svenska herrlandslag i fotboll. Fantastiskt att slå Mexiko med hela 3-0, vinna kvalgruppen i samma VM där Tyskland åkte ur innan åttondelsfinal. Stort! Imponerande!
https://www.expressen.se/sport/fotbollsvm/det-har-talar-for-en-ny-vm-94-sommar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar