torsdag 14 juni 2018

Närmare och närmare....

Tajmning
Tajmning har stor betydelse. Det vet alla som har några livsår med sig under livets vandring. Inte minst när vi för de flesta gör de största affärerna i våra liv, köper bostad, har tajmning stor betydelse. Köper man när priserna är höga är det surt om man senare måste sälja när de är låga. Köper man när de är låga har man kommit in på en marknad på en bra prisnivå. Kommer kraftiga prisfall spelar det inte så stor roll för den som inte måste sälja och flytta till något mindre och oattraktivt. Hela marknaden korrigeras och någonstans måste vi ju bo. Tuffast är det om man köpt dyrt och till exempel skiljer sig och måste ta en stor ekonomisk smäll. Också tufft om räntorna kraftigt ökar om man har små marginaler. Vi får se hur många privatpersoner och företag som kommer att "bita i gräset" under 2018 och 2019 när bostadsmarknaden tveklöst korrigeras.
https://www.synonymer.se/sv-syn/tajmning
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/professorn-det-behovs-en-bostadskrasch-6883735
https://www.stockholmdirekt.se/bostad/forskaren-darfor-pekar-allt-mot-en-bostadskrasch/repqid!VprRxnquTUmDYzd97HxbVQ/
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/hans-lind-staten-bor-driva-igenom-en-bostadskrasch-26068
https://www.etc.se/inrikes/har-ar-faktorerna-som-pekar-mot-en-bostadskrasch

Visst ändras mycket hela tiden kopplat till människans villkor på jorden. En sak är dock säker och det är att den som är för mycket satt i skuld är definitivt inte fri. Ett annat perspektiv i en demokrati är att politiker så långt som möjligt kommer att försöka rädda stora grupper som levt över sina tillgångar när de faller. Det innebär att det är andra som varit mer kostnadsmedvetna och försiktiga som får vara med och lösa ut stora kostnader när krascher inträffar.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Hushallens-ekonomi/Hushallens-skulder/

Och visst kan du hålla med om att det varit korkat att vi inte bygger bostäder som "vanliga människor" har råd att bo i! Hur svårt har det varit att uppskatta betalningsförmågan bland väldigt många av dem som efterfrågar bostäder? Inte så svårt.
https://www.centerpartiet.se/lokal/uppsala-lan/uppsala/startsida/nyheter/nyheter/2017-07-22-sverige-behover-bostader-som-vanligt-folk-har-rad-med

Dagens kalkon
Stefan Löfvén. Man måste som statsminister klara av att vinna debatter om man förhåller sig korrekt till verkligheten. Verkligheten har många nyanser. Genom att nyansera debatter kan man även vinna debattslag mot dem som klassas som enkla "populister". Vi väljare är inte så korkade som en del partistrateger och PR-konsulter tycks tro.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/akessons-motargument-torde-besvara-lofven/

Om Löfvén vill ha någon chans att få en valdebatt som handlar om annat än starkt kopplade migrations- och integrationsfrågor är det smart att ta Kristerssons utsträckta hand. Hur jobbigt det än skulle vara för S. Nu kan inte ett nyval bli aktuellt. Vare sig Socialdemokraterna eller Miljöpartiet tål
https://www.expressen.se/ledare/lofven-bor-ta-kristerssons-utstrackta-hand-redan-nu/

Dagens stjärna
Hans Wallenstam. Nu talar även han tydligt om vad som stundar kopplat till riksdagens oförmåga att för länge sedan ha reformerat bostadsmarknaden. Också Riksbankens farliga räntepolitik har starkt bidragit till att vi nu sannolikt får en mer eller mindre kraftig krasch. Dock håller jag inte med om att det är rimligt att tillåta att privatpersoner belånar sig ännu mer än hittills för att köpa en bostad. Sverige måste genom hårdare konkurrensutsättning på byggmarknaden, lägre ränteavdrag och förändrad hyresreglering pånyttföda en fungerande bostadsmarknad.
https://www.fastighetssverige.se/artikel/wallenstam-kommer-sluta-med-en-stor-krasch-28582

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar