fredag 8 juni 2018

Balterna och dess tidigare köer och förtryck

Frihetens värde
Har du suttit i fängelse? Har du känt dig frihetsberövad på något annat sätt inunder några dagar? De flesta av oss svenskar har som tur är få sådana upplevelser. Många av våra nya invånare har det säkert. Och i de Baltiska länderna finns gott om människor med starka berättelser om sin tid av kommunistiskt förtryck och ekonomiska svårigheter. Friheten är alltid värd att försvara eller att kämpa för att vinna. Vad är din frihet värd för dig? Hade du till exempel klarat av att sitta fängslad lika länge som Nelson Mandela gjorde utan att psykiskt gå under eller i vart fall fyllas av hat och hämndbegär? Jag är långt ifrån säker på hur jag skulle klara av något liknande.
https://www.so-rummet.se/kategorier/nelson-mandela

Igår hade kommunledningen i Uppsala och Tartu, Estland, avslutsfest efter några mycket givande vänortssamarbete tillsammans. Många tal som vittnade om de vidriga förhållanden esterna upplevt mellan främst 1944 och början av 1990-talet. På det estniska muséet kunde man bland många inttressanta berättelser ”uppleva” övervakningssamhällets helveten. Och det under en tid som inte hade alla dagens kraftfulla övervagningsverktyg. Verktyg som kraftigt inskränker vår personliga integritet. Vi får se om GDPR bidrar till att vi blir mindre övervakade i framtiden....
https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/dataskyddsforordningen/
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/08/20/estlands-vag-till-frihet
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tartu

Freedom, Friendship och Fun var ord som fick mycket utrymme i beskrivningarna av relationen mellan Uppsala och Tartu idag. Tveklöst ett mycket värdefullt samarbete, inte minst inom det akademiska området.

Flåset från öst
I valtider som nu talas mycket om ryssarnas påverkan på våra val. Även myndighetsSverige rustar för att kunna motverka främmande makter från att påverka valutgången. Om vi tror att vi är utsatta för liknande övergrepp är det inget mot vad Rysslands närmaste grannar upplever. I ljuset av det var det imponerande att lära att ett av de Baltiska länderna precis döpt en park utanför den ryska ambassaden efter Putins motståndare som sköts till döds nära Kreml. Alla balter är väl medvetna om det kommunistiska förtryck deras folk tidigare utsatts för. 

Dagens kalkoner
De som inte lyckats hantera våra Samhällsutmaningar tillräckligt klokt och de som inte respekterat demokratins tänkta spelregler. Jag undrar jag om de är nöjda med resultatet av sitt okloka beteende? Vad tror du?

https://www.expressen.se/nyheter/statsminister-akesson--ingen-omojlighet/

De som inte kan tala i klarspråk om allvarliga saker!
https://www.expressen.se/ledare/skandalministrarna-kommer-alldeles-for-lindrigt-undan-/

Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Hon sätter fingret på ett stort problem inom dagens sjukvård. Köerna är oacceptabelt långa. Påminner allt mer om hur det var i Sovjet Unionen. De hade duktiga läkare och övrig sjukvårdspersonal för dem som fick möjlighet att träffa dem när de behövdes......
http://www.gp.se/ledare/boscanin-vården-är-inte-till-bara-för-att-rädda-liv-1.6421478

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar