måndag 25 juni 2018

Demografin avgör

En vinnande mix
Vad är hönan och vad är eggen i ett framgångsrikt samhällsbygge? Många gånger har vi pratat om hur avgörande företagsamheten och rättssamhällets funktionalitet är för att leda mot framgång. Finns något annat som är avgörande för ett framgångsrikt samhällsbygge att jobba med? Volymen av ett särskilt samhälles befolkning är självklart mycket avgörande för hur det särskilda samhället utvecklas. Volymen av självförsörjande, volymen av barn, volymen av människor i behov av försörjningsstöd, volymen av människor i behov av omsorg och vård, volymen av företagare, volymen av välutbildade (praktiskt eller teoretiskt) och så vidare. Håll med om att det är rätt enkelt att inse vad som krävs för ett framgångsrikt samhällsbygge. Att veta vad som krävs är dock lätt jämfört med att klara av att driva en framgångsrik politik som klarar av att framgångsrikt uppnå volymmixer som leder mot framgång. Volymer har alltid betydelse, i alla sammanhang. Sverige rankas fortfarande som ett av världens bästa samhällen att leva i. Det är fantastiskt och ett resultat av insatser långt tidigare än nyligen. Det vi politiskt gör idag får mest genomslag först om några år. Det är dags för oss i Sverige att fokusera reformarbetet kopplat till välfärdens så kallade kärna, den har oacceptabla kvalitetsproblem.
Under midsommarnattens firande fick jag höra talas om Mark Blyth. En brittisk professor väl värd att ta på största allvar och lyssna till. Bifogat finner du några intressanta filminspelningar där han delar med sig av sina kunskaper och sin klokhet. Revolutioner, av olika slag, har alltid inträffat när balansen mellan de rikaste och övriga blivit för stor. Upplevd rikedom fungerar bara ett tag. När verkligheten blir uppenbar för allt fler att skuldfällan är ansträngande och pensionsavsättningarna otillräckliga blir många förbannade. Men, men just nu är det viktigaste att inse demografins utveckling och betydligt snabbare, och bättre, hållbart anpassa oss efter den verkligheten. Självklart kan vi lösa de problem vi har men då måste vi börja med att 1) inse att det finns ett problem 2) våga ta i problemet så snabbt som möjligt
https://www.youtube.com/watch?v=VWMmBG3Z4DI&app=desktop
https://www.youtube.com/watch?v=BsqGITb0W4A&app=desktop
https://www.youtube.com/watch?v=lq3s-Ifx1Fo&app=desktop
https://www.youtube.com/watch?v=vGiHiZyKuAE&app=desktop

Dagens kalkon
De som inte vill ta ordentligt i verkliga problem. Och problem som äventyrar människors hälsa är viktigare än andra problem att ta på största allvar. Nyligen hade vi en viktig debatt i Uppsalas kommunfullmäktige om språkproblemen inom omsorg och vård. I debatten lyftes också fram hur värdefulla även våra nyligen invandrade är inom omsorg och vård i en tid med arbetskraftsbrist. Tveklöst bidrar många invandrare fantastiskt inom vårt välståndsbygge. Samtidigt innebär inte det att vi får blunda för stora kvalitetsbrister kopplade till språkproblem. Det är först när vi fattar att det finns allvarliga problem som vi också kan arbeta med att lösa dem. När inte omsorgs- och vårdpersonal rimligt bra kan prata svenska påverkar det både kommunikationen med patienter och kollegor. Jag tror på människor. Vi kan mycket bättre lyfta svenskakunskaperna bland våra nya invandrade krafter. Om fler tar dessa problem på större allvar kan vi gemensamt snabbare hjälpas åt att utveckla effektivare snabbspår mot rimliga svenskakunskaper.
http://www.gp.se/ledare/abramowicz-samh%C3%A4llsproblem-dumpas-p%C3%A5-de-%C3%A4ldre-1.6712756
https://www.ka.se/stora-sprakproblem-i-aldreomsorgen

Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. ”Land ska med lag byggas” eller som JCIs creed säger: Government should be of laws rather than of men”. Den som vill leva i en demokrati, och i ett så rättvist samhälle som möjligt, förstår att lagar är viktiga och de ska jämlikt upprätthållas. Och de lagar som är dåliga ska avvecklas. Så fort politiskt tyckande för ”dagen” får börja styra befinner vi oss i en farlig riktning. En riktning som gillas av Putin, Erdogan och Orbán men som jag vill slippa i Sverige.
http://www.gp.se/ledare/boscanin-ge-lagr%C3%A5det-st%C3%B6rre-inflytande-1.6717954
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Land_skall_med_lag_byggas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar