lördag 2 juni 2018

Handelskrig

Bara förlorare
Usch vad jag alltid tyckt illa om kortsiktighet. Det är ett destruktivt beteende och den moderna människans politiska företrädare borde ha utvecklat förmågan att tänka och agera långsiktigt i sitt beslutsfattande.

Donald Trump ger kortsiktighet, inskränkthet, ytlighet och egennyttan ett tydligt ansikte. Alla som haft ansvar för en affärsverksamhet som fungerat bra, eller i vart fall ok, vet att det är enkelt att kortsiktigt maximera resultatet om man offrar underhåll och framtidsinvesteringar för att försöka säkra en positiv framtid. Trump kör USA kortsiktigt för egen kortsiktig vinnings skull. Det långsiktigt höga pris det kommer att leda till för hela världen, särskilt den demokratiska delen, blir högt. Stora handelskrig har aldrig varit en positiv väg framåt. Ofta genom människans historia har initiala handelskrig slutat i fysiska krig där massor av liv gått förlorade, massor av människor skadats och massor av materiella tillgångar förstörts. Att Trump representerar ett så kortsiktigt och historielöst ledarskap är djupt olyckligt i en tid där jordens demokratier borde stärka sitt samarbete snarare än splittras.
https://www.theguardian.com/business/2018/may/31/us-fires-opening-salvo-in-trade-war-with-eu-canada-and-mexico
https://www.bbc.com/news/business-44311522
Jag är övertygad om att människan går mot en på många sätt bättre framtid. Tyvärr ser vi nu mönster som påminner om varje tidigare större samhällsförändring. I brytpunkten mellan slutet av det gamla och det kraftfulla inträdet i det nya uppstår starka konflikter. När det skramlat klart är vi inne i det nya. I det nya kan till exempel svenska samhällen blomstra om vi växlar upp reformarbetet och slutar vara naiva. Uppsala och Sverige behöver ett nytt erfaret ledarskap som kan få majoritetsstöd för nödvändiga reformer. Och naivisternas tid vid makten måste få ett slut. ”Vi har varit naiva” duger inte som ursäkt om man har ledande kommunala och nationella förtroendeuppdrag.

Dagens kalkon
Donald Trump. Det är tragiskt att den tidigare fria världens politiska ledare idag är en inskränkt, inåtvänd och kortsiktigt egoistisk ledare. Mycket beklagligt för världens demokratier och för alla oss som tror på marknadsekonomier som inte orkestreras av totalitära politiska system. Frankrikes president vågar vara tydlig med att allt för många tecken liknar 1930-talet. För dig som inte läst på om 1930-talet bifogar jag en länk.
https://www.svd.se/usas-besked-kan-trigga-handelskrig
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1602&grupp=2371
https://sv.wikipedia.org/wiki/1930-talet

Dagens stjärna
Joakim Ruist. På ett övertydligt sätt gavs exempel på hur Public service inte klarar av sitt objektiva uppdrag. Vänsterns och naivisternas grepp om Public service har länge varit ett samhällsproblem. Objektivitet och respekt för vetenskapen borde vara självklart. Tar propositionen om Public service och dess inriktning upp problemet med brist på objektivitet? Att UNT brister i det är inte samma sak som att till exempel Sveriges Television eller Sveriges Radio gör det!
https://www.expressen.se/nyheter/forskaren-om-aktuellt-intervjun-inte-en-dum-fraga-det-var-atta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar