tisdag 26 juni 2018

Idag och igår

Den som inte kan historia har inga bra perspektiv
Människan, homo sapiens sapiens, har bara funnits på vår jord i cirka 3 miljoner år. Det är inte länge. Om man går långt tillbaka i våra släktträd är vi många som runt om i världen är släktingar. Under dessa tre miljoner år gick vår utveckling väldigt sakta under många hundratusentals år. Jag tror inte jag tar i om jag säger att vi de senast 100 åren utvecklats mer än under alla tidigare år homo sapiens sapiens funnits på vår jord. Tänk att just du och jag får uppleva en så fantastisk utvecklingsperiod för just vår art, människan. Det är något att vara glad för varje dag vi har förmånen att rimligt friskt vakna.

Det är också viktigt att uppskatta allt fantastiskt vi varje dag kan uppleva. En sak som jag tycker är tröttsam med de få jag träffar som jag på riktigt upplever som rasister är att de inte lärt sig att det bara finns en ras av människan, homo sapiens sapiens. Det finns dock massor av olika kulturer som utvecklats på vår jord av människor i grupp. Tveklöst kan vi tycka mer eller mindre illa om kulturer som avviker från vår egen. Det är däremot inget konstigt eftersom kulturer också representerar värderingar och förhållningssätt mellan människor. Men även om man inte gillar en generell kultur är det viktigt att aldrig glömma att alla människor är enskilda individer. Inte minst tycker jag det är intressant att flera nyligen invandrade jag känner tagit till sig mer av generell svensk kultur än vad många svenskar jag känner har gjort. Precis som när lagen ska tillämpas är det klokt att inse att bara för att jag vuxit upp i Uppsala och är rätt "vit" i huden så är långt ifrån alla andra "liknande" personer som jag! Det finns faktiskt medelsålders vita män som är både kommunister och så kallade socialkonservativa. Enligt nedan opinionsmätning blir de allt fler. Det finns faktiskt medelålders vita män som inte tycker om att dansa. Det finns medelålders vita män som inte betalat mycket i skatt genom åren. Varje homo sapiens sapiens är unik! Titta gärna på bifogade filmer som kan ge dig en snabb historisk tillbakablick på vår mänskliga historia.
https://www.youtube.com/watch?v=ymI5Uv5cGU4
https://www.youtube.com/watch?v=dGiQaabX3_o
Dagens kalkon
De som tar sig rätten att utöva hedersförtryck. Det har inget i vår kultur att göra. Särskilt utsatta är flickor och kvinnor. Oacceptabelt och återigen kan vi ta del av undersökningar i Uppsala som beskriver att förtrycket lever i stor utsträckning ibland oss.
https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/JPoO7/allt-fler-i-svenska-skolor-stoder-hederskultur

Dagens stjärna
Centerpartiet i Uppsala. Hårt, långsiktigt och positivt politiskt arbete ger resultat. Under många år har Centerpartiet utvecklat en tydlig framtidsvision där vi varsammare bygger ut Uppsala på ett attraktivt och hållbart sätt. Mindre förtätningar och i en befolkningsökningstakt som gör att vi inte får allt för stora problem med att säkra tillräcklig personal inom förskola, skola, omsorg och vård. Vi behöver också ett stärkt lokalt företagande som kan erbjuda fler attraktiva jobb. Och att vi inte får ännu värre trafikinfarkter. Uppsala kommun ska självklart växa men attraktivare!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6981923

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar