onsdag 27 juni 2018

En kort tid

Perspektiv
Visst är det viktigt att leva här och nu. Vi har bara fått ett liv så det gäller att använda det klokt. Här och nu kan definieras som kortsiktigt beteende. Den som sparar pengar för tuffare dagar kan sägas tänka långsiktigt. Personligen tycker jag att det är viktigt att balansera kortsiktiga perspektiv med långsiktiga. En mycket viktig del av det långsiktiga perspektivet är att släppa egoismen och tänka på att bidra till kommande generationers bästa. Som jag skrev om nyligen har vi människor bara funnits i runt 3 miljoner år. Universum sägs ha funnit i "snart" 14 miljarder år. Både du och jag vet att det bara under jordens dryga 4,5 miljarder år kommit och försvunnit massor av arter. Inte minst de mäktiga dinosaurierna. Universum är med andra ord ständigt föränderligt. Visst är det häftigt.
https://www.youtube.com/watch?v=yqc9zX04DXs

I bifogad film kan du få en snabbkurs i perspektiv på en liten del av vår jord som idag kallas Japan. "Bara" genom att förstå alla förändringar som den delen av vår jord genomgått får man lite perspektiv på alla kortsiktiga perspektiv som tenderar att styra våra liv i för stor utsträckning. Nu är på många sätt viktigast, men om nu helt får styra våra beslut blir framtiden garanterat inte positiv för de allra flesta. Precis som jag brukar tala om värdet att kombinera hjärta och hjärna vid beslutsfattande är det viktigt att balansera kortsiktigt tänkande med långsiktigt tänkande. Yin-Yang, kineserna var på många sätt tidigt kloka. Vi har mycket att lära av dem. De lär sig förhoppningsvis allt mer om demokrati av oss.
https://www.youtube.com/watch?v=Mh5LY4Mz15o
http://kinesiskthoroskop.theinformationguru.com/yin_och_yang.htm
Dagens kalkon
Socialdemokraterna. Det är dags för fler partier än Centerpartiet att inse att decentralisering av befogenheter och ansvar är centralt för framgångsbygge. Det är dags för rikspolitiker att sluta med sin mediapolitik, det vill säga försöka detaljstyra kommunerna genom ständiga små ekonomiska bidrag per kommun som driver administration och som bortser ifrån stora kommunala olikheter. Varför gör nationella regeringar på detta sätt? För att rikspolitiker ska få synas så klart. Jag tycker att rikspolitikerna får ägna sig åt lagstiftning, relationen till EU och övriga världen, styrningen av statens allt för många verksamheter. Framförallt borde de redan ha insett att deras fokus borde vara på att få ordning på rättssystemet, försvaret, större infrastruktursatsningar och de högre utbildningsuppläggen. Det övriga ska närsamhällen kommuner ta hand om utan klåfingrighet från EU eller riksdagen! Utifrån de lagar som finns och de begränsade resurser vi har vet varje kommun själv bäst var en ytterligare extra krona gör bäst nytta. Sluta upp med nationella riktade pengar!
https://www.expressen.se/ledare/ajabaja-nu-smaduttar-du-med-bidrag-igen-lofven/

Dagens stjärna
Jenny Sonesson. Mer fysisk aktivitet är bra för oss alla. Löpning är ok men dans är den bästa fysiska aktiviteten, av många skäl. Dansa mera!
"All form av rörelse räknas. Sveriges mest kände  filmregissör hade som rutin att dagligen promenera på sitt älskade karga Fårö. ”Gå ut och gå - demonerna tycker inte om frisk luft. Dom vill hellre att man ligger kvar i sängen med kalla fötter”, är en uppmaning från Ingmar Bergman som vi alla kan ta till oss. Hjärnan uppskattar varje steg du tar."
http://www.gp.se/ledare/sonesson-spring-ifr%C3%A5n-din-depression-1.6785547

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar