lördag 23 juni 2018

Konsten och samtalen

Konstig konst
Vem avgör vad som är bra eller dålig konst? Frågar du vissa säger de att när välutbildade människor gjort något ”konstigt” är det finare än när istort självlärda skapat något. Att en som gått på Konstfack skulle erbjuda världen bättre konstskapelser än en självlärd som knappt gått ut gymnasiet. Håll med om att det är en konstig inställning till konst. Du och jag avgör vad vi gillar eller inte gillar av skapelser som erbjuds på marknaden. Och när många förmögna gillar en konstnär blir verken dyra. Oavsett vad du tycker om ett konstverk kan det med fördel förtjäna din uppmärksamhet och nyfikenhet. Vem är konstnären, vilken berättelse bär hen på? Och vad försöker konstverket ge uttryck för? Även för dig avskyvärd konst kan med fördel reflekteras över. När du gör det kanske du ändrar uppfattning om det som skapats. Den som inte vågar öppna sina sinnen och ge nya perspektiv en chans kommer inte heller att utvecklas som människa. Är det svårt att förstå? Och visst tillhör du dem som lärt dig att vi är många människor som tycker olika om mycket. Inte minst av skälet att "smaken är som baken".
https://m.youtube.com/watch?v=3Oh5TjZZmbU
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Konst

Den som vill utvecklas måste alltid våga lyssna till oliktänkande. Den som är en sann demokrat vill alltid bryta sina tankar och förslag med meningsmotståndare. Och den som har lite pragmatism i kroppen inser att polarisering av starka åsikter är en oklok väg att vandra. Istället för att bidra till destruktiv polarisering borde alla istället bidra till respektfulla samtal och sakdebatter där argument för och emot stöts och blöts. Där vi alltid lyssnar på vad andra säger. Hur kan någon tycka att människor som aldrig lyssnar på andra är goda demokrater? Precis som med konst tycker många människor olika kopplat till olika sakfrågor. Håll med om att det är dumt att inte vilja, eller våga, lyssna ordentligt och försöka förstå hur andra människor tänker, och varför. Utan det förhållningssätt bygger man sin egna bubbla som mycket sällan liknar många andra människors verkligheter. Då är man ointressant som folklig företrädare. Alice Teodorescu skriver lite om detta i dagens GP-ledare:

”Jag frågar henne just detta och får ett svar som antyder att hon inte förstått eller vill förstå min fråga. Någon konkret text som jag skrivit som belägger hennes tes får jag inte heller. Men mejlet är intressant som samtidsdokument. Det illustrerar den moderna oviljan att ta del av åsikter och nyheter som går emot den egna världsbilden. Kompromisslösheten hos människor som, om man får anta, uppfattar sig själva som toleranta och inkluderande, men som helst inte vill exponeras för meningsmotståndare. Vad de anser om yttrande- och åsiktsfrihet kan man bara spekulera om.”

”Sållningen får oss att må bra. Intolerans ska med intolerans motas! Men det är en illusion som man skickligt skapar åt sig själv. Och illusioner har en tendens att förr eller senare brista. Det som händer när man plockar bort släktingar, vänner och bekanta i sina sociala medier, eftersom de har åsikter som man ogillar, är att man sakta men säkert får en förvrängd bild av verkligheten."
"Det leder i sin tur till att man blir en främling för den riktiga världen. För ju mindre man har med den riktiga världen att göra desto mindre förstår man sig på den, vilket leder till ett ännu större behov av att utestänga den och stanna kvar i sitt Underland. Och så går det runt, runt, runt.”
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-bjud-hem-en-idiot-i-sommar-1.6734948

Eftersom många partier agerat oklokt i viktiga frågor under lång tid saknar de trovärdighet hos många. Sannolikt måste de som säljer enkla lösningar på svåra utmaningar få visa sin oförmåga att erbjuda bättre alternativ innan missnöjeskrafter på allvar kan försvagas. Vi borde ha kunnat mycket bättre än att hamna i nuläget. Att det är en Europeisk trend är ingen bra ursäkt. När politiska krafter klarar av att känna till verkligheten, och dess problem och möjligheter, går man inte kraftigt demokratiskt vilse. "Som man bäddar får man ligga".
Dagens kalkoner
DDR-kopieskräp har inget i Uppsala att göra! C erbjuder lösningar på hur vi slipper se kommunistpropagandan i vår vackraste Uppsalamiljö.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/storbrak-om-konstverk
Uppsalas attraktionskraft ska stärkas, inte försvagas! Att kraftigt höja avgifterna för krögare är fel väg att gå. Och om man vill höja liknande avgifter borde höjningar i så fall vara omsättningsrelaterade, inte fasta avgifter. Urdåligt!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6980127

Dagens stjärna
Torbjörn Nilsson. ”Som de bäddat får de ligga”. Mycket okloka strategier och förhållningssätt från övriga partier har starkt bidragit till SDs framgångar. Vi får se var dessa stora misstag för oss.
https://www.expressen.se/nyheter/sds-nya-makt-ar-ett-faktum-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar