fredag 18 maj 2018

Totalhaveri

Ett stort misslyckande
Ett av de tydligaste exemplen på att vi har en misslyckad ordning i Sveriges riksdag är den katastrofala bostadspolitiken. Lääänge har det varit känt att allt för många stadsbor belånats för mycket i förhållande till sin disponibla inkomst och eventuellt sparade pengar. En av logikerna som den sanslösa utlåningen lutat sig mot har varit historiska värdestegringar på bostäder. Så kan man göra, och vem vet när prisökningar stannar och fallen kommer? Nu är det dock så att väldigt många av dem i behov av bostad både saknar tillsvidareanställning och lönenivåer som kan klara av köp av en tvåa i centrala Uppsala eller Stockholm. Jag har länge lyft problemet med avsaknad av prisvärda bostäder och att reformerna inom bostadspolitiken lyser med sin frånvaro. Bostadspolitiken måste ses i ett systemsammanhang och därför är det flera parallella reformer som krävs för att det ska bli något rimligt bra nytt. Behovet av detta nya är desperat. Nu är verkligheten att väldigt många inte kommer in på bostadsmarknaden och väldigt många väljer att bo kvar i väldigt billiga men också mycket stora bostäder som de gärna skulle lämna. Jag har sagt det förr, jag säger det igen, det är urdåligt att inte en majoritet i Sveriges riksdag kunnat hörsamma många av de värdefulla och systemtänkande förslag som Framtidskommissionen redan 2013 presenterade. Skandal! Ett stort underbetyg till MP och S regeringen som inte lyckats få igång breda partiförhandlingar och nå nödvändiga kompromisser.
https://www.regeringen.se/rattsdokument/departementsserien-och-promemorior/2013/03/2013191/
https://www.di.se/nyheter/experterna-skriker-efter-bostadsreformer-inget-hander/
Idag är jag helt övertygad om att bostadskraschen är här. Som vanligt blir det säkert skattekollektivet och vanliga människor som får betala det största priset för politikens misslyckande. När min son, som lägger in 67% av köpeskillingen för en lägenhet, och ska låna övriga 33%, får låneavslag talar det sitt tydliga språk. Efter studier har han en provanställning och då anses hans kassaflöde inte tillräckligt säkert för att täcka löpande boendekostnader. När hans mamma och pappa går in och säger att vi ställer upp och backar upp hans betalningsförmåga säger banken ändå nej. Att vi samlat har tillgångar som kraftigt överstiger lånebeloppet är ointressant. Det är bara säkra månadsinkomster från en fast anställning som räcker. Och nu har jag fått lära mig ytterligare en dimension av att vara politiker, jag har ingen kreditvärdighet enligt bankernas sätt att tänka eftersom jag inte har någon tillsvidare anställning. Och när en tredje person kliver in för att garantera betalningsförmågan säger banken, "det måste vara en direkt närstående"..... Nu testar vi om proprieborgen från den personen fungerar.... Annars får vi själva låna ut pengarna. Tro mig, när det är på detta sätt måste vi vara mitt i en stor bostadskris. Och då talar jag inte om bristen på bostäder!
https://www.minuc.se/kreditkollen/?gclid=EAIaIQobChMIpLfXxe6O2wIVCaQYCh1FQQIlEAAYAiAAEgKJxvD_BwE
https://www.minuc.se/kreditkollen/?gclid=EAIaIQobChMIpLfXxe6O2wIVCaQYCh1FQQIlEAAYAiAAEgKJxvD_BwE
I början av 2018 lyfte jag frågan i Uppsala kommuns Mark- och exploateringsutskott om bostadsmarknaden var påväg mot istid. Jag hade under mina ständiga besök bland företagare och Uppsalabor fått tydliga signaler om att marknaden kraftigt bromsat upp. Budskapet från det ansvariga kommunalrådet Pelling, och ledande tjänstemän, var att de inte uppfattat någon större avvikelse jämfört med den tidigare heta marknaden. När jag frågade samma fråga igen efter några månader gavs i stort samma svar MEN önskemål om att byggherrar ville ändra sina planer på dyra större lägenheter till mindre mer "prisvärda" lägenheter. Turerna kopplade till min sons lån, på toppen av alla andra marknadsindikatorer, innebär för mig att vi nu har en ännu större bostadskris än tidigare. Att människor behöver bostäder är inte det samma som att de har råd med dem. Tror du att riksdagen kommer att ha kraften att snabbt enas om bra reformpaket efter riksdagsvalet 2018?

Dagens kalkon
Vänsterpartiet. Det stör mig att de gärna ser sig själv som de svagas företrädare samtidigt som deras politik skulle försämra för alla. Självklart ska hållbara samhällen bygga på rättvis fördelning utifrån förmåga men vänsterns politik går i huvudsak ut på att slå mot dem som skapar det generella välståndets möjligheter och de älskar att toppstyra våra liv.
https://www.expressen.se/ledare/vansterns-sloseri-ett-hot-mot-valfarden/

Dagens stjärna
Jacob de Geer. Alltid lika kul med entreprenörer som lyckas få enorm utväxling på sitt risktagande och hårda slit.
https://www.breakit.se/artikel/13429/nortzone-och-creandum-jublar-over-paypals-kop-av-izettle-en-fantastisk-affar

Torbjörn Nilsson. Intressanta reflektioner.
https://www.expressen.se/nyheter/ulf-kristerssons-basta-valarbetare-ar-akesson/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar