söndag 20 maj 2018

Jämlikhet och rättvisa

Hur svårt kan det vara?
Det är svårt att bygga samhällen som vilar på grunder av rättvisa och jämlikhet. Du inbillar dig väl inte att det svenska samhället som generationer har byggt för femtio år sedan och dessförinnan varit som idag? Väldigt länge levde människor även i vår del av världen, trots tydliga lagar, ojämlikt och med mycket orättvisa. Om vi gillar det vi fått måste vi försvara och utveckla det varje dag. Om vi tar denna samhällsordning som självklar går vi en negativ utveckling till mötes, för alla. Ojämlika samhällen är dåliga även för dem som tycker sig vara finare än andra. Det var fantastiskt att se mamman till den nya engelska prinsessan. Hennes blick under bröllopet tolkade jag som typ ”är det här verkligt? Sitter jag, som är svart och kommer från enkla förhållanden, mitt emot världens mäktigaste drottning. Och min svärson är prins i denna familj. Min dotter är nu prinsessa”. Fantastiskt och ett jämlikhetsbudskap som är starkt. Personligen fattar jag dock inte hur man frivilligt vill bli så ofri som du blir som en del av det brittiska kungahuset. En världfull av gammeldags protokoll men som tur är inte längre stiftar lagar eller tolkar dem vid konflikter.

Upprätthåll lagarna
Visst vill vi leva i ett jämlikt och tryggt samhälle? Det vill jag. Ett sådant öppet samhälle har bäst förutsättningar att erbjuda sina invånare rimligt jämlika och rättvisa möjligheter under livets vandring. Ett samhälle fullt med hoppfullhet, ambitioner och möjlighet för varje unik individ att nå sin fulla potential. Våra lagar och vårt rättssystem är fundamentet för att öka sannolikheten för jämlikhet och rättvisa på just vårt territorium. Särskilt viktigt är det att uppräähålla lag och ordning i tider då organiserad brottslighet vuxit sig starkt. Organiserad brottslighet som bland annat gottar sig rikligt bland Sveriges olika bidrags- och försäkringssystem. Den avancerade organiserade brottsligheten är också väldigt duktig på att driva sin verksamhet som ett företag och maximalt nyttjande av brister och ”säkerhetshål” i lagstiftningar och försäkringssystem. De är avancerade ”schackspelare” som måste tas på största allvar. Schackspelare som också maximalt utnyttjar Darknet och cybervalutors parallellsystem till sin egen nytta maximalt.

Även om den grova organiserade brottsligheten är den farligaste är samtidigt nolltolerans mot mindre brott en klok väg att vandra. Vissa kan till exempel tycka att verbala hatbrott mot enskilda etniska grupper är ”småttigt”. Jämfört med mord, våldtäkt och annan grov kriminell våldsverkan är det sant. Samtidigt leder ett samhälle som inte kraftigt motverkar etniska konflikter mot ett samhälle med allt större etniska konflikter. Det leder garanterat mot ett samhälle vi inte vill leva i.
http://www.gp.se/ledare/sonesson-var-%C3%A4r-v%C3%A4nsterns-protests%C3%A5ng-mot-antisemitism-1.6009979
https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/organiserad-brottslighet.html
https://medium.com/socialamedier/så-gräver-du-via-darknet-dcbbe051b6d2
https://www.mysafety.se/pressrum/darknet-ar-internets-morka-baksida
https://www.idg.se/allt-om/cybervaluta

En grundläggande regel i ett civiliserat samhälle som vill byggas jämlikt och rättvist är att vi alla är lika inför lagen. Oavsett om vi tillhör familjen Wallenberg, Löfvén eller garantipensionärsparet Hansson ska vi bedömas och behandlas jämlikt inför lagen. Lagen gör ingen skillnad på oss utifrån kön eller sexuell läggning. Moderaternas nya valslogan är lysande, "Lika för alla". Enkelt och rättvist.
https://www.sydsvenskan.se/2018-05-11/moderaterna-lanar-ater-fran-vanster-i-nytt-valbudskap
Dagens kalkon
De som kraftigt underskattar ett kraftfullt upprätthållande av lag och ordning. Sveriges lagar gäller alla som lever på svenskt territorium jämlikt. De flesta sköter sig rimligt bra inom lagens ramar. Vissa gör det inte. Särskilt människor som växer upp i en otrygg och utsatt tillvaro är mycket skeptiskt inställda till myndigheter. Och människor som hittat hopp genom brottslighet kan snabbt bli farliga för sin omgivning. Polisens arbetsmetoder måste anpassas utifrån vilka brottslingar man kämpar mot. I Uppsala sätter polisen hårt mot hårt. Kortsiktigt leder det till turbulens men långsiktigt är jag säker på att ”hårt mot hårt” ger bäst brottsbekämpande resultat. Och tryggare tillvaro för hederliga invånare. Och verkligheten är att Polisen entydigt kan vittna om att när de största och hänsynslösaste skurkarna sitter i fängelse blir det mycket bättre för det samhälle de annars verkar inom.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hardare-tag-mot-de-kriminella-fungerar-visst/

Dagens stjärnor
De som startade IZettle. De är mycket få som lyckas starta ett företag som utnyttjar nätens möjligheter och som blir ekonomiskt framgångsrikt för ägarna. Ägare som i en eller annan form alltid är risktagare. Bra jobbat! Imponerande. Jag hoppas många av miljarderna ägarna delar på går in i nya projekt, i Sverige, som skapar nya lösningar på problem och förenklar olika transaktioner.
https://digital.di.se/artikel/affaren-klar-paypal-koper-svenska-izettle

Linda Nordlund. Minns när Centerpartiet hade sin senaste runda av större nationellt ”Idéutvecklingsarbete”. Jag ägnade tillsammans med några andra centerpartister mycket tid på att föreslå en ny ism, Devenism. Bakgrunden till inspelet byggde på en analys om hur det digitala samhället utvecklas. Den nya verkligheten är snart här. Jag trodde det skulle ta lite längre tid.
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/har-lofven-inte-forstatt-ai-revolutionen-/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar