måndag 14 maj 2018

Uppfinningar

Gamla Uppsalas berättelser
Sedan den dagen människan började ta ordentliga utvecklingssteg har uppfinningar och vetenskapliga landvinningar varit avgörande. Långt ifrån alla uppfinningar har varit av godo, i vart fall om man ser dem utifrån ett fredsperspektiv. Ofta har det varit militära tillämpningar som sedan kunnat användas för andra lösningar än till fördelar i krig som starkt bidragit till vår utveckling.

I Gamla Uppsalas bygdeförening finns många intressanta berättelser att ta del av. En av dem handlar om prästen Jonas Offrell. Visste du att Offrell, som är begravd vid Gamla Uppsala kyrka, var den som först kom på revolvertekniken som Colt senare erövrade världen med? Trots sin stora kreativitet och begåvning gick han i personlig konkurs och begravdes på kredit. Vår mänskliga historia är full av berättelser om liknande kreativa människor som inte var lika duktiga på att sköta om sina affärer.
https://arnenohlberg.wordpress.com/2009/02/05/prasten-jonas-offrells-revolver/
http://varldenshistoria.se/teknik/uppfinningar/samuel-colt-uppfann-varldens-kraftfullaste-svartkrutsrevolver
https://www.dt.se/dalarna/borlange/uppfinnare-ofta-pa-randen-till-konkurs

Stora delar av svenska framgångar, genom vår relativt moderna historia, är kopplade till framgångsrika uppfinnare och deras prestationer. Bifogat finner du några väldigt kända exempel.
https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/

Håkan Lans är en nu levande legend som uppfinnare. Han är inte urfattig idag men av vad jag förstått har alla hans patentprocesser mot mäktiga motståndare kostat honom massor av pengar genom åren. Det är trist att mäktiga krafter jobbar så hårt för att inte göra rätt för sig kopplat till immaterialrätter som uppfinnare och vetenskapsmän äger. De allra främsta ”motorerna” för vår mänskliga utveckling är vetenskapsmän, uppfinnare och företagare. Jag säger både ur ett historiskt perspektiv och i vår nutid Tack till alla dessa ”motorer” i våra jordliga samhällsbyggen.
https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/hakan-lans-navigeringssystemet-stdma/
Dagens kalkon
Anders Borg. Ja, vad ska man säga om hans upprepning om att M och S borde bilda en gemensam regering efter riksdagsvalet 2018. Om något liknande ska vara annat än politiskt självmord måste svensk politik entydigt kommunicera att det gamla ”höger mot vänster” är dött som de viktigaste politiska motkrafterna. Att GAL-TAN skalan istället ska gälla. Där är vi inte! Det borde Borg veta efter sina politiska år. Och vad får Borg att tro att ens M och S kan få majoritet tillsammans? I synnerhet om väljarna börjar tro att de kan tänka sig regeringssamarbete. De senaste opinionsmätningarna talar inte för att M och S kan få ihop en egen majoritet. Vilket annat parti ska i så fall ingå i ett majoritetsalternativ, MP?..... När nästa lågkonjunktur slår in hoppas jag de minst dåliga partierna tar sitt demokratiska ansvar och samarbetar för folkets bästa, där är vi inte än.
https://www.expressen.se/nyheter/anders-borg-m-och-s-borde-bilda-regering/

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Hon skriver ofta väl underbyggda ledarartiklar och driver på för en ansvarsfull väg framåt som också respekterar demokratins spelregler på ett sätt som respekterar alla väljare.
Om och när frågan om migrationen vilar på en bred bas i riksdagen vore det bra om politiken kunde återgå till en mer sansad ordning där utgångspunkten är att man samtalar med alla och där förslag bedöms utifrån vad de innebär och inte utifrån vem som lägger dem.”
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-förändra-er-eller-dö-1.5958435Inga kommentarer:

Skicka en kommentar