onsdag 16 maj 2018

Hur stora risker

Spelbolag
Du har väl ägt aktier i ett nätspelbolag de senaste åren? Eller har du etiska betänkligheter om att spelmissbruket leder många människor mot elände? Verkligheten är oavsett dina och mina tyckanden att dessa bolags aktier gått väldigt bra. Men den som satsar pengar där förlorar nästan alltid. Och allt fler är de som riskerar sin egen privatekonomi på sanslöst spelmissbruk.
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1023694/FULLTEXT01.pdf

Även om den svenska valutan, kronan, allt mer blir en skräpvaluta har den ändå en stat bakom sig som fortfarande kan backa upp den lite. Jag undervärderar inte alls faktumet att kronan är bedrövligt svag för oss svenskar som köper importerade varor och som åker utomlands. En svag krona innebär att allt importerat och utlandsresor blir mycket dyrare för oss svenskar. Personligen tycker jag att det är trist att även svenska bolag blir lättare uppköpskandidater med en svag valuta. Ja, ja, det finns värre valutor. Visst finns människor som tjänat massor på att spekulera på cybervalutor. Många av dessa riskbenägna har dock förlorat pengar. Det är svindlande värden som går upp och ner kopplat till dessa valutor. Jag är inte en av dem som är beredd att spekulera på liknande sätt. Är du?
https://digital.di.se/artikel/3000-krypto-miljarder-upp-i-rok
https://www.breakit.se/artikel/13319/dags-att-salja-dina-bitcoin-nu-narmar-sig-dodskorset
Jag håller med om att bland andra Anders Borg insett att den politiska kartan är förändrad i grunden. Samtidigt som flera av de politiska partierna inte vet, eller vill, anpassa sig till den nya verkligheten. Hur stora risker är olika partier villiga att ta kopplat till nytänkande om samarbetsformer? Helt klart är att gamla samarbetsformer inte längre har demokratisk bärkraft. Det är tramsigt att låtsas som att gamla samarbetsformer kommer att hålla efter valdagen 9/9 2018.
https://www.expressen.se/ledare/anders-borg-har-ratt-om-s-och-m/

Och det är inte bara Göteborgs kommun som är illa rustat för den lågkonjunktur som stundar. Även Uppsala kommun har nu snart tappat fyra år av nödvändig reformtid för att ställa om för att arbeta smartare. Låg ränta och en massa engångsstatsbidrag kommer inte att rädda Uppsalas ekonomi i framtiden. Det blir intressant att ta del av hur många Uppsalabor som vågar riskera att rösta på partier som inte reformerar så att framtiden kan bli ljus. Särskilt intressant är det att många ekonomiskt svaga tenderar att rösta på vänsterpartier, samtidigt är det vänsterpolitik som äventyrar just de svagaste människornas möjligheter till en rimligt ok framtid.
http://www.gp.se/ledare/sonesson-g%C3%B6teborg-%C3%A4r-illa-rustat-f%C3%B6r-kommande-l%C3%A5gkonjukturen-1.6027264

Vinna vinna brukar vara en framgångsrik väg i förhandlingsspel. Herr Trump kör ett mycket högt spel i sin naiva utrikespolitik med sin diplomatiska dövhet. Han tycks vilja visa att helt nya angreppssätt på konflikterna med Nordkorea, Iran och mellan Palestina och Israel kan fungera. Riskerna att han gör redan stora misslyckanden än större är stora. Han förstår sannolikt inte vilka risker han leker med. Han är för full av sig själv och sin egen förträfflighet.
https://www.expressen.se/nyheter/nordkorea-staller-in-samtal-med-sydkorea/

Dagens kalkon
De som tycker att människor ska bli låneslavar och extremt räntekänsliga!
Om man bryr sig om en hållbar samhällsekonomi, och om ambitionen om en drägligt lägsta levnadsnivå finns, då vill man inte åter gynna Utlåningsföretag och byggherrar före enskilda människors välbefinnande! Amortering är sparande, inte en kostnad! Ja, det påverkar utgiftsmöjligheterna. Det är bra för många av våra invånare. I synnerhet i en tid där fastighetsvärdena mycket sannolikt inte kommer att öka i pris som under de senaste 20 åren! Riskerna för att skattekollektivet återigen får städa upp efter orimlig spekulationspolitik är fortsatt höga. Gör om! Gör rätt! Reformera hela bostadsmarknaden!
https://www.expressen.se/dinapengar/bostad/bostadsratterna-faller-i-pris-varst-i-stockholm/
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Hushallens-ekonomi/Hushallens-skulder/
https://www.metro.se/artikel/över-100-000-svenskar-fast-i-livslång-skuld-lever-på-existensminimum

Dagens stjärna
De som tar ansvar för en hållbar ekonomisk utveckling! Tänk att det så sent som förra sommaren var få som talade om det ohållbara byggandet av dyra bostäder. Redan då kunde man tydligt förstå att behovet är prisvärda bostäder för ekonomiskt svaga människor.
https://www.svd.se/bostadsfragan-ar-en-social-krutdurk
https://www.svd.se/bygg-bostader-som-vanligt-folk-har-rad-med

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar