lördag 12 maj 2018

Framsteg

Kulturers avgörande betydelse
Vad är en kultur? Helt klart är att olika gruppers skapade kultur har mer eller mindre bra förmåga att skapa framgång. Du tror väl inte att det är en tillfällighet att vissa kulturer presterar bättre framgångar än andra? I vår del av världen har förhållandet till demokrati och ett jämlikt människovärde haft stor påverkan på vårt sätt att skapa framgångar tillsammans.

Att det finns mer eller mindre stora kulturella skillnader mellan människor är inget konstigt. Vi har dessa kulturella skillnader även inom Uppsala kommun kopplade till om man till exempel växt upp i stadsmiljö eller landsbygdsmiljö. Det som särskilt formar olika kulturer är var på jorden, och i vilket sammanhang, vi växer upp. Att underskatta samhällsutmaningarna med grupper med stora kulturskillnader är mycket dumt. Det går tveklöst att få det att fungera. Det finns många goda exempel. Inom några månader släpps min bok. Många av människans framsteg har gjorts tack vare utbyten mellan kulturer. Och varje grupp och samhällsform kan hela tiden utveckla och förändra sin speciella och generella kultur. Men framgång i ett mångkulturellt samhälle kan bara uppnås genom ett aktivt grundläggande värdgrundsarbete. 
Dagens kalkon
Swexitanhängare. Sverige är långt ifrån en samling människor som ensamma är tillräckligt starka i förhandlingar med till exempel Kina och USA. Inte ens i starkare Nordiskt samarbete är vi tillräckligt starka. Fokuset kopplat till EUs samarbete måste vara att göra det till ett smalare och vassare samarbete. Och ett maktcentrum som står på folkets och småföretagarnas sida. Våra kulturella skillnader inom EU är både exotiskt intressant och en konkurrensfördel. Det är dags för riktiga Europaledare att inse vad som krävs för ett framgångsrikare samarbete. Tröttsamt med ett val även år 2019.
https://www.expressen.se/nyheter/braket-i-moderaterna-ar-langt-ifran-over/

Dagens stjärna
Jamie Oliver! Igår hade jag flera bra möten om den sockerskatt på läsk som sedan i april är införd i Storbritannien. Entreprenören, kocken och hälsolobbyisten Jamie Oliver har starkt bidragit till dessa hälsoframgångar. Pengar börjar redan gå till barnen på skolor för bättre mat och mer fysiska aktiviteter. Det är sjukt att Sveriges rikspolitiker inte gör mer för att stimulera bättre inlärningsamt långa och friska liv. Marginalerna på läsken har minskat. Konsumtionen har inte ändrats särskilt mycket än, om någonsin, MEN ett hälsofrämjande arbete i skolorna kan i större omfattning finansieras. Och tänka sig att finansdepartementet här har dragit ner förväntade skatteintäkter ordentligt då många läskproducenter sänkt mängden socker i sina produkter! Det är väldigt bra för många människors hälsa. Och den hälsan inkluderar tänder som förstörs med för mycket läskdrickandet! Och du som tycker att detta är fel, det är inget förbud! Det är en del av ett ansvarstagande hälsoarbete! Du som vill förstöra din hälsa genom en löpande hög sockerkonsumtion är fri att göra så. Om framsteg ska göras för att bryta den ojämlika hälsan är det viktigt att ta farlig överkonsumtion av vissa ingredienser på största allvar! Som Oliver säger är det ”en kärleksförklaring”.
https://www.google.se/amp/s/www.telegraph.co.uk/news/2018/05/01/jamie-oliver-sugar-tax-tax-love-should-extended-milkshakes/amp/
https://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/jamie-olivers-5-day-veggie-challenge/
http://www.bbc.co.uk/news/health-43659124
https://www.city.ac.uk/news/2018/april/uk-sugar-tax
https://www.google.se/amp/s/www.thesun.co.uk/news/1619208/sugar-tax-uk-fizzy-drinks-coke-sugar-level/amp/
https://www.londoncouncils.gov.uk/node/29093
https://www.google.se/amp/s/www.telegraph.co.uk/news/0/health-security-sugar-tax/amp/

Och Patrik Oksanen.
https://www.helahalsingland.se/gavleborg/arkebiskopen-antje-jackelen-om-svarmar-guldkalven-och-fake-news

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar