onsdag 30 maj 2018

Regeringskris som normaltillstånd

Italienfrossan
Nu finns det gott om EU skeptiska krafter inom EUs medlemsländer. Och i takt med EUs oförmåga att klokt vända en negativ trend till något smalare, vassare och mer folkligt tycks unionens ledare handfallna och uppgivna. Storbritannien, världens femte största ekonomi, är påväg ur unionen. Ungern, Polen, Malta och flera andra medlemsstater agerar långt ifrån i linje med EUs värdegrund. Nu har också världens tredje största ekonomi, Italien, valt en regim som är mycket negativ till EU.

Vad gäller Italien har det länge ryktats om hur instabilt deras banksystem är. De har också haft massor av regeringar de senaste 70 åren. Även om en ny regering nu är på G tyder mycket på att den italienska politiken inte blir mindre rörig framöver. Det är inte länge sedan Italien hade en diktator i Benito Musselini. När demokratin och dess politiska processer misslyckas att skapa rimlig ordning, reell rättvisa och välstånd är det inte konstigt om många invånare tror att auktoritära lösningar leder dem mot något bättre. Läget i Italien ökar strålkastarljuset på EUs kris och på Europas sprattlande försök att hitta en väg mot fortsatt stort inflytande i en ny världsordning. Är möjligen även Sverige inne i en tid där regeringskriser är ett normaltillstånd.
https://www.economist.com/europe/2018/05/28/italys-new-government-collapses-before-even-getting-started
https://omeuropa.se/63-italienska-regeringar-pa-70-ar/
https://www.svt.se/special/italien-parlamentet/
https://www.fokus.se/2013/04/utan-styre-igen-igen%E2%80%89-%E2%80%89och-igen/

I tider av extrem värme i det nordliga Sverige skulle man kunna kalla EUs situation en ”ökenvandring”. Jag väljer dock att se kontinentens turbulenta tid som en iskall vintervandring där kylan och inåtvändheten breder ut sig. Det är ett stort misslyckande och sannolikt både kopplat till en för snabb expansion, brist på folklig förankring och ett styrsystem som är dysfunktionellt med nationella ledare som har svårt att släppa ständiga nationella särintressen. Många onödiga särintressekonflikter eftersom EU borde lägga sig i mindre och ge unionens medlemmar mer självständighet. Europas stora globala konkurrensfördel är vår kulturella mångfald samtidigt som vi har en stark gemensam värdegrund. En värdegrund som EUs ledarskap inte lyckas upprätthålla. Bland annat unionens bristande förmåga att solidariskt hjälpas åt att ge asylsökande en rättssäker prövning och en rättvis fördelning av hjälpen till alla människor som har bärande asylskäl.
http://europa.eu/citizens-2013/sv/about/your-eu-rights

EU behöver reformeras och pånyttfödas. Det går att göra, om viljan finns. I kampen om begränsade resurser, kopplat till säkerhetsfrågor, handelsfrågor, miljö- och klimatfrågor, för att matcha mäktiga globala företag och i frågor om fri rörlighet har EU viktiga roller att spela för oss européer.

Den ökände finansmannen George Soros talar om EUs existentiella kris. I hans fall vet man inte om han är allvarligt orolig eller bara använder sitt rykte för att påverka finansmarknaden i önskad riktning. Jag tror dock att det i hans fall kan handla om både och. Trots att hans analys på många sätt är korrekt att det mesta som kan gå fel kopplat till EU-bygget den senaste tiden också gjort det. Inte minst i ljuset av det förstår jag inte varför det inte snart kommer en ordenligt sättning på aktiemarknaderna i Europa, inklusive den svenska. Den enda förklaringen måste i så fall vara att finansmarknaden inte tror att räntorna kommer att kunna höjas och att andra delar av världen kan hålla stora delar av Europas exportindustri glad. Ja, ja, vi får se. Billiga pengar under för lång tid och uteblivna nödvändiga reformer brukar landa i krascher.

Dagens kalkon
Kajsa Ekis Ekman. Jo, Sverige och den sammansatta kultur som finns här är på många sätt världsunik. På gott och ont.
https://www.etc.se/ledare/sverige-ar-inte-sa-unikt-som-du-tror

Dagens stjärna
Annie Lööf. I ett stormigt politiskt hav lyckas hon upprätthålla ett relativt högt väljarförtroende jämfört med övriga svenska partiledare.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/ny-matning-fortroendet-for-stefan-lofven-faller/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar