torsdag 10 maj 2018

Allt fler vapen

Vapenbrott
Tyvärr ökar mängden vapenbrott och skadliga skjutningar i Sverige. Sedan tidigt 2000-tal har de ökat kraftigt. Det är bra att staten, om än sent, växlat upp sin kamp mot denna farliga utveckling. Nolltolerans är den självklara vägen framåt. Tack vare modiga insatser av Polisen i framförallt storstadsområden som plågas av skjutningar och gängkriminalitet börjar vissa påstå att trenden med fler skjutningar minskar. Vi får se. Personligen tror jag att det kortsiktigt ”bara” handlar om att några av de skjutbenägna kriminella sitter häktade eller i fängelse. Om de inte tar död på varandra i fängelset kommer de ut igen. Under min utanförskapsturné till de värsta utanförskapsområdena i Sverige minns jag särskilt hur tydliga polisledningen i Malmö var med att när de riktigt fula fiskarna sitter i fängelse är tryggheten mycket bättre för både befolkningen och polisen. Och vad ska dessa skjutbenägna män göra när de kommer ut ur fängelset? Har de någon relevant utbildning för att kunna erbjudas ett jobb? Och vem vill anställa dem? Om vi vill försöka slippa att dessa personer återgår till livsfarlig kriminalitet måste inkluderingsvägarna för grovt kriminellt belastade förbättras.
https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/vapenbrott.html
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6846437
https://www.dn.se/sthlm/stockholmsrappare-far-fangelse-for-grovt-vapenbrott/
http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/grovt-vapenbrott-en-man-haktad-4975777.aspx
http://www.gp.se/nyheter/göteborg/man-häktad-för-mord-och-grovt-vapenbrott-1.5922098
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/svart-att-lamna-det-kriminella-livet

I Sverige har vi inte, som i USA, grundlagsskydd för rätten att ha vapen. Det är jag glad för. I den bästa av världar klarar vi av att hålla statens översitteri under kontroll genom vårt demokratiska arbete. Samtidigt är jag en anhängare av metoden att lära av andra för att lösa problem i samhället. För att effektivare klara av att bekämpa en allt mer beväpnad organiserad brottslighet i Sverige kan vi säkerligen lära mycket av hur de jobbar med detta i USA.

I USA vet vi att de har väldigt mycket problem med att många invånare är beväpnade. Deras grundlag används bland annat till försvar för invånarnas rätt att kunna försvara sig mot en idiotisk stat. Dessutom har pistols- och gevärsintressena en enormt kraftig lobbyorganisation i National Rifle Association, NRA. Den som vill lära sig hur en av världens duktigaste lobbyorganisation arbetar studerar med fördel deras sätt att driva sina frågor. Oavsett vad man tycker om det de företräder.
https://www.nytimes.com/2018/05/07/us/politics/jeff-sessions-gun-charges.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news
https://home.nra.org/
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/storbrak-efter-trumps-ovantade-vapenutspel
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vEKzm/vapenlagarna-kommer-inte-att-skarpas-sa-lange-trump-ar-president
Dagens kalkoner
Israeler, iranier och dem som uppmuntrar direkta konflikter mellan dem. Krig och konflikter är säkerligen delfinansierade som ”marknadsföringsutgifter” bland allt för många vapenföretag på vår jord. Vapenföretag och aktieägare som självklart vill sälja och visa upp sina produkter. Konflikter och krig är utmärkta metoder för att skapa oro och behov av vapeninköp. Personligen ser jag mycket stora risker med en direkt konflikt mellan Israel och Iran. Om konflikten växer är frågan om Iran backas av Ryssland och Kina. Om det är så är det inte osannolikt att Iran och Saudi-Arabien också hamnar i en direktkamp. Det skulle kortsiktigt gynna amerikanska och europeiska företag med andra oljekällor.... Samtidigt skulle vi befinna oss i ett krig där USA, Israel och Saudi-Arabien är i ena ringhörnan och Kina, Iran och Ryssland i den andra. Om Kina tydligt blandar sig i konflikten borde världens börser korrigeras ordentligt. Det är en komplex värld vi lever i.
https://www.expressen.se/nyheter/sa-kan-kriget-mellan-israel-och-iran-bryta-ut/
https://www.expressen.se/ledare/trumps-stora-ego-okar-risken-for-atomkrig/

Dagens stjärnor
De allra flesta invånarna i vårt land, födda här eller inflyttade. De är klokare än vad vissa i maktställning tycks förstå. De förstår samband som är viktiga att förstå. Tre OLIKA val stundar i Sverige 2018. Till riksdagsvalet kommer migrations- och integrationsfrågorna väga mycket tungt när väljarna röstar. Kommer de att lita på att icke missnöjespartier driver en mer hållbar nationell migrations- och integrationspolitik? I regionval/landstingsval kommer sjukvårdens förmåga vara den tveklöst viktigaste frågan. Och i kommunerna varierar de hetaste frågorna kraftigt. I Uppsala är det frågor kopplade till hur kommunen byggs ut. Överallt, i varje kommun och nationellt, är det olika politiska företrädare. Det är därför viktigt att vi läser på vad de olika partierna föreslår kopplat till de tre olika valen. Och självklart har det stor betydelse om du röstar på en närvarande, lyssnande, kompetent och erfaren person än om du röstar på en frånvarande, otillgänglig och oerfaren person. Du väljer hur du röstar i TRE olika val. Du kan välja tre olika partiers politiska program och du kan kryssa tre olika politiker som du tror kan göra mest positiv nytta för det du tror på.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/ny-matning-de-ar-viktigaste-valfragorna/

Ann-Charlotte Martéus. Ja, vad ska man säga? Helt klart är att migrations- och integrationspolitiken är misslyckad. Vilket klyver landet allt mer mellan de som känner samhörighet med det gemensamma och de som inte gör det. Mellan de som lever relativt gott och tryggt och dem som inte gör det. Mellan de som känner hopp och dem som känner hopplöshet. Det är ett extremt misslyckande att vi har hamnat i denna situation. Nationellt kan detta misslyckande sannolikt ännu tydligare än tidigare mätas av i mycket högre antal missnöjesröster i kommande riksdagsval. Vågar oroliga sossar och moderater lita på att de tar deras oro på största allvar efter valet.... Att ens ha hamnat i denna demokratiska ökenvandring är ett stort politiskt misslyckande. Ett misslyckande som om några år kommer att beskrivas av historiker för vad det var, och är, ett misslyckande.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/sverige-lar-fortsatta-att-ha-en-inkompetent-migrationspolitik/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar