söndag 27 maj 2018

I synk med folket

Relevans
Ett parti som saknar god förmåga att vara i takt med sina fokuserade väljargrupper och som saknar förmåga att tidigt ta i, och bidra till lösningar, på allvarliga problem saknar relevans. Folkets förtroende tappas. I vart fall den del av befolkningen man främst anser sig företräda. Det politiska uppdraget kallas för ett förtroendeuppdrag, det förutsätter att folket också vid val ger partier och dess företrädare dess röster. Självklart ska de som leder också ta ansvar för att utifrån goda kunskaper och omvärldsbevakning klara av att vinna folkets förtroende att bättre förstå svåra sammanhang. Men att underskatta folkets förmåga att inse problem är dumt. När maktfullkomlighet, egennytta och inåtvänt partiarbete är i fokus går självklart ett politiskt parti vilse. Många rikspartier är vilse och allt fler väljare markerar sitt missnöje genom att symboliskt rösta på missnöjespartier. Socialdemokraternas starka tillbakagång är ett lysande exempel. Sahlin och Juholt var två stora felrekryteringar. Löfvén kommer knappast heller gå till historien som en partiledare som lyckades kryssa sitt parti mot ett starkare folkligt stöd. Socialdemokraternas storhetstid i svensk politik är över. Sverige befinner sig redan innan valen 2018 i ett nytt och svårt politiskt landskap.

Ledarskap är svårt och ansvarsfullt. När stora partier som Socialdemokraterna gång efter gång misslyckas med att välja kompetenta ledare indikerar det tydligt på systemfel inom partiets sätt att arbeta. Ingen ledare tvingas att ta ett uppdrag. Samtidigt bär främst valberedningar och de som väljer människor som inte är tillräckligt kompetenta för ett uppdrag skulden för misslyckade ledarrekryteringar. Om relevanta meriter får större betydelse även inom politiken kommer också kvaliteten på det politiska arbetet att kraftigt förbättras. Förbättringsbehovet är stort.

Men Socialdemokraternas utveckling är knappast unik för Sverige, den går igen i många europeiska länder. En viktig orsak till partiets sensationella framgångar över tid, och därmed motsatsvis till det samtida misslyckandet, var förmågan att se och modet – liksom viljan – att åtgärda allvarliga samhällsproblem.
Sedan hände något. Kanske blev framgången så stor att man till slut segrade ihjäl sig. Eller så tog maktbegäret över. I stället för reformer blev partiet systembevarande. Borta var nytänkandet, idéutvecklandet. Sakta men säkert slutade man också att lyssna på sina väljare. Många av de som en gång byggde Sverige, som ständigt prioriterats ner, och som därför (med rätta) tappat förtroendet för makthavarna.”
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-maktpartiernas-ödesval-1.6210801
Dagens kalkon
De som vill förminska de stora integrationsproblem vi defacto har. Huvudskälet till detta okloka tyckande tror jag beror på okunskap och bristande förmåga att förstå systemkonsekvenserna av olika förändringar. Anna Dahlborg är en påläst och knivskarp ledarskribent som gör stor nytta för oss svenskar. Hon har civilkurage och står upp för liberalt sunt förnuft.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/migrationsfragan-ar-mer-an-cynisk-valtaktik/

Dagens stjärnor
Alice Teodorescu, så skärpt och alltid väldigt tydlig. Hennes liberala skärpa skapar obehag hos vissa som inte gillar glasklar kommunikation. Hon är en stor tillgång i det svenska samhället.
”Men det kan också, på längre sikt, bli ett startskott för den försoningsprocess som måste till mellan stora delar av folket och dess företrädare. Det förutsätter att politikerna slutar betrakta väljarna som idioter som man enkelt kan förleda. Det förutsätter en uppriktig ursäkt. Det förutsätter att politiken återigen handlar om något större och mer visionärt än vem som kan plocka flest symboliska poänger på att ta mest avstånd ifrån SD.”
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-maktpartiernas-ödesval-1.6210801

Mats Sundin. Han bjöd länge det svenska folket på enastående ishockeyprestationer med sina lagkamrater i Tre kronor. Han har insett att livets mening inte är att dö med störst ”plånbok”. Bra att han använder lite av sin stora förmögenhet till projekt som kan hjälpa andra människor mot bättre liv, eller helt enkelt att överleva.
https://www.expressen.se/sport/qs/har-man-sett-svart-sjuka-barn-glommer-man-det-aldrig/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar