torsdag 24 maj 2018

Skolresultaten centrala för framgångsbygge

Vi kan, vi vill och vi vågar
De bästa indikatorerna på om ett land kan bibehålla sin konkurrenskraft eller ej är skolresultat, om vi kan behålla världsledande och eftertraktad arbetskraft och om vi kan attrahera eftertraktad kompetens. Vänsterpolitiker kan nog förstå skolresultatens betydelse, men de övriga två förstår de inte! När våra svenska barn och unga blir allt sämre jämfört med barn och unga i andra länder hotas vår framtida välfärd ordentligt. Att säkerställa att våra barn och ungas globala konkurrensförmåga är stor har självklart stor betydels för hur hela vårt samhälle, Sverige, utvecklas. Det finns gott om indikatorer om att vi underpresterar idag. Och ofta träffar jag både lärare på gymnasiet och universitetsledare som klagar över att kvaliteten på kunskaperna när ungdomarna kommer blivit sämre än förr. Kvaliteten på kunskaperna ska självklart bli bättre än förr hela tiden. Bara så kan vi vara globalt konkurrenskraftiga. Bara så kan vi ge varje enskild invånare bästa möjliga förutsättningar att nå sin fulla potential. När varje individ matchas att nå sin fulla potential, oavsett studieinriktning, blir vårt gemensamma pusselbyggande av samhället Uppsala och Sverige framgångsrikt.
https://www.lararforbundet.se/taggar/skolresultat
https://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D3604
https://siris.skolverket.se/siris/f?p=Siris:1:0
I Uppsala underpresterar kommunen kraftigt avseende skolresultaten. Trots att massor av kommunens resurser går till skolan är det pinsamt många elever som lågpresterar. Det är ett stort underbetyg i förhållande till befolkningens generellt höga utbildningsbakgrund och i förhållande till många relevanta kommuner att jämföra sig med. Självklart har tidigare och nuvarande relevanta politiker ett stort ansvar. Och mer pengar till en redan kraftigt finansierad verksamhet är fel fokus. Den som vill roa sig med jämförelser kan till exempel jämföra Uppsalas studieresultat med alla kommuner längs järnvägen till Stockholm, som alla har lägre skatt än i Uppsala, och få lite mer matnyttigt att tänka på.

Tveklöst kan Uppsalas och övriga Sveriges studieresultat kraftigt förbättras. Det är mycket värdefullt för enskilda människor som ökar sina livschanser att nå egna drömmar och det stärker vårt gemensamma samhälle. Ett mycket enkelt sätt att kraftigt förbättra alla barn och ungas studieresultat är att varje dag inkludera två gånger 15 minuters pass med fysiska aktiviteter. I morse deltog jag i en sådan aktivitet på en skola kallad "Morgonpuls". Det finns gott om forskning som visar att regelbunden fysisk aktivitet ökar allas inlärningsförmåga med runt 30%. Den som bryr sig om studieresultat kan inte strunta i dessa kunskaper! De som tjatar om mer matte, NA, svenska, engelska borde hjälpa till att driva på för minst två gånger en kvart om dagen med fysiska aktiviteter. Det är det enklaste sättet att snabbt förbättra våra skolresultat. Och en bonus är att många fler människor får friskare liv på köpet. Vi kan bättre! Jag vill bättre! Vad vill du?
https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj/mer-fysisk-aktivitet-pa-schemat-gav-forbattrade-skolresultat.cid1238863
https://pedagogsajten.familjenhelsingborg.se/pulshojande-fysisk-aktivitet-med-malet-att-forbattra-studieresultat/
https://www.forskning.se/2017/08/24/idrott-varje-dag-ger-hogre-betyg/
http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A450&dswid=-7820

Dagens kalkoner
De som inte tar bristerna inom skolan på största allvar. Vi måste mycket bättre bidra till att våra barn och unga får en bra utbildning! Det är viktigt för dem och väldigt viktigt för oss alla som önskar ett framgångsrikt samhälle även i framtiden.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/stort-ras-for-uppsala-i-skolstatistiken-4859819.aspx
https://www.dagenssamhalle.se/play/ar-kommunerna-drabbade-av-funktionell-dumhet-22196

SVT. Inte ok att spä på journalisters mordanklagelser mot en död person. Bland annat advokat Altin var tydlig med att det är mycket olämpligt att gå ut med anklagelser på detta sätt. Utredningsledaren i Palmegruppen hos Polisen var oxå mycket professionell i Agenda.
https://www.expressen.se/nyheter/han-talade-om-mordet-med-exfrun-under-sista-samtalet/

Dagens stjärnor
Yousof Rizai. Han är en fantastisk förebild bland ensaminvandrade från Afganistan.
https://soundcloud.com/stefanhannaspod/om-integration-med-yousof-rizai?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook
Lotta Edholm. Hon är en erfaren politiker. Idag kommunal politiker i Stockholms stad. I senaste numret av Dagens Samhälle är hon tydlig med att det är i kommuner som politikerna har stor reell enskild makt. Är en lokal ledande politiker också i majoritet har den självklart ännu mer makt över vardagsfrågor som berör oss alla. Det är dags för oss alla som bor i svenska kommuner att ta kommunalvalen på betydligt större allvar. Som Lotta Edholm skriver bär enskilda politikers oförmåga stort ansvar för att vissa kommuner underpresterar inom olika områden, eller generellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar