onsdag 30 november 2016

Kunskap, hälsa och pengar

Kulturellt fokus
Den kinesiska kulturens fokus är på kunskap, hälsa och pengar. Det skulle inte skada om det får bli fokus på huvudfrågor även i Sverige. Det brådskar om vårt höga välstånd de senaste 50 åren ska kunna försvaras. Nu gäller det att ha fokus på huvudfrågorna som påverkar hållbarheten i allt annat i vårt samhälle. Skolresultaten är en sådan huvudfråga och det måste kraftigt förbättras om svensk konkurrenskraft ska säkras. Sjukskrivningarna måste återigen minska, vi behöver hålla oss friskare och hela större delar av våra allt längre liv samt stärka våra företagares konkurrenskraft. Inte minst måste vi kompetensmässigt klara den utmaning som alla pensionsavgångar representerar runt om i Sverige. Och sedelpressarna, billig ränta, måste stoppas och realekonomin stärkas. Förmågan att fokusera på huvudfrågor istället för på bifrågor tror jag är kulturellt betingade. Vissa kulturer är helt enkelt bättre än andra på att skapa bärkraftig framgång.

Visst är det bra att skolbarnens matematik och NO-kunskaper inte fortsätter att sjunka. Låt oss hoppas att vi snart presterar minst i nivå med Finland, Norge och Danmark. Svensk konkurrenskraft är kraftigt hotad när skolan presterar dåligt samtidigt som vi har stora pensionsavgångar. Under inledningen av 2017 presenteras en utredning om skolan. Om den tas på allvar kommer vi definitivt kunna förbättra lärandet för våra barn och unga. Bland annat måste relevanta ministrar låta bli att leka tomtar som delar ut julklappar. Fördela alla pengar ut i verksamheterna och tillåt skolans personal situationsanpassat prioritera hur deras resurser bäst leder mot måluppfyllelse kopplad till kunskap. Socioekonomiska nyckeltal räcker som julklappsperspektiv från regeringar.
http://www.expressen.se/ledare/skala-inte-an-skolans-problem-ar-enorma-1/
http://www.gp.se/ledare/ett-trendbrott-utan-spår-av-genombrott-1.4001900
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sveriges_demografi
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/5/5108/LKT0641s3092_3094.pdf

Mittens rike
Kina kallas också mittens rike. Kina har en fantastisk historik. Med tanke på landets stora befolkning, och kinesers generella företagsamhet, är det inte konstigt att de uppfunnit bland annat papper, tryckpressen, krut och kompass. Vår mänskliga historia är full av kinesiska avtryck och de kommer garanterat att fortsätta. 1,3 miljarder kineser bara i Kina och många många miljoner runt om i resten av världen. Sveriges befolkning är inte ens 1% av 1,3 miljarder, bara så att storheterna blir ännu tydligare. När detta rike nu tar över ledartröjan i världen, vad tror du det innebär? Och att Kina nu stoppar möjligheterna för kineser att investera utomlands, är det ett första svar på Trumps idé om att starta handelskrig? Ja, ja... Det kommer att vara väldigt gungigt i världen några år framöver. Personligen skulle jag helst se nästa lågkonjunktur nu så att alla västerländska samhällen tvingas till ordentliga reformer, de är oundvikliga. Jag tror att framtiden är ljus runt hörnet. Vad tror du?
http://www.di.se/nyheter/kina-stryper-utflodet-av-kapital/
http://varldenshistoria.se/civilisationer/atta-dynastier-skapade-kinas-storhet
http://www.kinas.se/historia/
http://www.varldskulturmuseerna.se/ostasiatiskamuseet/utstallningar/aktuella-utstallningar/mittens-rike/
http://www.landguiden.se/lander/asien/kina
http://www.di.se/nyheter/kina-stryper-utflodet-av-kapital/
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1328519&fileOId=1328520

Draken
Du vet väl vilken siffra som är den mest värdefulla och den värsta i den kinesiska kulturen? 8 är magiskt positiv och 4 är dödligt dåligt. Det är värdefullt att känna till. Bland annat har du svårt att hitta våning 4 i kinesiska fastigheter. 3B eller till exempel "lobby" ersätter 4. Du kanske inte kände till lite om kinesernas syn på 8 och 4 men visst känner du till det kinesiska stjärnteckenssystemet? Om du gör det kommer du att lära dig att människor födda i drakens tecken har en särställning för väldigt många av + 1,3 miljarder kineser. Är det möjligen den gyllene år 2000-generationen som blir vår räddning? Varför inte? Bland de finaste anses de drakar som är födda även i metallens tecken vara  särskilt fina. Ja, ja vi får C om det kanske blir en tupp, råtta eller oxe som räddar oss. Det är säkert en kombination.

Stjärntecken är typ "hen-orienterade". De kanske måste jämställdhetsintegreras så att den gamla kulturen inte sårar någon eller symboliserar gamla patriarkala tänkanden... Känns som ett typiskt fokus för bland annat vänsterkrafter. De har lite jobb att göra för att få +1,3 miljarder att tycka att det är en prioriterad fråga bland allt som ligger "på bordet". Vi andra, som inte ständigt driver identitetspolitik på minoritetsnivå, fokuserar generiskt på jämställdhet, skolresultaten, jobbskapandet, bostadsbyggandet, hälsoförbättringar, bättre integration, fungerande rättssystem och Försvar samt en ansvarsfull miljö- och klimatpolitik.
http://www.epochtimes.se/vad-kineserna-sager-om-drakens-ar/
http://kinesiskthoroskop.theinformationguru.com/drakens_ar.htm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar