söndag 27 november 2016

Politiskt fokus tack

Möjligheter
I tusentals år har finansmarknaden funnits. Trots det kommer hela tiden nya aktörer som utmanar tidigare spelare. Med nya affärsmodeller och genom att smart utnyttja ny teknologi görs "det omöjliga" möjligt. Det var många som inte trodde på betalningsidéerna bakom Klarna. Ändå blev Klarna framgångsrikt och dess grundare väldigt förmögna. Och redan utmanas de av nya konkurrenter! Ett gott exempel på vilken snabbrörlig värld vi befinner oss i. På med bältet och kör för fullt om du vill ta en del av de kakor som finns där ute. Möjligheterna är enorma. Att just finansmarknaden blivit en så stor del av vår ekonomi är dock osunt! Det är hög tid att till exempel hälsosektorn, energisektorn och återvinningssektorn värderas mycket högre. +7,3 miljarder människor på jorden innebär att det finns massor av möjligheter i att möta delar av dessa människors behov. Istället för att jaga vinster borde kloka politiker jaga kortsiktighet och uppmuntra kvalitet samt långsiktighet. En klok regering i Sverige, som förbättrar företagarklimatet, kan vända nuvarande negativa trend och säkra en positiv framtid för människor här uppe på jordens nordligare breddgrader. Framgångsrikt svenskt företagande är den välståndsbas som krävs för välståndsbygge.
http://www.va.se/nyheter/2016/11/24/svenska-entreprenorerna-som-utmanar-delnings-jattarna--med-ny-gratistjanst/
https://www.klarna.com/se

Problem
För varje dag som går blir allt fler svenskar medvetna om att det svenska medborgarkontraktet inte fungerar. På område efter område misslyckas det offentliga att leverera en rimlig kvalitet på offentliga tjänster och myndighetsutövning. Rimlig utifrån de höga skatter vi betalar i Sverige jämfört med andra länder. Läs gärna den kloka Anna Dahlbergs bifogade ledare. Kvalitetsbristerna inom det offentliga åtagandets kärnverksamhet är oacceptabla. Allt fler invånare anser att samhällskontraktet är brutet. Vad tror du händer med till exempel skattemoralen om tilliten till det offentliga kraftigt minskar? Det kanske är denna utveckling vissa vill ha för att Sveriges stora offentliga system ska rasa? Vad tror du? Jag vill absolut att det offentliga kraftigt effektiviseras och rationaliseras MEN kärnverksamheten måste fungera! Allt annat som många vilsna själar som sympatiserar med Fi, V och MP fokuserar på måste stoppas in i frysboxen. De ägnar sig åt marginalfrågor och överkurs. När samhällets basfunktioner kraftigt brister i sin förmåga krävs samling för att säkra just det, strunta i resten! Är det svårt att förstå att en sådan prioritering är självklar? Om vi hade ett fungerande ledarskap i Sverige skulle fokus på kärnverksamheten vara självklart. Sverige och dess delar måste kunna mycket bättre! Och glöm aldrig att problem också är förbättringsmöjligheter, om man vågar se och erkänna de problem man alltid har i ett samhälle. Skolan fortsätter också att misslyckas med sitt uppdrag... : (
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/valdtagna-och-svart-sjuka-barn-tvingas-koa/
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-från-omöjligt-till-nödvändigt-på-ett-år-1.3990022
http://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-vakna-sverige-vi-ar-mer-utsatta-an-pa-lange/
http://mobil.dn.se/ledare/huvudledare/mer-valfard-for-pengarna/
http://mobil.dn.se/ledare/huvudledare/mps-kris-ar-en-rodgron-kris/
http://www.svd.se/pisa-chefen-domer-ut-den-svenska-skolan/om/svenska-skolan
http://www.svd.se/pisa-chefens-rad-till-sverige-sa-ska-ni-fixa-skolan

Makt
Visst är det enkelt att hålla med om att det första man borde vara överens om är hur makten ska fördelas? Visst borde väl den "miss match" som idag finns mellan olika statliga verk, länsstyrelser och landsting kunna fixas till redan nu? Vad hindrar det? Dåligt ledarskap! Sverige skulle sannolikt må bättre av en mer nutidsanpassad indelning av landet. Samtidigt är tajmingen bedrövlig för ett omfattande maktspel mellan olika demokratiska grupperingar. Det sista vi behöver i nuläget är en inåtriktad politiskt energi. Nu behöver allt politiskt fokus vara på att få upp rimlig kvalitet i det offentligas basansvar! Börja med rättssystemet, skolan och försvaret! Klockan klämtar!
http://www.gp.se/ledare/politikerna-kan-pusta-ut-1.3991235Inga kommentarer:

Skicka en kommentar