lördag 26 november 2016

Bubblor finns inte bara i champagne

Referensramar
Hur tolkar vi världen omkring oss? Och hur många känner sig själva? Hur lätt är det att föreställa sig andra människors "bubblor"? Det vill säga hur de vuxit upp, vad de pluggat, vilka de umgås med, vilka källor de använder som informationskanaler, hur dugliga de är på att tolka fakta, vilka referensramar de fått tack vare föreningsengagemang, arbetslivserfarenhet och så vidare. En sak är klar och det är att en stor del av våra "bubblor" idag inkluderar olika forum inom Internets värld. Forum fyllda med mer eller mindre alternativa fakta. Verklighetsbubblor där världen betraktas utifrån hur många vill att den ska vara, inte hur den är. Ett förhållningssätt till livet som är dömt att leda till att den egna bubblan spricker. Istället för att bredda sin världsbild väljer tyvärr allt fler att snäva in den.
http://www.synonymer.se/mobil/?query=tolkning

Bubblor finns i både små personliga perspektiv och i stora systemperspektiv. De mindre bubblorna påverkar människors förhållningssätt till varandra och vår förmåga att lösa problem. Enskilda politikers bubbla är mer eller mindre farliga för invånarna. Politiker som till exempel gått från skolan in i ungdomsförbund, politiska jobb och därefter heltidsarvoderade politiska förtroendeuppdrag saknar självklart viktiga referensramar från världen som politiken ofta förhåller sig till. Föreställ dig en heltidspolitiker som vuxit upp som barn till heltidspolitiker och tidigt gått den politiska karriärvägen. Samma person rör sig mellan lägenheten på Söder i Stockholm, eller villan i Täby, och Rosenbad. Mötet med verkligheten äger alltid rum som del av en delegation. Personligen anser jag att den personen saknar många av de livserfarenheter som gör den till en tillräckligt god folklig företrädare. I synnerhet då många heltidspolitiker lägger massivt av sin tid åt partiinterna och andra administrativa möten. Om andelen av de ledande politikerna med liknande bakgrund ökar ökar också politikerföraktet. Och förmågan till pragmatiskt politiskt hantverk tror jag ytterligare försämras. Politikerbroilers kan självklart vara duktiga och trevliga människor, det är ingen tvekan om det. Återigen tror jag att samhällsutvecklingen blir mer framgångsrik om de som företräder sina invånare har verkat utanför politikerbubblan ett antal år. Snart kommer nästa lågkonjunktur. Då är det bra med ordentliga mängder bred livserfarenhet i kroppen.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-från-omöjligt-till-nödvändigt-på-ett-år-1.3990022
http://www.synonymer.se/mobil/?query=bubbla
http://www.timbro.se/smedjan/artiklar/politikerforakt-i-en-valmaende-demokrati
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Politikerförakt

2.269 miljarder
Håll med om att 2.269 miljarder kronor är mycket pengar. Väldigt mycket pengar! För mig är det tveklöst så att Kina snart tar över rollen som världens mäktigaste nation. Samtidigt är de inte befriade från problem och stora samhällsbubblor. Om vi talar relativitet kopplat till bubblorna tycks den kinesiska makrobubblan vara enorm. Jag kan lätt föreställa mig att de har stora bubblor efter att under mitt senaste Kinabesök sett flera stora tomma spökstäder. Med nyproducerade bostäder. Varifrån ska alla saknade miljarder tas? Sedelpressarna kanske....?
https://www.svd.se/om/kinas-skakiga-ekonomi
http://www.di.se/nyheter/kinas-banker-behover-gigantiskt-med-nytt-kapital/

Pensionsbubbla
Nyligen fick jag också höra att det spanska pensionssystemet är kraftigt underfinansierat. Redan under 2017 beräknas det "flyta upp" till allmän beskådan. Om det stämmer lär det knappast stärka EUs redan svaga situation. Även i Spanien, som i Kina, finns stora nybyggda bostadsområden som står tomma och möglar... Och underfinansierade pensionssystem har ändå bidragit till de kraftiga börsrusningar vi upplevt. En ordentlig börskorrigering i världen sätter även den ljuset på en stor utmaning med ett underfinansierat pensionssystem.
https://www.ipe.com/pensions/pensions-in/spain-and-portugal/spain-a-pessimistic-outlook-for-pensions/10003246.fullarticle
http://www.sydkusten.es/sk/208/a/14627/hur-fungerar-de-spanska-pensionerna-
http://touch.metro.se/kolumner/spaniens-kris-ar-varre-an-vi-tror/EVHoce!ctNGrLUJuc2/

Dagens kalkon
Kommunistregimer som Nordkorea och Venezuela. De bjuder inte på mycket positivt för folket. Samtidigt är det viktigt att motverka revolutionära drömmar som till exempel på Cuba tidigare. Kuba innan Castro var förmögenhetsdistributionen typ 1/99. Om du vill studera ett exempel på misslyckad nation med motsvarande "1/99" fördelning idag finns Haiti i närheten. Men med klok liberal politik kan man skapa ett rättvist nationellt samhälle. Förmögenheter måste fördelas rättvisare än nu, det är dessutom samhällsekonomiskt smart.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Venezuela
https://www.theguardian.com/world/venezuela
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nordkorea
http://www.expressen.se/nyheter/usa-nordkorea-kan-avfyra-karnvapen/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cuba
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Haiti

Dagens stjärna
Det får bli alla duktiga lärare som har den pedagogiska förmågan att locka fram det bästa inom varje unik elev. Jag är säker på att det är lärare som ägnar tid åt beteendekunskapslära snarare än en massa vänsterdravel. Förskoleläraren nedan gör viktiga reflektioner som många föräldrar skulle tjäna att ta på största allvar.
http://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/skona-barnen-fran-alla-orakel/
http://www.expressen.se/debatt/de-som-tar-hand-om-era-barn-ar-hjaltar/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar