fredag 25 november 2016

Attraktivt för de bästa

Demografisk utveckling
De kommande åren finns gott om möjligheter och problem. Inget konstigt med det, så ser helt enkelt livet ut. Vilka är då de största utmaningarna för Sverige? Sannolikt de demografiskt betingade i vårt närområde. Stora pensionsavgångar, längre livslängd, negativ försörjningskvot, misslyckad integration osv. Minns som igår ett samtal med industriledaren Bo Berggren som ritade en pyramid och beskrev de ekonomiska konsekvenserna för AB Sverige om basen av värdeskapande arbetare minskar samtidigt som pensionärer kraftigt minskar sin konsumtion och sitt sparande. Ekvationen blev inte så munter om man vill leva i ett rikt samhälle där de som har det sämst ändå har det drägligt.
http://www.di.se/nyheter/makroradet-demografi-kommer-styra-ekonomin/

Skattekrig
Kan Sverige chockhöja skatterna för att klara bl a de demografiska utmaningar vi har? Knappast! Om intäkterna inte matchar kostnadsbehovet, hur länge kan man då leva på lån? Vad händer när låneutrymmet är slut? Sverige behöver en ny regering som betydligt bättre än nu jobbar med att stärka intäktssidan. Om man förstår hur viktigt det är att jobba med intäktsfrågan, utan att höja redan höga skatter på arbete, då försämrar man inte villkoren för företagare till mindre bolag. Om nu
Storbritannien väljer kraftiga skattesänkningar, hur påverkar det Sveriges väg framåt inom skattepolitiken? Och läs bifogad artikel ordentligt. Vilka konsekvenser får de förändringar som vissa önskar som beskrivs. Hur påverkas Sveriges nettoeffekt av det som beskrivs? Ja, ja hur mycket högre borde priset för Storbritanniens utträde bli om de går den här vägen?
http://www.di.se/opinion/tobias-wikstrom-dags-att-forbereda-sig-for-ett-skattevarldskrig/

Hjärna och hjärta
Låt inte MP styra något alls. Den som inte klarar av att formulera politiska idéer som är rättvisa och som klarar stresstester har inget vid makten att göra. Om det som beskrivs i nedan artikel stämmer är det dags för Socialdemokraterna att sätta ner foten och stå upp för en politik som balanserar mellan hjärnans och hjärtats argument. MP befinner sig i en desperat situation. Kanske är detta ett desperat taktiskt drag från MP för att försöka få ett skäl att lämna regeringen. De kanske äntligen insett att de inte klarar av att ha riktig makt. Det är svårt att ha riktig makt och ofta tvingas man då till ställningstaganden som gör ont i hjärtat men som backas upp av många argument förankrade i hjärnan. Det finns ofta enkla skäl till varför vissa partier inte klarar av, och är högst olämpliga, att regera. I opposition och i partiprogram kostar vissa på sig att inte ta ansvar för här och nu och vägen mot det Nirvana man tror på. Vid makten kan man inte ducka för det som kallas verklighet.
http://www.expressen.se/ledare/lat-inte-mp-skota-flyktingpolitiken-igen/

Varje röstberättigad människa i Sverige har som tur är en röst. Jag kan bara hoppas att en majoritet av svenska folket klarar av att tänka till ordentligt och väljer partier som förstår vilket ansvar det är att leda. Och att de förstår vilka de ska företräda och leda. Theresa May, premiärminister i Storbritannien, har nog inga problem med att inse att hennes uppdrag till 100% handlar om Storbritanniens folks bästa. Inga andras bästa, det får andra fokusera på. Rimligt? Eller är det mer rimligt att varje människa ständigt ska tänka på alla andra människors bästa hela tiden?

Agendan
Vad vill svenska folket med Sverige? Som man frågar får man svar. Som oftast vill människor olika saker. Både för att vi har olika grundinställningar i livet men också för att vi bär på olika referensramar som formar vad vi tycker i olika sammanhang. "Sverige" är för de flesta svenskar en del av "hemma", "demokratiskt", "jämlikt", "välbärgat", "vackert", "årstider", "höga skatter", "flitigt", "välorganiserat" och "omhändertagande". Riktigt "hemma" är där man under lång tid vuxit upp eller i det närsamhälle man bor. Politiker är förtroendevalda med uppdrag att värna och utveckla "hemma" i dess olika dimensioner. På hög nivå tycker vi alla rätt lika. Hur många vill inte ha fred? Hur många vill inte leva i ett välbärgat samhälle? Hur många tycker inte att det är viktigt att det finns gott om jobb? Hur många tycker inte att alla våra barn ska få en så jämlik och bra start i livet som möjligt? Det är i detaljerna dit som enskilda människor skiljer sig åt. Det är i detaljerna dit som olika partier skiljer sig åt. Detaljer som är av avgörande betydelse för hur det går. I ljuset av vår demografiska utveckling, Europas alla problem, ett annalkande globalt handelskrig och en sedan länge misslyckad integrationspolitik, hur fokuserar vi kommuners och Sveriges väg framåt på rätt saker?

Attraktivt för de bästa
Kan det vara så att de övergripande målen som många delar kan uppnås genom att Sverige anses attraktivt bland många av världens bästa inom olika områden? Vad skulle det innebära för Sverige och svenskt välståndsbygge? Vilka förändringar krävs för att vi ska vara attraktiva för de bästa? Är inte lösningen på Sveriges utmaningar så "enkel" att lösa? Om vi börjar med att se våra årstider som något positivt, vilka konkreta förändringar krävs för att locka många av jordens duktiga att vilja bli en del av vårt lag? Och att behålla alla duktiga vi har. Om man vill fortsätta att vara ett välståndssamhälle är det sannolikt klokt att tänka så. Men så kan man väl inte tänka i Sverige?... Det beror på hur man tolkar "alla människors lika värde". Vår demografiska utmaning, och faktumet att väldigt många av våra väldigt kunniga nu pensioneras, är starka argument för typ en "är du bäst? Flytta till oss i Sverige"-kampanj. Men, men vad ska stackars "Jante" säga? Kanske att utan tillräckligt många duktiga och hårt arbetande kan vi inte säkra det de flesta menar med "alla människors lika värde". Att alla våra barn får en rättvis och bra skolgång. Att ingen svälter eller fryser ihjäl på vårt territorium. Att alla får sjukvård. Att alla får rimligt stöd när de faller. Om vi är attraktiva för de bästa, då tror jag vi är attraktiva för alla. Och med fler av de bästa i vårt lag är jag helt säker på att vi kan förvalta alla möjligheter bättre, och skapa nya! Visst vill vi spela i den högsta serien och inte i en av de lägre? På Uppsala idrottsgala igår var det påtagligt hur mycket självkänslan och stoltheten ökar när närsamhället har många av landets och världens främsta i det lokala samhällslaget.
http://www.synonymer.se/mobil/?query=b%E4st
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Människovärde
http://www.tidskriftenscandia.se/?q=node/1121

Nu löser vi problemen
Förutom att fundera över hur vi kan vara attraktiva för de bästa kan vi också konkret prata om hur läget i landet ser ut, faktabaserat. Och vilka förändringar av dagens lagar och system krävs om vi leker med tanken att vi de kommande tre åren bjuder in 300.000-400.000 som anhöriginvandrar? När genomför regeringen migrations- och integrationskonferensen? Varför fegar de ur? Vem har sagt att det ska vara lätt? Svaren finns där ute! Och lösningarna får vi fixa själva. Ingen annan gör det åt oss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar