söndag 13 november 2016

Åldersbestämning

Snabbare problemlösning
Denna ständiga senfärdighet att lösa problem inom det offentliga systemet. Har det alltid varit så? Det är mycket som tycks ha samma arbetsprocesser som för typ 50 år sedan, trots att massor har förändrats sedan dess. Det är viktigt att reflektera ordentligt innan man fattar beslut som påverkar många. Samtidigt är det orimligt om den reflektionen och beslutsfattandet går sakta när uppenbara brister uppdagas.

Ålder har en central betydelse för mycket i vårt samhälle. Inte minst kopplat till rättskipning. Hur länge har vi tramsat runt kring åldersbestämning i Sverige? Självklart måste vi ha en rimlig uppskattning av människors ålder eftersom så mycket kopplas till vår ålder. Hur många enskilda har i onödan drabbats av personlig tragedi på grund av senfärdigheten att täppa till orimligheter i vår lagstiftning och arbetsprocesser för att lagföra brottslingar? Enligt Polisledningen har följande brott ökat mycket den senaste tiden i Uppsala. Snatteri, stölder, narkotikabrott, våldsbrott och sexuellt ofredande. De sexuellt relaterade brotten har ökat med 65%. I Uppsala säljs och brukas nu också heroin, något som vi tidigare sluppit i vårt närsamhälle.

Dagens system för åldersbestämning är sjukt. Läs nedan artikel så får du en bra uppfattning om hur sjukt det är. Artikeln beskriver väl delar av den oacceptabla situation vi idag har runt rättskipning och som i onsdags, på en säkerhetskonferens, tydligt förmedlades från Uppsalas Polisledning. Varför kan inte lagstiftningen skyndsamt justeras så att Polisen och åklagarmyndigheten får rimliga förutsättningar att frihetsberöva brottslingar? Hur acceptabelt är det att en person som har okänd identitet, som påstår sig vara minderårig, och som är misstänkt för våldtäkt, släpps? Just du är väl inte så naiv att du inte tror att brottslingar snabbt lär sig hur de ska bete sig för att minska riskerna för att åka fast och dömas för brott? Viktigt att också säga att nästan alla i Sverige har en känd ålder.
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/man-med-nio-alias-kan-utvisas-efter-dodshot-4435518.aspx
http://www.expressen.se/nyheter/nytt-system-for-att-aldersbestamma/
http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2016/09/Oetiskt-att-inte-aldersbestamma-flyktingbarn/

Lyssna på folket
Alla turer runt åldersbestämning är exempel som gör många invånare förbannade. Oförmågan, eller till och med vissas ovilja, att täppa till liknande problem bidrar starkt till folkets förakt mot det så kallade etablissemanget. Nedan artiklar och youtubeinslag är kloka betraktelser av varför stora delar av folket fått nog av eliten. Det är de etablerade krafternas oförmåga som öppnat upp för ett allt starkare missnöje, glöm inte det! Och allt fler känner stor oro över samhällsutvecklingen. Det är klokt att ta den oron på största allvar. Att inte beskriva obekväma verkligheter bara för att de spär på oro är fel metod! Rätt metod, och som de flesta invånare förväntar sig av sina företrädare, är att se och tala om problem och skyndsamt lösa dem. När man använder sig av "sopa under mattan" metoden blir problemen till sist väldigt svåra att lösa. Det är klokt att ta många människors oro på största allvar! Samtidigt som vi löser problem är det viktigt att förstärka möjligheter och glädjas över allt som är bra.
http://ledarsidorna.se/2016/11/ann-heberlein-usa-valet-och-det-glomda-folket/
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=GLG9g7BcjKs
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-dags-för-journalistisk-självreflektion-1.3950828
http://www.gp.se/ledare/trägårdh-republikanerna-usa-s-nya-arbetarparti-1.3949449
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/se-oron-innan-trump--vralet-nar-sverige-2018/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar