onsdag 16 november 2016

Historiska perspektiv och desinformation

Desinformation
Hur länge under mänsklighetens historia har desinformation använts för att tjäna egna syften? Länge. Företags, andra organisationer och länders agendor får råda och desinformation kan vara en bra metod för att uppnå egna målsättningar. Verkligheten är full av ryktesspridningar, felaktiga fakta som sprids, statistik som presenteras på bedrägliga sätt och förtal som syftar till att skapa egna fördelar. Maktspel skulle vissa kalla det. I efterdyningarna kopplade till Trumps valvinst har trycket på Facebook och Google blivit stort att försöka "städa upp" liknande aktiviteter. Blir intressant att följa hur det ska gå till utan att det i praktiken blir någon form av censur. Tror du de lyckas stoppa allt skräp som sprids? Som konsument av mycket information är det viktigt att vara väldigt källkritisk och ifrågasättande. Det är gott om desinformation på nätet.

Lär av vår historia
När jag gick i skolan var historia ett av de roligaste ämnena. Man kan lära sig mycket av att kunna och studera historia. Främst kan man applicera mänsklig beteendevetenskap kopplat till historiska personligheter och vi kan lära oss att se gruppers beteendemönster i tider med stora förändringar. Samtidigt är varje tid unik. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen om man vill jämföra med tidigare års erfarenheter. En sak vi kan lära av vår historia är att kvinnor fått väldigt lite utrymme när vår historia beskrivs. Trots att de garanterat funnits många starka, intelligenta och ambitiösa kvinnor i alla tider. Är det testosteronet som är huvudskälet till att män varit och fortfarande är de som oftast tar sig fram till riktigt mäktiga positioner? Hur många kvinnor är ledande riskkapitalister? Vilka roller i samhället tror du har störst verklig makt? Tycker du att Abramowicz har en poäng i bifogad artikel?
Slöseri
Det är alltid upprörande med människor som lever vidlyftigt på andras bekostnad. De har funnits i alla tider. Särskilt upprörande är det när det är människor som verkar i den så kallade politiska förtroendebranschen som slösar. Ännu mer upprörande är det när vänsterpolitiker gör det eftersom de älskar att hårt beskatta det arbetande folket. Och de vill gärna framställa sig som särskilt måna om oss invånare.... Bra att regeringen kräver tillbaka lite av alla resepengar som skattebetalarna åkte på när Erik Bromander passade på att, gärna i affärsklass, uppleva världen på skattebetalarnas bekostnad. Mycket har hänt under människans utveckling. Det är klokt att inse att det främst är systemen runt oss som särskilt ändrat våra förutsättningar. I grunden är vi fortfarande människor med specifika egenskaper för just vår art. Du tror väl inte att det är på något annat sätt? Vissa beter sig vissa mer outvecklat, oansvarigt och egoistiskt än andra. De människorna är experter på att använda desinformation för att nå egna syften, klokt att ha koll på dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar