lördag 19 november 2016

Hora eller bock

Emot istället för
Europa är en orolig och demokratiskt åldrande kontinent. Inte nog med att vi åldras mest av alla kontinenters befolkningar vi utgör också endast cirka 7% av jordens befolkning. Bland annat gissar jag att Européer eller amerikaner med europeisk bakgrund för 40 år sedan representerade över 80% av världens miljardärer. Idag är den säkert nere i max 40% och påväg ner. Det nyckeltalen är sannolikt huvudskälet till den kraftiga utvecklingstakt vi upplever. Efter hundratals år av globalt inflytande och dominans börjar européernas maktbas att gunga vilket bland annat ser sitt uttryck i att allt fler invånare visar sitt missnöje genom att rösta på missnöjespartier. Partier som vinner stöd för att de i huvudsak är emot något istället för något.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?language=sv&type=IM-PRESS&reference=20080414FCS26499

Bär kvinnorna på räddningen
I denna tid får vi kanske också ett historiskt läge där flera av Europas mäktigaste länder leds av kvinnor. Angela Merkel i Tyskland, Theresa May i Storbritannien och snart möjligen Marine Le Pen i Frankrike. Ett Tyskland som försöker hålla tillbaka kraftigt växande protektionistiska krafter. Ett splittrat Storbritannien som vill lämna EU. Ett Frankrike som blir allt mer främlingsfientligt. Kommer dessa ledare att kunna samarbeta för att vända Europas negativa utveckling? Vad händer om de inte kan det och Europa splittras allt mer? En sak är säker och det är att ett splittrat Europa öppnar upp för att Putins Ryssland, USAs Trump och andra kontinenters ledare enklare kan försvaga européernas position i världen. En annan sak jag är säker på är att många ser på dessa tre mäktiga kvinnor på olika sätt! Personligen hoppas jag att EU skärper till sig och fattar att samarbetet måste bli smalare men vassare. En av Europas konkurrensfördelar är vår mångfald av kulturer. Det är klokt att bygga på sina konkurrensfördelar istället för att så kraftigt som hittills försöka likrikta oss.
http://www.di.se/nyheter/da-ar-may-redo-att-aktivera-artikel-50/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/marine-le-pen-vill-skapa-en-politisk-jordbavning/
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/merkel-vantas-stalla-upp-igen-besked-pa-sondag
http://www.forbes.com/profile/angela-merkel/

Moral och etik
Människor i USA fortsätter att påverka människors beteenden även i Sverige. Tyvärr påverkar säkerligen valet av Trump som president tonen i västerländernas debatter. Han har ju öst respektlösa kommentarer om till exempel kvinnor, så varför ska inte en moderat i Sverige kunna bete sig på ett liknande sätt?.... Trump vann ju valet i USA så det respektlösa är väl en metod som tjänar sitt syfte?.... Sug på den en stund! Usch säger jag om den respektlösa kultur som Delmon Haffo ger uttryck för. Tobé ska självklart slå ner på liknande idioti men Kinberg-Batra ska entydigt kliva fram och säga att liknande kulturuttryck inte har något inom Moderaterna att göra! Ingen ska kallas för hora eller bock. De flesta av oss väljer våra livsstilar och hur vi väljer att umgås med andra är upp till var och en utan rätt till fördömande, så länge man inte skadar andra. Och en kvinna eller man som lever på att sälja sin kropp är nästan uteslutande ett offer för någon annans godtycklighet eller djupt drogberoende. Usch, usch och usch!
http://mobil.unt.se/ledare/kinberg-batras-ansvar-4443035.aspx
http://www.expressen.se/nyheter/chefen-omplaceras--efter-m-skandalen/

Räddningens hjältar
Att allt fler kvinnor tar sig fram till de främsta ledarrollerna är kopplat till många anledningar. En är att de föds in i maktens boningar, precis som förr. Visst kan de ändå vara dugliga men visst kan vi vara överens om att det knappast handlar om meritokrati i Antonia Axelsson-Jonssons, prinsessan Victorias, Christina Stenbecks eller Louise Lindhs (Fredrik Lundbergs dotter) fall? Tolka mig inte fel nu! Jag säger inte att de inte är dugliga på det de gör, bara att de haft "räkmacka" i konkurrensen mot andra meriterade alternativ. I Uppsala och i övriga Sverige finns många "self made" kvinnor på högsta ledaruppdrag. Kvinnor får mer och mer makt runt om i ett allt oroligare Europa. Förhoppningsvis är det mest på grund av att de dugligaste får uppdragen. Dugligheten i tider som nu handlar också om förmågan att tänka annorlunda och klokt.

Hur kommer det sig att de utan tvekan viktigaste opinionsbildarna för en fri och liberal värld idag är kvinnor? Är de flesta män tomma på civilkurage och idéer? Anna Dahlberg, Alice Teodorescu, Tove Lifvendahl, Sanna Rayman, Naiomi Abramowich och Aleksandra Boscanin är nutidshjältar som föredömligt kämpar för en klokare väg framåt för vårt lands invånare. Även om du inte gillar vad de skriver ska du ändå bemöta deras synpunkter med respekt. Du som inte kan behandla även dina meningsmotståndare med respekt tycker jag är ynklig. Om vi vill undvika våldsamma konflikter ska slaget om framtiden vinnas genom hårda, sakliga och respektfulla debatter, och demokratiska majoritetsbeslut. Sen avgör folket vilka de tror är bäst att leda oss mot en bättre framtid! De som vinner folkets röster är också klok nog att noga lyssna noga på folkets åsikter. Låt mångfalden blomstra i en miljö där vi samtidigt står upp för några för oss självklara värderingar. Demokrati, jämlikhet, matchning mellan rättigheter och skyldigheter och respekt! Nu vänder vi den negativa trenden! Allt fler som leder den vägen är kvinnor. Utmärkt, så länge det är på grund av bästa CV. Glastak ska inte finnas för vare sig min dotter eller son! Meritokrati och respekt leder mot framgång.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/se-oron-innan-trump--vralet-nar-sverige-2018/
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-vem-av-oss-ska-gå-1.3971317
http://www.svd.se/lofven-bor-lyssna-till-missnojda-sd-valjare/om/elvakaffet
http://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/vi-maste-vara-radda-om-tilliten/
http://www.gp.se/ledare/regeringen-måste-erkänna-verkligheten-1.3956694


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar