torsdag 3 november 2016

Korruption och det försvunna förnuftet


Korruption i Sverige

Det finns självklart korruption i Sverige. Det är självklart oacceptabelt eftersom det både snedvrider rättvis konkurrens, i offentliga sammanhang representerar det stöld från skattebetalarna och i bolag stöld från aktieägarna. Göteborgs kommun, sedan länge styrt av Socialdemokraterna, har avslöjats gång efter gång med att skattepengar missbrukas. Hur mycket mer smuts finns bara i Göteborg som inte avslöjas? Som ledande folklig politisk företrädare är jag glad över att det fortfarande finns grävande journalistik som ibland avslöjar olagligheter och moraliskt mycket oacceptabla beteenden.

Uppdrag granskning, UG, på SVT representerar stort samhällsvärde. Maktens personer, runt om i Sverige, som är korrumperade eller befordrade över sin förmåga fruktar dem. Visst tycker även jag att deras reportage ibland inte riktigt håller rimliga kvalitetsnivåer. Särskilt irriterande är det när de frågar politiker eller tjänstemän om enskilda fall och får dem att framstå som "idioter". Vi får inte yttra oss i enskilda fall, och det vet journalisterna. Men, men jag skulle gärna se många fler grävande journalister! För att försvara vår demokrati, bidra i jämställdhetsambitioner, bekämpa maktmissbruk, motverka korruption och andra brott behövs grävande journalister. De fyller en viktig roll i samhället.

Min uppgift i Sverige är inte att vara vare sig åklagare eller domare. Samtidigt hoppas jag att de som avslöjas för missbruk av medborgares, skattebetalarnas och chefers förtroende får maximala straff. Jag tycker att ansvariga politiker i den senaste Göteborgskandalen kom för lindrigt undan i UGs program. Hur kunde ordföranden i nämnden skriva på avtal om boendeplatser i juni 2016 när det inom kommunen var känt att behovet av liknande boende kraftigt minskat? Antingen hade hon ingen koll på läget eller så var anledningen någon annan. I min värld är det klokt av invånarna att bättre försäkra sig om kompetensen hos politiker på toppositioner. Och vet du att Anna Johansson, Infrastrukturminister samt Socialdemokrat, tidigare var ledande politiker i Göteborg. Det var hennes närmaste medarbetare som nyligen fick sparken för att det avslöjats att han rest massivt och dyrt för våra skattepengar. Inte undra på att de flesta som kan lämnar Göteborg och flyttar till angränsande kommuner.... "Makt korrumperar" brukar det sägas. Bland annat Göteborg skulle må bra av ett maktskifte.

I den senaste Göteborgsskandalen är det "kladdigt" mellan ledande tjänstemän inom socialförvaltningen och ett norskt företag. Det borde vara självklart att vare sig ledande politiker eller tjänstemän inom något eller några år kan börja jobba åt verksamheter som de tidigare köpt omfattande tjänster eller dyra projekt av! Hur kan det vara svårt att förstå olämpligheten i liknande övergångar? Skattemissbruket är sannolikt mycket värre än vi vill tro. Tycker du det ska finnas vattentäta hinder för ledande politiker och tjänstemän att under rimlig tid inte få jobba i företag de gjort affärer med? Hur lång ska inkubationstiden vara? Är arvoderingar till politiker ett problem?

Upp till försvar

Har dagens moderna människa förlorat förnuftet? Bifogad artikel är mycket läsvärd. Vad har gått så snett i vårt samhälle att inte förnuftet längre får råda för de flesta hela tiden? Återigen denna klokt vägda bedömning mellan hjärna och hjärta. Är denna oförmåga till förnuft kopplad till sociala mediers inverkan på människor? Något har absolut gått snett när vi allt för ofta tillåter annat än förnuftet leda vår väg framåt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar