fredag 4 november 2016

Rättvisa

Olika start i livet
De flesta som jobbar och sliter blir inte rika. Samtidigt finns de få som ärver mycket, slår igenom som sångartister i ung ålder eller vinner massor av pengar på lotto. Är det rättvist? Eller hur rättvist är det att vissa föds in i en familj med föräldrar som älskar och respekterar den man är. Andra föds in i likgiltighet, drogmissbruk och vanvård. Hur rättvist är det? Håll med om att det minsta ett civiliserat samhälle kan göra är att försöka se till så att alla våra barn, oavsett bakgrund, får bästa möjliga individuella matchning i skolan! Samhällen som inte har den strävan är orättvisa.
http://www.synonymer.se/mobil/?query=r%E4ttvisa

Ett sant meritokratiskt system är fritt från nepotism och annat orättvist. Meritokratin bygger på insikten att verksamheter utvecklas bäst om de som rättmätigt förtjänar ett förtroende också får det. Lojalitetsperspektivet är teoretiskt ointressant. Lojaliteten ska vara till relevant uppdrag, inte till någon "furste". "I sin mest grundläggande form, är "rättvisa" systematiserad utdelning av straff och belöning. I förlängning av detta kan man säga att rättvisa utesluter slumpmässig behandling av individer."
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rättvisa
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Meritokrati

Förmögen
Någon i Uppsala vann i onsdags 117 miljoner på lotto. Är det rättvist? Varför vann inte du? Det har inget med rättvisa att göra. Det handlar om 1) att man överhuvudtaget spelar 2) man har tur och vinner. Till detta kan man förhålla sig avundsjukt eller ärligt gratulera. Jag gratulerar och hoppas att personen som nu blivit mycket förmögen gör något klokt för alla pengarna.
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/uppsalabo-vann-117-miljoner-4426798.aspx

Marcus och Martinus
Har du hört talas om dessa unga norska tvillingbröder? Bröder som aldrig varit borta från varandra mer än "17 timmar". De fyller Sveriges största arenor och antalet fans runt om i världen växer så det knakar. De är 14 år. Är det rättvist? Hur var ditt liv som 14 åring? Varför fick inte du berömmelse och rikedom av egen kraft vid 14 års ålder? Kanske för att vare sig du eller jag hade ambitionen då? För att vi inte hade någon särskild begåvning och tålamodet att träna, träna och åter träna? Men visst kan vi förstå att Mozart inte är det enda underbarn som fötts.

Marcus och Martinus är fantastiskt duktiga. Blir intressant att följa om de klarar av konkurrensen när deras unga vackra pojkröster tar slut. Jag utgår ifrån att de inte kastrerar sig för  att försvara rösten. Att de lyckas är inte på bekostnad av att någon annan misslyckas. De lyckas helt enkelt få ihop olika färdigheter till en soppa som uppskattas av många. Därför är deras framgångar rättvisa.

Tänk att unga pojkar kastrerades förr för att försöka behålla deras vackra sångröster. Det var inte rättvist! Strävan efter ying/yang är också en viktig strävan efter rimlig rättvisa mellan oss människor. Ett framgångsrikt samhälle måste upplevas som rättvist. Att alla får lika är inte generellt rättvist! Tänk att det finns så många som tror det....
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Marcus_%26_Martinus
https://m.youtube.com/watch?v=_j5KR28qtsI
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart
https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/01/pojkar-kastrerades-for-sangrostens-skull-jamstalldisten-lagger-pussel/

Hillary eller Donald
Ur ett strikt meritokratiskt perspektiv tror jag de flesta är eniga om vem av presidentkandidaterna som är mest lämplig för uppdraget. Samtidigt är USA en demokrati och då handlar också valkampanjer om vem/vilka som är skickligast på att sälja sina budskap till utvalda målgrupper. Det handlar tyvärr också om skickligheten att använda dagens medievärld till sin fördel genom att smutskasta sina motståndare. Det är en merit att vara duktig på sådant och horder av PR-konsulter tjänar massivt med pengar på sådant illaluktande arbete. Smutskastning utan grund är även vanligt i Sverige. Rättvist tror jag inte det amerikanska presidentvalet blir. Ingen av de två kandidaterna har den legitimitet som skulle vara bra i den oroliga tid vi lever. USAs två stora partier borde ha kunnat få fram kandidater med bättre legitimitet bland invånarna. Jag hoppas bara att utgången av valet inte allt för kraftigt kommer att handla om att resultatet blev orättvist. Oavsett vem som vinner får vi snart veta om det är en Lada eller en Ferrari under kampanjskynket....
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/samma-frustration-som-vi-sett-i-sverige/

2 kommentarer:

  1. Jag tror Trump vinner för att folket vill se en driven person som vill förändra en situation folket inte är nöjda med. Att rösta på Clinton är nepotism då hon redan är infödd i vita huset. Ett val skall ge nya aktörer möjlighet att påverka och utvecka. Tyvärr har USA missat den chansen till i år. Min fiktiva röst hade gått Bernie Sanders men nu går den till Trump för han kan skapa förändring i ett läge där Clinton endast vill förvalta sina vänners tillgångar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är besvärande att båda kandidaterna saknar ordentlig legitimitet. Det innebär att en redan svag demokrati i USA försvagas ytterligare. Snart vet vi vem som vann. Snart påverkas vi av den presidentens vägval. Resten av världen kanske borde få 1/100-röst i länder som är permanenta medlemmar i säkerhetsrådet....

      Radera