onsdag 22 september 2021

Snart sämst

Välståndet avgörs av näringslivsklimatet

När man trodde att det var omöjligt för Uppsala kommun att rankas allt sämre lyckas det lokala vänsterstyret med bedriften att leda kommunen mot ett allt sämre näringslivsklimat. Uppsala kommun rankas på plats 232 av 290 kommuner. Med tanke på alla fördelar Uppsala har och med tanke på alla förutsättningar Uppsala har att tillhöra Sveriges mest näringslivsvänliga kommuner är det en mycket anmärkningsvärd ranking. Alla Uppsalabor borde inse att vi måste rösta fram en politisk ledning som kraftigt kan stärka näringslivsklimatet lokalt samtidigt som vi kraftigt behöver höja kvaliteten inom välfärdens kärnverksamheter skola, vård och omsorg. 

Nedan bifogar jag en artikel från Svensk Näringsliv i UNT där det nya rankingresultatet presenteras. Det finns många skäl till varför alla Uppsalabor ska känna besvikelse över detta faktum. Bland annat då det försvagar vårt lokala idrotts och kulturliv som har stora möjligheter att stärkas när också näringslivet mår bra och utvecklas positivt. Svenskt Näringsliv efterlyser ett mycket starkare politiskt engagemang för att få till nödvändiga förbättringar. Alla Uppsalabor som bryr sig om dessa viktiga frågor borde ha insett att Uppsala under många år saknat ett politiskt styre som lägger nödvändig tid på att kraftigt förbättra vårt lokala näringslivsklimat. 

"Uppsala kommun hamnar i år på 232:a plats av 290 på Svenskt Näringslivs årliga undersökning av kommunernas företagsklimat, som släpps i dag. Det är 20 platser sämre än förra året och den sämsta rankingplaceringen någonsin. Det mål som kommunledningen har satt upp om att hamna på topp 50 på listan till 2023 blir allt svårare att uppnå. Älvkarleby får med sin 103:e-plats bäst betyg i länet, trots att man även där tappat några placeringar sen förra året."

"Rankingen baseras på hur företagen upplever saker av central betydelse för att bedriva näringsverksamhet, såsom tillgång till kompetens och kommunikationer, hur kommunen bemöter företagare, vilken attityd som finns till företagande och hur brottsligheten påverkar förutsättningarna för att driva företag. För Uppsala kommun är det främst de sistnämnda punkterna – attityd till företagande, bemötande av företagande och brottslighet – som är de stora problemen."

"Det är inte bara i Uppsala kommun som företagen har synpunkter på kommunförvaltningarnas attityder till företagande och bemötandet av företagare. Det bör inte underskattas vilken betydelse det har att kommuner bemöter sina företagare tjänstvilligt och professionellt. Tyvärr är den utbredda uppfattningen i länets näringsliv att man av kommuntjänstepersonerna alltför ofta bemöts med en dumförklarande attityd och ett överdrivet byråkratiskt språkbruk – gärna i mailform snarare än över telefon."

"Det kan inte nog betonas att det lokala företagsklimatets mående påverkar varje kommun i länet. Var åttonde vuxen person i Uppsala län är arbetslös och försörjs av bidrag samtidigt som långtidsarbetslösheten stiger. Utöver hur det undantränger angelägna satsningar förstör det också självkänslan och framtidsutsikterna för de berörda individerna. Att Uppsala län ses som en bra plats att etablera och behålla sin näringsverksamhet på är helt avgörande för att detta utanförskap ska kunna brytas." 

"Uppsala län har i kraft av sin närhet till Stockholm och Arlanda samt som hemstad till två av landets främsta universitet potential att bli en av landets absolut främsta län för företagande. Nu krävs ett intensivt och målmedvetet arbete för att den potentialen ska kunna förverkligas. Det är länets politikers ansvar att se till att så sker."

Sverige har fortfarande många innovativa människor aktiva på våra universitet och inom vårt näringsliv. Det är mycket positivt. Samtidigt är vi ett land med väldigt mycket strukturella problem jämfört med till exempel Schweiz. Det är imponerande att Schweiz toppar världsligan över länder som är mest innovativa. Personligen är jag övertygad om att det handlar om att de förstår att vårda sina bästa universitet, förstår att ständigt vårda sitt näringslivsklimat och att de har världens mest imponerande demokrati. Sverige behöver lära mycket av vad Schweiz gör och snabbt reformera Sverige in på en betydligt hållbarare välståndsväg. Vi kan mycket bättre än nu men det går inte med det nuvarande politiska ledarskapet i Uppsala kommun och i Sverige. Tidningen näringslivet citerar TT nedan.

"Sverige behåller andra platsen på den globala rankingen av världens mest innovativa länder, Global Innovation Index, en placering Sverige haft sedan 2019.

Samtidigt behåller Schweiz topplaceringen i rankingen som presenteras i en rapport av FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. På tredje plats kommer USA.

I årets undersökning har man särskilt tittat på hur ländernas innovationssystem och innovationsförmåga fungerat under pandemin.

"Sverige är på nytt ett av världens mest innovativa länder. En viktig del är vår unika förmåga att samverka mellan näringsliv, akademi, civilsamhälle och det offentliga för att kraftsamla och hitta lösningar på våra samhällsutmaningar", säger näringsminister Ibrahim Baylan (S), i en skriftlig kommentar.

Näst bästa nordiska land i rankingen är Finland på en sjundeplats följt av Danmark på niondeplatsen."

https://www.tn.se/ekonomi/sverige-nast-bast-pa-innovation/

Den 11 juni 2015 publicerade Dagens Industri en debattartikel skriven av mig, Lars V Kylberg och Sören Gyll om hur demokratiskt vilse Sverige hamnat samt att Sverige behövde skärpa till hur landet styrs om landet inte inom en generation ska bli relativt fattigt igen. Till sist fick vi som vi efterfrågade att Decemberöverenskommelsen föll. Den demokratiska mobbningen av vissa riksdagspartier har blivit mindre. Tyvärr leds Sverige fortsatt på ett sätt som år efter år försämrar vårt näringslivsklimat, som har allt fler tusentals vuxna som inte är självförsörjande, och därigenom hotar vår ambition att vilja leva i ett generellt välståndsland.

https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar