måndag 13 september 2021

Gruppkulturers faror

Mycket att lära av vår historia

Det finns massor att lära av vår historia. Trots att teknikutvecklingen går enormt snabbt är människan ur ett beteendevetenskapligt perspektiv på många sätt fortfarande som när vi var "grottmänniskor". Det är viktigt att förstå för människor som engagerar sig i hur våra moderna samhällen i sin helhet bäst utvecklas. Den som är modern i sitt nyttjande av ny teknik idag kan snabbt vara omodern, får man skylla sig själv då? Som tur är innebär allt mer av utvecklingen av till exempel digital kommunikation att metoderna för användandet blir allt enklare. Det gör att allt fler har en chans att använda alla nya smarta hjälpmedel som skapas. Hjälpmedel som på olika sätt stöttar de flesta människor att frigöra tid till mer intressanta arbetsuppgifter eller fritidsintressen än förr. Det är dock alltid viktigt att komma ihåg att människan inte generellt hunnit ställa om till att bra klara all den information vi översvämmas med och allt nytt vi förväntas förhålla oss till. Och i grunden är vi flockorienterade vilket bland annat innebär att många av oss lider om vi inte känner att vi tillhör en ”flock”. Det flockbeteendet kan vara mycket berikande för oss människor. Det beteendet kan tyvärr också leda ”normala” människor till att göra fruktansvärda övergrepp mot andra människor som inte tillhör ”den rätta flocken”. Att förstå detta nedärvda behov av att känna ”flocktillhörighet” är inte minst viktigt i kampen mot organiserad brottslighet. Varje organiserad brottsgrupp har sin egen gruppkultur. En kultur som bland annat leder till dödligt våld. Gruppers normer och värderingar har stor betydelse för hur dess medlemmar beter sig. 

I SR/P1s programserie "Filosofiska rummet" hade de ett mycket intressant avsnitt om "Kan vi lära av historien". Bland annat refereras till studier av historikern Browning som genom sina faktastudier kopplade till förintelsen visar att normala människor under tryck från en farlig gruppkultur kan utföra vidriga övergrepp på andra människor. Till stor del just kopplat till människans vilja att tillhöra en grupp och att inordna sig i en vald grupps normer och värderingar.

"Cicero hyllade historia som livets läromästare. Men har människan förmåga att lära av historien eller måste varje generation göra sina egna misstag, föra sina egna krig?"

https://sverigesradio.se/avsnitt/kan-vi-lara-av-historien

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Christopher_Browning





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar