lördag 4 september 2021

Fantastiska svenskar

Den svenska framgångskulturen

Få samhällen, om något, har under många år varit så jämställda och möjlighetsinbjudande som det svenska. I slutet av 1800-talet och under inledningen av 1900-talet skapades onekligen en svensk kultur som tjänat många som fötts i Sverige, och många som invandrat hit, väl. Bevisen för det är många och återspeglas i många globalt framgångsrika företag, många framgångsrika företagare, många framgångsrika forskare, många framgångsrika idrottsprestationer och många framgångsrika musikprestationer. Jämfört med antal invånare är nog Sverige världsmästare på att ge förutsättningar för dessa framgångar. Och exemplen är många av svenskar som fötts i enkla förhållanden som gjort kometkarriär i välståndstrappan. 

I Sverige har invånarna mer än i USA haft jämlika chanser att lyckas med sina drömmar. Det är fantastiskt. Om ”Jante-lagen” bidragit till framgångarna vet jag inte. Jag vet dock att våra yngre inte längre ger ”Jante” några pluspoäng. Inte minst moderna tiders invandring har bidragit till det. I alla tider har invandrare, mer eller mindre, bidragit till utvecklingen av det svenska samhället. Och min uppfattning är att alla som har rätt att långvarigt befinna sig i vårt samhälle och som accepterar de lagar och regler som gäller oss alla jämlikt är att betrakta som svenskar. Och även om ett fåtal med invandrarbakgrund idag toppar statistiken över de mest kriminella är de väldigt många färre personer än de väldigt många invandrare som toppar studieresultaten på våra universitet och som driver framgångsrika företag. Det är viktigt att vi alltid förstår att vi är enskilda människor med ett eget ansvar för våra handlingar. 

Näringslivet är särskilt viktigt för att skapa välmående samhällsbyggen. På många sätt har vi svenskar lyckats anpassa oss till en ny verklighet och dess möjligheter. Länge har kreativa inriktningar varit populära och kreatörer i olika förpackningar är nästan alltid också egenföretagare. Några särskilda grenar där svenskar utmärker sig är musik, dataspel, medicinteknik, läkemedel, bioteknik, miljöteknik, fordonsnischer, flygfarkoster och faktumet att vi har gott om värdefulla råvaror. Mycket är fantastiskt i Sverige. Det enda som är riktigt misskött är politiken, vilket tyvärr drabbar oss alla negativt eftersom politiken styr migrationspolitiken, rättssystemet, skolan, sjukvården, äldreomsorgen och infrastrukturpolitiken. Kortsiktigt klarar sig Sverige bra trots politiskt division 5 spel. Långsiktigt drabbar det våra enskilda möjligheter att förverkliga drömmar och företags möjligheter att konkurrera. 

ABBA är ett utmärkt exempel på kreatörer och artister som också levererar tjänster på en global musikmarknad. Det är fantastiskt kul att de på min födelsedag, efter 40 års uppehåll, släpper nya låtar och där bandets seniora medlemmar nu också tar in musikvideotiden in i avatarernas tid. En avatar är en digital version av dig. En digital version av dig som kan vara evigt ung och kanske ”odödlig”. Teknikutvecklingen och de kreativa affärsmodellerna utvecklas hela tiden. Förhoppningsvis är svenska tekniker och företagare involverade med Lucas som jag skriver om nedan. Tänk att vi nu, med avatarerna, dyrt kan sälja sitt digitala jag till köpare. Tänk vad Elvis hade kunnat få betalt om han hunnit med att sälja sin själ vidare att leva genom sin avatar som nya musiker och nya affärsmän fyller med nya låtar, nya shower och nya skandaler. Du inser väl att även avatarer kommer att kunna vara med om sexskandaler, slå sönder hotellrum och ha stunder i knarkträsk som kräver rehabilitering. Men de dör aldrig. Möjligen är de i ”frysboxen” under tider då inga riktiga musiker och affärsmän gör något modernt gångbart av immaterialrätten i form av din avatar. 

https://www.svt.se/kultur/abba-musikern-om-hemlighetsmakeriet-tvingades-halla-tyst-i-tva-arp

Som sagt tar teknikutvecklingen allt snabbare steg. De åldersrika ABBA medlemmarna är nu odödliga avatarer. Kan bara upprepa att det är häftigt att just de blir först att göra liknande digitala konserter. Självklart är en filmgigant med i satsningen, George Lucas. Lucas var en av de extremt framgångsrika kreatörerna till ”Star Wars”. Kreativitet, teknikutveckling och smart affärsförpackning är dagens viktigaste variabler i framgångsbyggande, oavsett vad man ägnar sin energi åt.

https://www.ilm.com/

Idag är en stor och känslofylld dag för mig. Min son gifter sig med en småländska. En riktigt trevlig och framåt småländska som också pratar så man hänger med i vad hon säger. Som vi alla vet är det ingen självklarhet att man gillar en smålänning bara för att de kommer ifrån småland. Att de gifter sig i Sveriges historiska huvudstad, Uppsala, denna strålande soldag är också kul. Du kan väl svensk bronsålders historia? Och du vet väl att Sverige när nationen var som mäktigast styrdes från Uppsala? Tiden då Gustav II Adolf och drottning Kristina styrde. Drottning Kristina som abdikerade i Uppsala och som är den svensk som ligger pampigast begravd av alla svenskar i S:T Peters kyrkan i Rom. Och det mesta tyder på att när Sverige åter får en kvinna på rikets högsta ämbete efter Kristina är det en tjej från Uppsala, Magdalena Andersson. Efter studier i Stockholm, Kuala-Lumpur, Tokyo, Uppsala, Lund, Corevallis och Köpenhamn lyckades valdes Uppsala för dagens känslofyllda aktiviteter. Jag är övertygad om att brudparet kommer att bidra till fortsatta svenska framgångar. Livet är underbart. Kärleken är störst.

https://m.youtube.com/watch?v=Ne0ewfPekjc



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar