tisdag 14 september 2021

Jaga fusket mycket bättre

Skattepengar till rätt saker

Tyvärr försämras försörjningskvoten i Sverige. Det vill säga allt färre skattebetalare, och fullt självförsörjande, förväntas att betala allt mer för att upprätthålla en generell välfärd som har allt större kvalitetsbrister. I ett land som har bland världens högsta skattetryck på sin arbetande befolkning, och pensionärer, är det oacceptabelt att inte extremt kostsamt fusk och stölder från befintliga bidragssystem bekämpas betydligt bättre. 

https://portal.research.lu.se/portal/files/96086889/Sj_lvf_rs_rjning_r_det_angel_get_.pdf

Anna Dahlberg skriver läsvärt om hur vansinnigt det svenska samhället förhåller sig till ett omfattande och mycket destruktivt bidragsfuskande. Ett bidragsfuskande som också göder organiserad brottslighet i Sverige. Det är för mig obegripligt hur vi kan ha en riksdag som saknar en majoritet för att i tid driva på för fungerande metoder som stoppar allvarliga stölder från oss skattebetalare. Oförmågan att åtgärda problemen som väl beskrivs av Dahlberg nedan leder inte bara till att stödet till dem som verkligen behöver ett bra stöd från oss andra urholkas, och att organiserad brottslighet stärks, det får många av oss att bli mycket frustrerade över hur det slösas med våra skattepengar.  

”Inte en enda krona ska gå till kriminella!” Det fastslog finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i veckan när hon presenterade en ny myndighet som ska förhindra bidragsfusk. Inte en enda krona? Bara inom assistansersättningen gjorde Försäkringskassan förra året återkrav på svindlande 460 miljoner kronor för misstänkt fusk. Totalt uppgår fordringarna för felaktigt utbetald assistansersättning nu till 900 miljoner kronor. Det ger en fingervisning om hur stort det verkliga problemet är med tanke på hur svårutredd denna brottslighet är."


"Mångmiljardbelopp rinner ut ur statskassan varje år. Vi är många som har skrikit oss hesa i ett decennium om det storskaliga svindleri som pågår. Nationella underrättelsecentret NUC har skrivit larmrapporter och utredningar har avlöst varandra. Ändå har förbluffande lite hänt. Den politiska nivån har inte velat lyssna."


"Vidare konstaterar myndigheterna: ”Kopplingar finns till konfliktrelaterade skjutningar, terrorfinansiering och ekonomisk brottlighet.” Att detta tillåts fortsätta år efter år är absurt. Samma stat som säger sig vilja bekämpa den organiserade brottsligheten med alla medel pumpar själv in mångmiljonbelopp i den. Eller som det uttrycks i Olle-rapporten: ”Staten blir möjliggörare för systematiska brottsupplägg.” 


"I stället för att ta krafttag mot denna kriminalitet har Försäkringskassan berövats flera viktiga verktyg. År 2018 togs exempelvis de så kallade tvåårsomprövningarna bort, som gjorde det möjligt att följa upp brukares medicinska behov med jämna mellanrum."


"Inte en enda krona till kriminella? Sällan har glappet mellan retorik och verklighet känts så stort."


"Det finns inga ursäkter för att inte ta itu med denna systemhotande brottslighet. Till att börja med måste man konstatera det uppenbara: Den stora majoriteten av alla assistansbedrägerier som nystas upp rör personer med utländsk bakgrund. Det kan ha flera olika orsaker, men en avgörande faktor är att det inte finns svenska sjukjournaler från födseln för utrikes födda. Det gör det helt enkelt lättare att simulera eller överdriva funktionshinder. Ett annat skäl är att Sverige har gjort assistansen till en inkörsport till landet."


"Anhörigassistansen måste kraftigt begränsas. Det handlar också om att skydda brukarna. När en hel familjs inkomster är beroende av brukaren riskerar det att skapa obehagliga inlåsningseffekter."


"Hur många fler avslöjanden krävs innan regeringen på allvar ska ta itu med rötan?" 

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hur-manga-assistansharvor-kravs-innan-ni-satter-stopp/

Redan 2010 lyfte jag behovet av att bekämpa bidragsfusket kraftfullare. Det är över tio år sedan. Självklart blev jag attackerad för att överdriva och att slå mot våra svagaste när mitt budskap var att försvara möjligheterna att stötta våra invånare i behov av vårt gemensamma stöd bättre och att bekämpa grov brottslighet. Hyenadräkter var självklart föreslag med lite ironi. Att vi fortfarande inte lyckas bekämpa detta omfattande och extremt kostsamma fuskande är ett stort misslyckande. Nedan bifogar jag ett över tio år gammalt reportage i SR om min kamp mot ett oacceptabelt fusk.

https://sverigesradio.se/artikel/4271040



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar