lördag 18 september 2021

Nolltolerans på riktigt

En moralisk uppryckning

Många års oansvariga politik har kört ner det svenska samhället i många diken. Inte minst ett djupt dike med stor utanförskapsproblematik och omfattande grov kriminalitet. Migrationspolitiken har varit och är oansvarig. En effektiv integrationspolitik är obefintlig. I Uppsala, och många andra delar av Sverige, behövs det en generell moralisk och etisk uppryckning som vänder en mycket negativ samhällstrend. För att vända den negativa trenden behöver vi bland annat konsekvent tillämpa en nolltolerans mot brott i alla åldrar. Nedan en debattartikel från Utvecklingspartiet demokraterna i UNT:

Uppsala har blivit mycket otryggare än förr, det är ett faktum. Att tidigt se trender är avgörande för all viktig samhällsplanering. Politiken har det övergripande ansvaret för vår samhällsplanering och under många år har nästan samtliga riksdagspartier vägrat att ta reda på viktiga fakta om brottsutvecklingen. När dessutom en effektiv integrationspolitik lyst med sin frånvaro inte minst i Uppsala uppstår hopplöshet och starka grunder för samhällsproblem. Utvecklingspartiet demokraterna vill se en kraftigt förbättrad integrationspolitik och en nolltolerans mot brott i hela samhället.

I BRÅs studie Misstänkta för brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund” (Brå 2021:9) framgår tydligt en överrepresentation av misstänkta för brott bland invånare med utrikes bakgrund och särskilt kopplat till allvarliga brott. Jämfört med en liknande studie av BRÅ 1996 uppskattades den sedan länge svenskfödda befolkningen stå för 83 procent av brottsligheten. Redan 2005 hade andelen sjunkit till 58 procent. I den nyligen släppta studien konstateras att infödda svenskar utgör en fortsatt sjunkande andel av mängden brottsmisstänkta, från 54,1 procent 2007 till 43,2 procent 2018. Kopplat till allvarliga brott är trenden ännu tydligare. Av det dödliga våldet kan nu 29 procent härledas till många generationers svenskar. Den inhemska befolkningen står för en krympande del av brotten, både i absoluta och relativa tal. Sannolikt kan minst hälften av brottsligheten i Sverige nu kopplas till personer med utländsk bakgrund. Skillnaderna mellan varifrån människor invandrat till Sverige är stora. 

En positiv del i studien är att det är en mycket liten del av befolkningen som står för väldigt mycket av brottsligheten. BRÅs beräkningar visar att hälften av brotten kan kopplas till endast 0,3 procent av den studerade gruppen, tyvärr blir även små tal till mycket större problem än tidigare. Faktumet att många av dessa få unga personer har ett jämförelsevis högt våldskapital förvärrar situationen. Än en gång vill vi betona att de allra flesta av våra invånare, oavsett bakgrund, är skötsamma.

Vi är övertygade om att en stor majoritet av Uppsalas invånare förstår att det mycket stora flertalet bland första och andra generationens invandrare representerar stora tillgångar i vårt samhällsbygge och är skötsamma. En majoritet förstår också att när ett land med en liten befolkning tar emot väldigt många invandrare från mycket annorlunda kulturer, med en annan människosyn, låg utbildning samt utan kunskaper i svenska uppstår stora samhällsproblem. Studien visar tydligt att de stora volymerna av icke kvalificerad arbetskraftsinvandring lett till allvarliga samhällsproblem. Uppsala, och övriga Sverige, behöver nu helt fokusera på integration och inkludering och stoppa allt annat än kvalificerad arbetskraftsinvandring. 

Det saknas belägg för att Sveriges relativa fattigdom eller utanförskap skulle göra att människor blir kriminella. Kriminalitet är ett inlärt beteende som förstärks på olika sätt bland annat genom frånvaro av negativa konsekvenser och brist på positiva konsekvenser. Detta visar också den låga procentuella andelen kriminella personer bland de som har invandrarbakgrund i studien.

En nyckel för att lyckas i integrationsarbetet är att människor från olika kulturer med inblick och förståelse för värderingar och förhållningssätt i dessa kulturer involveras bättre i integrationsarbetet. Alltför länge har integrationsarbetet varit inriktat utifrån grunder i det svenska samhället utan en klok matchning mot andra kulturers förhållningssätt.

Utvecklingspartiet demokraternas uppfattning är att mycket få Uppsalabor är rasister men att många är genuint oroade över samhällsutvecklingen. Vi behöver öka tryggheten i Uppsala, både den faktiska och den upplevda. Vi behöver bättre stödja våra unga som lever i hopplöshet. Det behövs praktiska utbildningsprogram inom bristyrken, förbättrade former för undervisning i svenska och nolltolerans mot brott. Nolltolerans mot brott i våra skolor och i alla andra sammanhang i vårt lokalsamhälle. Det inkluderar nolltolerans mot narkotika som idag flödar i Uppsala. Vi kan vända denna negativa utveckling och vi kan inkludera alla våra invånare, inklusive våra invandrare, i att finna hopp om en bättre framtid.

Hansi Stafbom, Utvecklingspartiet demokraterna

Bassam El-Harbiti, Utvecklingspartiet demokraterna

Karin Ericsson, styrelseledamot Utvecklingspartiet demokraterna

Stefan Hanna, partiledare Utvecklingspartiet demokraterna

I Tidningen Näringslivet kan vi läsa om hur våra offentliga skattepengar också stjäls genom att organiserade kriminella utnyttjar möjligheter kopplade till offentliga upphandlingar. Nolltolerans inkluderar även jakten på liknande brottslingar och på bidragsfuskare. Våra domstolar måste bättre lära sig att värdera olika lagar på ett sätt som gör det svårare för kriminella att finansiera sin verksamhet genom skattemedel. Våra lagar är fulla med lagar som kan vara motsägelsefulla. Vi behöver praxis som gör att offentliga upphandlingar kan ställa krav som minskar riskerna för att oseriösa aktörer vinner kontrakt.

"Kriminaliteten i offentlig upphandling ökar år för år. Men det går inte att stoppa den. För när den ena lagen ställer krav på upphandlare, så finns det andra lagar som sätter stopp."

"De flesta som lämnar anbud är självklart hederliga företagare, men bland dem nästlar det sig in kriminella anbudsgivare, organiserade eller inte. Trots att det här har varit känt länge är det i princip omöjligt att visa – eller ens uppskatta – hur stor brottsligheten inom offentlig upphandling är."

https://www.tn.se/arbetsmarknad/kriminella-tar-over-upphandlingar-lagen-ger-gront-ljus/

Fru Justitia, rättvisans gudinna, symboliserar vårt domstolsväsende. En mäktig kvinna med bindel för ögonen och som håller i ett svärd och i en våg. Bindeln för ögonen som symboliserar att domstolarna ska vara självständiga och opartiska. Svärdet symboliserar att Polisen och Försvaret kan och ska användas för att upprätthålla nationell frihet, lag och ordning. Vågen symboliserar att åklagare och advokaters domstolsunderlag ska vägas mot varandra för att domstolens beslut ska vara så nära "ställt utom rimligt tvivel" som möjligt samt att de ska väga olika lagars värde mot varandra. Det finns många lagar att förhålla sig till. Vissa lagar är viktigare än andra, till exempel är våra grundlagar viktigare än andra lagar. När domstolarna gör dessa viktningar av lagar måste de redan nu kunna bekämpa organiserad brottslighet effektivare. Även domstolarna måste ta det ansvaret för att vi bättre än nu ska motverka en växande organiserad brottslighet i Sverige. Och svensk Polis måste få mycket kraftfullare rättigheter att övervaka människor som trovärdigt kan kopplas till terrorstämplade organisationer och/eller organiserad brottslighet. P.S Tänka sig att jag vågar vara gift med en ”fru Justitia”…






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar