Så hela och friska som möjligt
Alla som varit sjuka, eller allvarligt skadade, vet att det inte finns något man hellre önskar sig än att bli frisk och hel igen. Allt annat får en mycket underordnad betydelse i våra liv. Det är bland annat därför som en fungerande sjukvård har central betydelse för alla tänkande människor. Och alla, utan undantag, drabbas av mer eller mindre allvarliga sjukdomar under sina liv. Och många av oss skadar oss lite då och då och kan behöva hjälp av sjukvården. I ljuset av detta är det inte konstigt att en fungerande sjukvård är det som är den viktigaste frågan för de flesta väljare i vårt avlånga land. Och i ljuset av att personalen är den viktigaste resursen i alla verksamheter är det inte konstigt att de företagare och arbetsgivare som har råd tecknar sjukvårdsförsäkringar som snabbare ska ge hjälp till personer som snabbt behövs tillbaka i produktion och betala skatt istället för att belasta sjukvårdsförsäkringen. Huvudproblemet i dagens Sverige är inte privata sjukvårdsförsäkringar utan tillgängligheten till planerade och nödvändiga sjukvårdsingrepp. Köerna inom många "sjukdomsområden" är väldigt sjukt långa. Och det var de redan innan pandemin.
Sedan en tid jagar den nuvarande regeringen människor, och arbetsgivare, som har privata sjukvårdsförsäkringar. Det är helt fel fokus när udden snarare ska vara riktad mot vårdens tillgänglighetsproblem och vårdens kvalitetsproblem. Det skulle vara långt mycket värdefullare för alla i behov av vård, för arbetsmiljön och för vårdkvaliteten om våra ansvariga politiker istället kraftigt reglerar nyttjandet av "stafettkonsulter" inom sjukvården och utan att ta bort digital sjukvårdsservice få bort all kostnadsdrivande överutnyttjande. Under många år har det varit allmänt känt att det nuvarande systemet med "stafettkonsulter" starkt påverkar vårdkvaliteten negativt, driver upp vårdkostnaderna oacceptabelt högt och påverkar tillgängligheten. Att momsbelägga dessa kunsulttjänster har inte haft någon som helst praktiskt positiv effekt för dem inom vården som ständigt kämpar med att få till nödvändig bemanning av verksamheterna. Johanna Nilsson, sjuksköterska, har skrivit en läsvärd debattartikel i ÖP som jag bifogar nedan. Jag kan garantera att väldigt många anställda undersköterskor, sjuksköterskor och läkare inom Region Uppsala håller med henne, inte minst på Akademiska sjukhuset.
"När flera läkare på kirurgen varnar för svåra komplikationer när operationer ställs in på grund av personalbrist, svarar sjukhuschefen Maria Söderkvist att de nu ska höja timlönen för stafettsjuksköterskor. På så vis tänker hon sig att vi ska locka hyrpersonal så att vi åter kan öppna fler platser och således utföra fler operationer. Denna lösning är både kostsam och kortsiktig. Vad sägs om att i stället belöna den ordinarie personalen och locka tillbaka den kompetenta personal som flytt, med höjd lön och förbättrade villkor? En sådan lösning skulle vara långsiktig och långt mycket billigare än att försöka locka dyr hyrpersonal. Med fast personal upprätthålls dessutom rutiner lättare och kontinuitet och patientsäkerhet främjas. Även om våra löner skulle höjas till en nivå som motsvarar det ansvar och den kompetens vi besitter, så är det ändå billigare än att ta in hyrpersonal."
"Det har nu gått ett år sedan man slopade vår arbetsmodell, en förändring som innebar att vi fick sänkt OB på helger och kvällar, att vi fick förlängd veckoarbetstid (sex timmar mer per månad utan ersättning), att vi fick gå från att jobba två av fem helger till att arbeta varannan, samt att vi fick mindre luft i schemat för återhämtning. Ett återförande av den tidigare arbetsmodellen vore ett steg i rätt riktning.
"I takt med att allt fler sagt upp sig på grund av dessa försämringar, men även på grund av att vi inte blir lyssnade till och inte får något gehör från sjukhusledningen, så har vårdplatser behövt stängas och överbeläggningar blivit mer regel än undantag."
https://www.op.se/artikel/debatt-kostsamt-och-kortsiktigt-att-satsa-pa-stafettsjukskoterskor
Under en längre tid har det också varit nästan lika mycket "Vilda västern" inom digitala vårdtjänster som den oacceptabla oredan kopplat till elsparkcyklar. Som det alltid är har kreativa och beundransvärda entreprenörer utnyttjat möjligheter maximalt. Som vanligt har det offentliga, det demokratiskt styrda, visat sin nuvarande oförmåga att skyndsamt laga problem genom att till exempel fixa kryphål som blir extremt kostsamma för oss skattebetalare. Det är till exempel inte rimligt att digitala läkarbesök är gratis bara för att en faktura sedan kan skickas till skattebetalarna. Gratis driver orimligt överutnyttjande som också innebär felallokering av viktiga vårdresurser i form av kompetent vårdpersonal. För mig är det självklart att även ett digitalt sjukvårdsbesök måste ha en minimiavgift kopplad till sig som den enskilde får betala. Inom Region Uppsala är den 200 kronor. De multisjuka och frekvent läkarbesökande når snabbt upp till högkostnadsskyddet. För mig är det obegripligt att inte politiken skyndsamt kan lösa ut liknande frågor som ordningen kopplat till elsparkcyklar och digitala vårdtjänster, eller stafettkonsulter inom vården för den delen. Tyvärr symboliserar dessa "små" frågor att vi i Sverige idag har demokratiska systemfel.
Nedan bifogad artikel, i Dagens Arena, är läsvärd även om jag tycker att den kan tolkas som ett motstånd mot privata sjukvårdsförsäkringar snarare än ett motstånd mot en sjukvård som inte fungerar och som skapar orimligt långa köer till operationer som hindrar människor från att bli friska och i många fall kan återgå till arbete. När runt 660 000 svenskar redan 2018 har dyra privata sjukförsäkringar, betalda av dem själva eller via deras arbetsgivare, indikerar det tydligt att missnöjet mot orimligt långa vårdköer är stort. För samhället i stort är det också ekonomiskt mycket värdefullt att människor som är sjukskrivna fortare än nu kan bli friska och istället arbeta. Våra sjukvårdspolitiker kan inte få annat än underkänt för sina insatser de senaste åren.
”Regeringen ville begränsa de privata försäkringarnas påverkan på offentlig sjukvård. Men en av experterna menar att den kommande utredningen missar möjligheten att göra skillnad.”
https://www.dagensarena.se/innehall/kritik-mot-utredning-om-privat-sjukforsakring/
Redan idag har vi stora brister inom sjukvården med långa köer, för få tillgängliga vårdplatser och svindyra byggprojekt som inte främjar smarta logistiklösningar på våra sjukhus. Vi har också en allt större efterfrågan på vård i takt med att allt fler vårdinsatser är möjliga med stora positiva prognoser. Istället för att jaga mycket samhällsekonomiskt viktiga privata sjukvårdsförsäkringar är det hög tid för ansvariga politiker att till delar koppla vissa sjukvårdsinsatser till att man har privata försäkringar som ska finansiera det. En sak som privata försäkringar till exempel är bra på är att de varierar prislappen beroende av sannolikheter för negativt utfall. Det kan låta hemskt men tillämpas redan i många mycket civiliserade och väl fungerande demokratier. Jag kan garantera att vi även i Sverige kommer att hamna där om nuvarande oförmåga att sköta sjukvården klokt får fortsätta år efter år. Som vanligt hamnar vi där sent eftersom det som med stora fördelar kan göras tidigt ofta görs på tok för sent i dagens Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar