torsdag 16 september 2021

En misskött skola

Framtiden blir mörk när skolan misslyckas

Vänsterstyre styr oss djupt ner i diket. Det är S, MP, L och V som styr Uppsala kommun. Det är ingen hemlighet att jag bland annat anser att MP och V ska hållas långt ifrån operativ makt. Denna samling av partier, inklusive Liberalerna, får med rätta en kraftig ”utskällning” av Uppsalas Lärarförbund (fack) som bifogas nedan. Det är ett mycket intressant utspel och borde i sig leda till att samtliga dessa partier borde få ett halverat väljarstöd i kommunalvalet 2022.

Innan jag refererar till Lärarförbundets debattartikel väljer jag att referera till en artikel skriven av Hult, Jägare och Widholm som representerar Utvecklingspartiet demokraterna. Ett parti som är helt inriktade på att leda Uppsala kommun och Region Uppsala mycket bättre än nu. Det går! Det handlar till stor del om ledarskap och fokus. Och när vi prioriterar skolans resurser är det viktigare att satsa på grundskolan än andra nivåer då det finns gott om vetenskapliga studier om att grundutbildningen har avgörande betydelse för framtida studieresultat.

”Lärarförbundet rankar årligen Sveriges kommuner. Sammantaget rankas Uppsala, kopplat till skolverksamheten, så dåligt som på plats 265 av 290 kommuner. Kommunen som huvudman rankas som 227 av 290, vad avser lärartätheten placeras Uppsala som 256 av 290 och när det gäller resurser till undervisning 267 av 290!”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0n7GG2/skolan-i-uppsala-bland-de-samsta-i-sverige

Vad skriver då Lärarförbundet i sin viktiga debattartikel? Visst är Lärarförbundet en fackorganisation, en part på arbetsmarknaden, men jag råkar vara företrädare för alla Uppsalabor och vet att deras kritik har goda grunder. Inte minst i ljuset av att Uppsalas högste tjänstemannachef för skolan, som nästan står för hälften av kommunens kostnader, är en av Sveriges högst betalda offentliga tjänstemän ska vi förvänta oss mycket bättre resultat för alla dessa pengar. Varje klok Uppsalabo borde ”bara” kopplat till de stora förbättringsbehoven i skolan rösta på Utvecklingspartiet demokraterna. Nu behövs ledarförmåga högst upp i den offentliga byråkratin, och där sitter politiker! Självklart ska våra barn och unga få utbildning i världsklass. Det krävs för att återigen kunna bli ett generellt välståndsland. När vi talar om ekonomi är det viktigt att förstå att redan idag går nästan hälften av Uppsala kommuns budget till förskola, grundskola och gymnasieskola. Över 5 miljarder kronor. Vi måste få mycket bättre skolresultat för alla dessa pengar. Det kräver bland annat smartare och moderna arbetssätt, smartare utnyttjande av alla dyra skollokaler och ett stopp för all onödig administration.

Vi i Lärarnas Riksförbund Uppsala vill därför se en ny utbildningspolitisk giv där ambitionen är att alla skolor i Uppsala ska vara i världsklass. Vi vill uppmana samtliga politiska partier att börja titta på verklig handling istället för fina floskler.”

I UNT (27/8) kunde vi läsa att elever i Uppsala har tillgång till lokalytor långt under rikssnittet. På det har Uppsala kommun dessutom högre lokalkostnader än rikssnittet. Med andra ord har eleverna i Uppsala tillgång till mindre lokaler till ett högre pris. Uppsala kommun menar att detta är nödvändigt för att kunna bygga de nya skolor som man behöver de närmaste åren. Vi anser att det är att låna av dagens elever för att skapa en skola för nästa generation. Pengar till att bygga skolor ska inte tas från utbildningen, utan här behöver Uppsalas politiker börja investera på riktigt.”

Med andra ord är grundersättningen till skolor så låg att om man försöker flytta mer från enskilda skolor till skolor med störst behov så kommer dessa skolor inte längre fungera. Vi pratar alltså om den grundläggande, lagstiftade bemanningen så att alla klasser har en lärare eller tillgång till studie- och yrkesvägledning.”

Våra krav är enkla: en ny ambitiös utbildningspolitisk giv behövs och det är dags att på allvar investera i utbildning i Uppsala. Höj grundersättningen till samtliga skolor och investera på riktigt i skolbyggnationerna. Vi har all möjlighet att vara ett Uppsala i världsklass även när det gäller utbildningen av våra barn och unga.”

https://unt.se/asikt/artikel/larare-behover-ratt-forutsattningar/r4y3x2or

Skolpolitiker som vill att vår skola ska prestera mycket bättre än nu, och vara så rättvis som möjligt, måste också hjälpa till att freda våra lärare från all tid de får ägna löpande med elevers föräldrar. Lyssna gärna på bifogat sommarprat för att få en bättre känsla för konsekvenserna av att många föräldrar löpande anser att de ska ligga på och pressa lärare till sina barn.

https://sverigesradio.se/avsnitt/sara-bruun-sommarprat-2021

För att reformera skolan på ett nödvändigt sätt krävs också mycket bättre satsningar på praktiska utbildningsprogram. Väldigt många av våra elever är praktiskt och kreativt lagda och kan utifrån de förmågorna få mycket positiva enskilda liv och samtidigt göra stor samhällsnytta. Alla dessa barn och unga måste erbjudas fler och bättre praktiska utbildningsprogram som med fördel kan organiseras i nära samarbete med arbetsmarknaden, som i till exempel Tyskland. Därför har även detta behov av skolförbättringar i Uppsala/Sverige plats i Utvecklingspartiet demokraternas skolpolitiska program.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar