söndag 5 september 2021

Hybris och inkompetens

Inget klanförsvar men ett försvar inriktat på gerillakrig

Svensk försvarspolitik har länge varit utmärkt i samklang med svensk vapenindustri. Problemet är bara att vare sig försvaret eller den svenska vapenindustrin ställt om mot en betydligt hållbarare väg som inkluderar svensk försvarsförmåga och nya industriframgångar. Om vi bortser ifrån att svenskar inte längre är lika tuffa och spartanskt toleranta som vietnameser och afghaner har vietnameser och afghaner visat hur ett försvar mot en mycket mäktigare fiende idag måste bekämpas. Det är genom extremt decentraliserade moderna former av gerillakrig. Flygplan, stridsvagnar, ubåtar och större krigsfartyg slår en mäktigare Fi ut direkt. Hur kan detta inte vara självklart bland våra försvarspolitiker i riksdagen? Tyvärr har jag börjat strunta i alla dumheter som får styra Sverige. Bortsett ifrån börsutvecklingen, som fortsätter att dopas med enorma globala statliga upplåningsprogram och obligationsköp, har jag genom denna bloggs spårbarhet haft mer rätt om framtiden än många svenska regeringar som har stora resurser till sitt förfogande. Hur kan det bli så? Dysfunktionella regeringar är ett svar. Fråga till exempel den tidigare generalen, och arméchefen Anders Brännström, som under förödmjukande former sparkades för att han hade både den yrkesmässiga och personliga integriteten att offentligt stå upp för att politikernas krav på försvarsförmåga inte matchades med nödvändiga ekonomiska anslag.

https://www.dn.se/sverige/krav-pa-hardare-styrning-av-forsvarspolitiken/ 

Ja, jösses. Jag kan inte tro annat än att väldigt många av våra ledande politiker är mycket olämpliga för sina uppdrag och/eller att en majoritet svenska väljare är extremt korkade som låter så mycket dumhet att fortsätta. I Uppsala finns gott om extremt slöseri i linje med nedan artikel från Expressen. Miljardbelopp slösas bort på vansinnigt korkade affärer på grund av oansvarig ekonomisk hushållning eller hybris. Miljarder som behövs för att säkerställa kvalitet inom skolan, sjukvården, äldreomsorgen med mera. Expressens ledarartikel nedan om slöseri är läsvärd.


”Försvarets två nya ubåtar - byggda i Karlskrona - skulle levereras 2022 till en kostnad av 8,6 miljarder kronor. Så blir det inte. Senaste beskedet är att den första farkosten blir klarar tidigast 2028. Dessutom har FMV skrivit ett tilläggsavtal med Saab. Slutnotan anges till 14 miljarder.”


Det är en nyhet som tyvärr inte är en nyhet. Det överraskande hade varit om Försvarsmakten för en gångs skull hade gjort en beställning som levererades i tid och höll sig inom budget.”


Försvarsmakten är dock inte ensam om oskicket att ange låga investeringskostnader för att få igenom projekt som sedan blir mycket dyrare. Bygget av Nya Karolinska gjordes på samma vis. Först en rimlig summa, därefter en mängd ändrings- och tilläggsbeställningar i praktiken på löpande räkning.”


”Politiker och tjänstemän måste sluta siffertrixa. Självbedrägeriet tär för hårt på förtroendekapitalet.”

https://www.expressen.se/ledare/-annu-en-ubat-som-borde-skaka-sverige/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar